به گزارش تجارتنیوز، رئیس سازمان بورس با قبول اینکه حضور شرکتهای دانش بنیان و استارتاپها در بازار سرمایه حداقلی بوده است، از تسهیل ضوابط پذیرش این شرکتها در سازمان بورس خبر داد.
چند سالی میشود که وارد شدن به بازار سرمایه یکی از دغدغههای شرکتهای دانش بنیان و استارتاپهاست. چراکه با ورود به این بازار میتوان جذب سرمایه را برای توسعه آسان کرد.
این در حالیست که فعالان این حوزه همواره از ضوابط سختگیرانه و سنتی سازمان بورس گلایهمند هستند، زیرا با وجود چنین شرایطی امکان فعالیت در بورس برای شرکتهای دانشبنیان و استارتاپی فراهم نمیشد.
با وجود این شرایط اما شرکت پیشگامان فنآوران و دانش آرامیس که آن را با نام تپسی شناخته میشود در 24 خرداد امسال بهعنوان نخستین استارتاپ در بازار دوم فرابورس عرضه شد.
حالا به نظر میرسد که بهدلیل استقبال سرمایهداران از سهام تپسی و وضعیت مناسب آن در بازار سرمایه، سازمان بورس تصمیم به تسهیل ضوابط ورود شرکتیهای استارتاپی و دانشبنیانی گرفته است.
تامین مالی جمعی برای دانش بنیان ها حذف میشود
چندی پیش ، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس با بیان اینکه در گذشته حضور شرکتهای دانش بنیان در بازار سرمایه حداقلی بود، گفت: «با توجه به اینکه این شرکتها میتوانند نقش بسیار مهمی در اقتصاد ایفا کنند به این نتیجه رسیدیم که باید راهکاری در نظر گرفت که شرکتهای دانش بنیان بهویژه شرکتهایی که کسبوکارشان در حوزه دیجیتال است بتوانند نقش مؤثرتری در بازار سرمایه ایفا کنند، لذا ضوابط پذیرش این شرکتها در سازمان مصوب و ابلاغ شد و اولین شرکت موردپذیرش قرار گرفت و در برنامه داریم ضوابط پذیرش این شرکتها را سهلتر کنیم.»
رئیس سازمان بورس از برداشته شدن تأمین مالی جمعی خبر داد و گفت: «این گزینه برای طرحهای دانش بنیان خصوصاً طرحهای کوچک و متوسط بسیار راهگشاست و تاکنون 34 طرح از این طریق تأمین مالی شده و امیدواریم با معرفی درست این ابزار مالی طرحهای بیشتری را تأمین مالی کنیم.»
او به وجود صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه هم که میتواند شرکتهای دانش بنیان را تأمین مالی کند اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر بیش از 20 صندوق جسورانه در کشور راهاندازی شده که منابع خوبی هم دارند، اما یکی از معضلاتی که در این زمینه وجود دارد این است که ارتباط خوبی بین مدیران و گردانندگان این صندوقها با طرحهای حوزه اقتصاد دانشبنیان ایجاد نشده و اگر مدیران این صندوقها با فضای سرمایهگذاری حوزه دانشبنیان آشنایی بیشتری پیدا کنند و این تعامل بیشتر شود، میتوانند بهراحتی شرکتهای دانشبنیان را تأمین مالی کنند.»
مدیرعامل بورس اوراق بهادار: راهی جز تسهیل ضوابط نداریم
همچنین، محمود گودرزی، مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران نیز با بیان اینکه امروزه در اکثر بورسهای دنیا نقش شرکتهایی که بر اساس دانش تولید ثروت میکنند افزایش یافته، گفته بود: «این مسیری است که پیش پای بازار سرمایه ما نیز هست و راهی جز این نداریم.»
او با انتقاد از پایین بودن تعداد شرکتهای دانشبنیان در استانهای غربی کشور بیان کرده بود: «از بیش از ۷۷۰۰ شرکت دانشبنیان کشور سهم چهار استان کرمانشاه، لرستان، ایلام و کردستان تنها ۲.۲ درصد است که با توجه به نقشی که این شرکتها در اقتصاد و اشتغال دارند، باید این شرکتها را توسعه داد.»
چرا ضوابط ورود استارتاپها به بورس سختگیرانه است؟
کارشناسان در این باره معتقدند چون بازار سرمایه استارتاپها را نمیشناسد تصور میکند این شرکتها با ریسکهایی از حیث فنی روبهرو هستند. یعنی چون ماشینآلات، ساختمان و مواردی از این قبیل ندارند، این پرسش شکل میگیرد که از کجا معلوم که سهام آنها رشد مداوم داشته باشد؟ اما این نگاه ناشی از سنتی بودن قوانین و مقررات بورس است.
همچنین؛ از آنجایی که ماهیت شرکتهای استارتاپی و دانشبنیان بهنوعی ریسکپذیر است، در جامعه احتمالا بیاعتمادی به استارتاپها وجود دارد و خیلی از عرضه سهام آنها به بازار سرمایه استقبال نمیشود.
با این حال، بررسیها نشان میدهد که شرکتهای استارتاپی و دانشبنیان چون سرمایهگذار خصوصی دارند، باید صورت مالیهای خود را به صورت جزئی و شفاف ارائه کنند. بنابراین چون در امور مالی این نوع شرکتها شفافیت وجود دارد، امکان سوددهی آنها بالاست و میتوانند در بازار سرمایه موفق عمل کنند.