کد مطلب: ۵۱۵۶۵۳

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

رانندگان اوبر کارمند می‌شوند / آیا شرایط رانندگان اسنپ و تپسی فرق می‌کند؟

رانندگان اوبر کارمند می‌شوند / آیا شرایط رانندگان اسنپ و تپسی فرق می‌کند؟

بالاترین مرجع قانونی انگلستان حکم داده است که رانندگان اوبر، کارمندان این شرکت هستند؛ این موضوع یعنی که آنها باید از مزیت‌هایی چون حداقل حقوق یا بیمه برخوردار شوند. در ایران هم رانندگان اسنپ و تپسی خواهان چنین حمایت‌هایی هستند اما به اعتقاد دبیر انجمن صنفی کسب‌و‌کارهای اینترنتی، فضای کسب و کار ایران با انگلیس متفاوت است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، بعد از مراجع قضایی برخی کشورها از جمله آمریکا و فرانسه، حالا دادگاه عالی بریتانیا نیز حکم داده است که رانندگان شرکت تاکسی اینترنتی اوبر، کارمندان این شرکت محسوب می‌شوند.

بر اساس تصمیم این نهاد قضایی، رانندگان اوبر باید از مزیت‌هایی از جمله حداقل دستمزد، مرخصی و بیمه برخوردار شوند. در ایران، بحث در مورد یکی از این مباحث یعنی بیمه رانندگان، حداقل از سال ۱۳۹۶ وجود داشته و هنوز هم به نتیجه نرسیده است.

در آن سوی دنیا، این نخستین بار نیست که اوبر چنین حکمی را دریافت می‌کند. برای مثال در آمریکا، سازمان حمایت از نیروی کار ایالت نیوجرسی، از سال ۲۰۱۹ میلادی اوبر را موظف کرده بود که رانندگان خود را تحت عنوان کارمندان رسمی، دسته‌بندی کرده و به این افراد، مالیات بیکاری و بیمه از کار افتادگی پرداخت کند. البته این الزام در عمل به درستی اجرایی نشده است.

در مارس سال گذشته میلادی نیز، نهادی قانونی در فرانسه، به دنبال شکایت یکی از رانندگان اوبر، رابطه او با این شرکت را «استخدامی» اعلام کرد.

ابهام در الزام بیمه‌ای

در ایران، محمدحسن زدا، معاون بیمه‌ای وقت سازمان تامین‌اجتماعی، در آبان سال ۱۳۹۶ وعده داده بود که «به‌طور قطع، رانندگان آژانس‌های اینترنتی و دیگر کسب‌وکارهای نوین بیمه شده و از مزایای قانونی تامین ‌اجتماعی بهره‌مند می‌شوند.» این سخنان او را در آن زمان، خبرگزاری ایسنا منتشر کرده بود.

او گفته بود که فعالیت در این کسب و کارها، «شکل جدیدی از اشتغال» است و سازمان تامین اجتماعی تلاش می‌کند با مذاکره با مسئولان این شرکت‌ها، آنها را برای بیمه توافقی کارکنان خود مجاب کند در غیر این صورت ناچار از «بزار بیمه‌های اجباری» استفاده می‌کند.

اما با گذشت سه سال از این سخنان، وضعیت در مورد بیمه رانندگان تاکسی های اینترنتی هنوز نامشخص است به گونه‌ای که مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، شهریور امسال گفت که برای آنها باید تعریف جدیدی ارائه و مشخص شود که آیا اسنپ و تپسی کارفرمای این افراد هستند یا خیر (باشگاه خبرنگاران جوان).

با وجود این، موضوع بیمه و رابطه استخدامی از جمله مهم‌ترین مطالبه‌های رانندگان تاکسی‌های اینترنتی است. آیا تصمیمات نهادهای قضایی در اروپا و آمریکا در مورد اوبر و به ویژه حکم جدید دادگاه عالی بریتانیا، می‌تواند روی مشخص شدن این موضوع در ایران نیز اثر بگذارد؟

مسئول شرایط اقتصادی دولت است؛ نه اسنپ و تپسی

عادل طالبی، دبیر انجمن صنفی کسب‌و‌کارهای اینترنتی معتقد است با توجه به تفاوت نظام‌های حقوقی و شرایط اقتصادی دو کشور، نمی‌توان انتظار داشت همان تصمیمی که در انگلیس گرفته شده است، در ایران هم اجرایی شود.

او البته بر این واقعیت تاکید می‌کند که شرایط اقتصادی باعث شده، برخی افراد ناچار باشند برای گذران زندگی خود، با هر شرایطی با تاکسی‌های اینترنتی همکاری کنند اما مسئول این موضوع اسنپ و تپسی نیستند.

به اعتقاد طالبی، کسانی باید پاسخگوی وضعیت موجود باشند که در همه سال‌های گذشته، با سیاست‌های اشتباه خود در بعد داخلی و خارجی، شرایط کشور را به اینجا کشانده‌اند و در نتیجه افراد ناچار هستند با پذیرش حداقل شرایط، به کار خود ادامه دهند.

دبیر انجمن صنفی کسب‌و‌کارهای اینترنتی می‌گوید: بسیار خوب است که در کشوری مانند انگلیس دولت از رانندگان در برابر شرکت اوبر حمایت کند، ولی باید دید آیا فضای کسب و کار ایران، شرایط اجرای چنین تصمیمی را دارد یا خیر؟

منطق بازار باید تصمیم‌گیری کند نه دولت

طالبی معتقد است خواه‌ناخواه تحولاتی که در دنیا در رابطه با اوبر در جریان است بر اکوسیستم تاکسی‌های اینترنتی ایران نیز تاثیر می‌گذارد، اما نمی‌توان همان تصمیمی را که دادگاه یک ابرقدرت اقتصادی می‌گیرد در کشوری که سال‌هاست تحت تحریم قرار دارد و با کمبود سرمایه مواجه است، اجرایی کرد.

او می‌گوید: نهادهای قانونی و اجرایی، باید تصمیمی منطقی و منطبق با شرایط بازار بگیرند که به دوام کسب و کار کمک کند و منجر به خروج سرمایه نشود.

به گفته دبیر انجمن صنفی کسب‌و‌کارهای اینترنتی، ممکن است منطق بازار، بدون دخالت دولت به این سمت برود که تاکسی‌های اینترنتی ناچار به ارائه امتیازهای بیشتر به رانندگان خود شوند، برای مثال نبود امنیت شغلی و بیمه باعث انصراف افراد از همکاری با این شرکت‌ها شود و کسب و کارها برای حفظ آنها اقدام به بیمه رانندگان خود کنند.

به گزارش تجارت‌نیوز، به هر روی گروهی از رانندگان تاکسی‌های اینترنتی از شرایط کاری خود راضی نیستند و وضعیت اقتصادی به گونه‌ای است که خواهان حمایت‌ها و امتیازهای بیشتر هستند. اگر در این حوزه فعالیت می‌کنید، نظرهای خود را با تجارت‌نیوز در میان بگذارید.

آخرین اخبار و گزارش‌ها در حوزه استارتاپ و فناوری اطلاعات را در صفحه اختصاصی استارتاپ تجارت‌نیوز دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    این اسنپ وتپسی که باسه خودت شماست ادم که به خودش ضرر نمیزنه این چاپ کنید اگه راست میگید

  • ناشناس

    فقط ماشین اوراق میشه و هیچ حمایتی تو هیچ زمینه ای نمیشود من خودم راننده اسنپ هستم حدود 2 سال و تعمیر ماشینم حدود 10ملیون تومان شد الان هم بدهکار مردم شدم هم پشیمون از کار کردن در اسنپ حمایت تو ایران چطور تعریف میشه

  • ناشناس

    باسلام.
    من کاربرراننده اسنپ هستم اگرقرارتمام شرایط وقوانین اسنپ راقبول کنیم درآمدماکفاف مخارجمونو نمیده ومنطق مسولین اسنپ براینکه کسی شمارااجبارنکرده که فعالیت کنید درصورتیکه قانون کارهردو (کارفرما وکارگر) بایددرآمدداشته باشندمن پیشنهادم اینه که یکی ازمسولین به مدت 48ساعت به عنوان کاربرراننده شروع بکارکنه وببینه که چقدر درآمدداره وبعدقضاوت کنند. تشکر

  • ناشناس

    ما قشر راننده مثل خیلی از مردم دیگه حقوقمون پایمال میشه
    ما گروگان هستیم و باید برده باشیم برای کسانی که با رانت و قدرت در امدهای نجومی دارند ولی به فکر کارمندان خود نیستن
    اینجا ایران است !!!!

  • ناشناس

    من پیشنهادم اینه که سهم کارفرما رو دولت و سهم کارگر رو در اسنپ شرکت اسنپ یا … بدهد چون رانندگان در اسنپ حقوق کارگری بیشتر در نمیارند و ماشین هم بعد از چند اوراق شده. مثل کارگران ساختمانی حساب بشوند با این فرق که سهم کارگر رو اسنپ بپردازد.

  • عصاره نژاد

    با سلام
    بنظر بنده رانندگانی که حداقل ۸ ساعت کاری از ساعت روز خود را طی حداقل ۲۶ روز در ماه بصورت آنلاین بوده و مشغول فعالیت باشند را با تعیین حداقلی از کارکرد باید تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار داد و همانند سایر افراد تحت پوشش تامین اجتماعی بیمه نمود. اینکار ضمن ایجاد امنیت خاطر برای رانندگان موجب جلب بیشتر راننده برای این شرکتها و احتساب این رانندگان بعنوان شاغلین جدید و کارآفرینی برای اسنپ و تپسی خواهد شد.

  • ناشناس

    خدایش کرایها خیلی کم هستش فقط ماشینامون اوراق میشه بیمه هم نیستیم

  • سید حسن جعفری

    سلام من از مازندران پیام میدم راستش توی تاکسی اسنپ و تبسی کار میکنم شغل دیکی ندارم با یه پراید دارم خرج زندکیمو میدم مستاجر هم هستم ازتون خواهش میکنم کاری کنین تا بتونیم یه بیمه کنیم خودمونو توی رانندکی که زمان پیری یه حقوق کمی هم شد بکیریم – راستش توی تاکسی اسنپ وتبسی حرفی میزنیم میکیم کاری کنین جواب درستی نمیدن وقت دونبال کمیسون های بالاشون هستن زمانی که مسافر اینترنتی داریم واقعا خودشونو جا ما بزارن ببین چه قدر سخته – خواهش میکنم از تجارت نیوز که کاری یا پیکیری کنین در مورد این موضوع اسنپ و تبسی تا بیمه کننن راندکان این شرکتها

  • ناشناس

    حالا خوبه اوبر ۳ تا ۷ درصد کمیسیون میگیره و کلی مزایا برای رانندگان و خودروهاشون ارایه میده ولی اسنپ و تپسی در یه بازار انحصاری ۱۵ درصد کمیسیون میگیرن و هیچ خدماتی نمیدن

  • ناشناس

    سلام من راننده اسنپ در مشهد شهرستان قوچان هستم که کرایه این شهرستان از 3000تا9000در شهرستان هست که به خرج ماشین هیچ همخوانی ندارد لفطا پی گیری کنید ممنون