موضوعات داغ: # کالابرگ # بازار سرمایه # اربعین # حمله اسرائیل # والیبال # قیمت طلا # یارانه # قیمت دلار
نگاهی به مهم‌ترین اخبار یک هفته اخیر استارتاپ‌ها

وام ۴۰۰ میلیاردی پیام‌رسان‌های بومی/ جزئیات فرصت ماینرها برای ثبت‌نام

وام ۴۰۰ میلیاردی پیام‌رسان‌های بومی/ جزئیات فرصت ماینرها برای ثبت‌نام
دنیای استارتاپ‌ها و فناوری اطلاعات پر است از اخبار کوتاه و شایعه‌هایی که نشان‌دهنده عملکرد و تاثیرگذاری تکنولوژی است یا می‌تواند بر اعتماد مردم به استارتاپ‌ها اثر بگذارد. در ادامه مروری داریم به برخی از این اخبار.

به گزارش تجارت‌نیوز حمید محمدی یکی از دو برادر بنیان‌گذار دیجی‌کالا با اشاره به خطراتی که در مسیر ورود این استارتاپ به بورس وجود دارد گفت: از بابت خطرات بورس نگرانی چندانی نداریم و اگر هم به بورس برویم، با عرضه حداقلی می‌آییم. به نظر ما محدودیت از سمت عرضه است، نه تقاضا؛ در شرایطی که بازار فرو بپاشد، کسانی که عرضه کرده‌اند، می‌توانند سهام خود را از بازار جمع کنند. وی افزود: ارزش‌گذاری دیجی‌کالا بر اساس تأیید سازمان خواهد بود، پس حباب ندارد، چون در بازار نبوده که حباب‌دار شود. هر ارزش‌گذاری که صورت گیرد، از حیث فنی کاملاً شفاف است و چشم‌انداز رشد آن را می‌توان دید. ما ۱۵ سال تاریخچه رشد داشته‌ایم و چند سال آینده خود را هم می‌بینیم. در یکی، دو سال گذشته نیز همیشه عملکردمان فوق‌العاده بوده است.

سعید محمدی دیگر بنیان‌گذار این فروشگاه اینترنتی نیز گفت: ارزش بازار فعلی دیجی‌کالا توسط شرکت‌های تأمین سرمایه متخصص تعیین می‌شود که تحت نظارت سازمان بورس هستند و کاملاً مستقل‌اند. ارزشی که امسال برای دیجی‌کالا مشخص شده با توجه به رشد ۱۴۰ یا ۱۵۰ درصدی آن نسبت به سال گذشته، با در نظر گرفتن عملکرد خارق‌العاده دوران کرونا، البته ارزش ریالی (و نه دلاری)، فقط ۲۰ یا ۳۰ درصد بالاتر از پارسال ذکر شده که واقعاً خنده‌دار است. باز هم روی این اعداد اما و اگر می‌آورند و می‌گویند که ارزش‌گذاری بیش از حد شده است (ماهنامه عصر تراکنش).

تجارت‎نیوز در گزارشی در مورد استارتاپ ها در بورس به همین موضوع پرداخته بود.

– اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی گزارش عملکرد خود در سال ۹۸ را منتشر کرده که براساس این گزارش بیشترین تعداد شعبه‌های راه‌اندازی شده از کسب‌وکارها مربوط به حوزه بازاریابی شبکه‌ای و تاکسی‌های اینترنتی است. در این بین در استان فارس بیشترین شعبه رسمی کسب‌وکارها راه‌اندازی شده است. براساس این گزارش، تعدادی اعضای این اتحادیه تا پایان سال ۹۸ به هزار و ۴۲۰ رسیده است (پیوست).

فرصت ماینرها برای خوداظهاری

– فرصت یک ماهه ماینرها برای خوداظهاری در سامانه بهین‌یاب هنوز شروع نشده است. هشتم تیرماه بود که در جلسه هیئت دولت، تکلیف دستگاه‌های استخراج رمزارز موجود در کشور مشخص شد و بنا شد دارندگان این دستگاه‌ها حداکثر ظرف مدت یک ماه از زمان اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت مشخصات هویتی خود به همراه تعداد و نوع دستگاه‌هایی که در مالکیت آنها است را ثبت و کلیه حقوق و عوارض دولتی آن را پرداخت کنند تا به رسمیت شناخته شوند. با وجود این یک منبع آگاه در وزارت صمت گفت: این سامانه هنوز به‌صورت رسمی برای ثبت‌نام ماینرها افتتاح نشده است و پس از اعلام رسمی برای ثبت‌نام متقاضیان، اطلاع‌رسانی انجام خواهد شد. درواقع آیین‌نامه اجرایی این مصوبه زمانی‌که توسط ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نهایی شود، اجرای مصوبه رسمیت می‌یابد (راه پرداخت).

مدیریت فضای سایبری 

– رضا تقی‌پور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس و وزیر اسبق ارتباطات، در نطق میان دستور خود در صحن علنی مجلس با تاکید بر اینکه مجلس یازدهم باید نظام مدیریت فضای سایبری را تعریف کند و نباید مردم را در فضای مجازی بی‌پناه رها کرد، از روند توسعه شبکه ملی اطلاعات انتقاد کرد. به اعتقاد وی الزامات شبکه ملی اطلاعات در زمان‌بندی مشخص تحقق پیدا نکرده است (پیوست).

– ، محمد‌جواد آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این‌که بخش بزرگ رشد اقتصاد، مدیون توسعه زیرساخت‌های ارتباطی است گفت: به گواهی سازمان ملل، دو سال متوالی ایران دومین نرخ رشد آی سی تی را در دنیا به خود اختصاص داده است (تسنیم).

– با توجه به سقوط ارزش سهام‌ غول‌های فناوری، تسلا بدترین روز در تاریخ خود را تجربه کرد. شاخص کلی بازار سهام در مدت زمان سه روز ۷ درصد سقوط کرد که بدترین عملکرد از ماه ژوئن محسوب می‌شود. در این میان غول‌های فناوری که در هفته‌های گذشته با افزایش ارزش سهام خود روبه‌رو شده بودند، کاهش شدیدی را تجربه کردند که بازنده اصلی این ماجرا، تسلا است. کمپانی تحت مدیریت ایلان ماسک اخیرا سقوط ۲۱.۰۶ درصد ارزش سهام خود را تجربه کرده است تا یک رکورد جدید در این زمینه به ثبت برساند (دیجیاتو).

– مارک زاکربرگ، بنیان‌گذار فیسبوک به‌صورت محافظه‌کارانه تأکید کرد که اپ‌استور باید دقیق بررسی شود تا از انحصارطلبی و مسموم‌شدن فضای رقابت جلوگیری شود (زومیت).

۴۰۰ میلیارد برای حمایت از پیام‌رسان‌های داخلی

– مرحله‌ دوم حمایت‌ از پیام‌رسان‌های داخلی به سرانجام رسید. نایب‌رئیس هیات‌مدیره شرکت زیرساخت از راه‌اندازی مرکز داده اختصاصی برای حمایت از پیام‌رسان‌های بومی خبر داد. به‌گفته سجاد بنابی برای این مرکز داده داخلی ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه شده و بر این اساس، ۵۰۰ سرور دراختیار پیام‌رسان‌ها قرار گرفته است. این مرکز روز یکشنبه افتتاح خواهد شد (زومیت).

در همین رابطه مجید خاکپور، عضو هیات‌مدیره انجمن کسب و کارهای اینترنتی با تویئت کردن این خبر در توئیتر نوشت: «اشتباه نکنید. 400 میلیارد تومن نه معادل 20 تا 40 میلیون دلار با ارز آزاد، بلکه معادل حدود 100 میلیون دلار با ارز دولتی‌ (4,200 تومنی) معلوم نیست دقیقاً چطور و کجا توسط افرادی با این خونسردی هزینه شده و مشخص نیست اصلاً برای چی؟ بعد استارتاپ مملکت لنگ 500 میلیون تومن برای رشده!»

البته در خبری دیگر در این مورد بنابی در گفتگو با دیجیاتو تاکید کرده است که این مرکز داده برای تمامی خدمات شبکه ملی اطلاعات کاربرد دارد و مختص پیام‌رسان‌های بومی نیست. مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات و مرکز تبادل داده ترافیکی (IXP) قرار است فردا (۱۶ شهریور) به دست وزیر ارتباطات افتتاح شود.

تجارت‌نیوز در گزارشی با موضوع پیام رسان ایرانی به این ماجرا پرداخت.

احراز هویت فروشندگان در فضای مجازی 

– سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودروی پایتخت گفت: برخی افراد در فضای مجازی برای خودرو قیمت‌سازی می‌کنند. وی افزود: در ماه‌های گذشته که قیمت‌ها در سایت‌های خودرویی نظیر باما و دیوار برداشته شده، برخی افراد با تشکیل گروه‌هایی در فضای مجازی و کانال‌های واتساپی، تلگرامی و اینستاگرامی به قیمت‌سازی برای خودروها می‌پردازند (اعتماد آنلاین).

– کمیسیون تجارت الکترونیکی در سازمان نظام صنفی رایانه‌ای اعلام کرده است که دستور معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور مبنی بر اینکه کسب‌وکارهای اینترنتی فعال در حوزه نیازمندی خودرو و مسکن، ملزم به احراز هویت کاربرانشان بر اساس سامانه امتا هستند، ابهامات و نگرانی‌هایی به وجود آورده است. این کمیسیون خواستار توقف این موضوع تا زمان برطرف شدن ابهامات شده است. در بیانیه این کمیسیون گفته شده که سیاست‌های تنگ‌نظرانه که اصرار به کنترل شدید هر فعالیتی در فضای مجازی داشته باشد، نتیجه‌ای جز شکست و از بین بردن اعتماد عمومی و فرصت در این وضعیت اقتصاد فعلی نخواهد داشت (دیجیاتو).

مکالمات کاربران با مرکز تماس دیوار هک شد

– نسخه متنی مکالمات کاربران با مرکز تماس دیوار هک شد. دیوار امروز خبر داد که نسخه‌ متنی چند ساعت از مکالمات کاربران با مرکز تماس این شرکت هک شده است. این مکالمات با کمک نسخه‌ آزمایشی یکی از نرم‌افزارها مکتوب شده بود. دیوار اطلاعیه‌ای را در حساب توییتری‌اش منتشر و در آن، اعلام کرده است که پس از هک‌شدن این مکالمات، تیم‌های فنی و امنیت دیوار به‌سرعت وارد عمل شدند و با انجام اقدامات لازم، مشکل را برطرف کردند (زومیت).

– امیر ناظمی در یادداشتی نوشت: ۶۸درصد از کل تجارت الکترونیک ایران وابسته به شبکه‌های اجتماعی است. نتایج گزارش سالانه تجارت الکترونیک ایران نشان‌دهنده رشد حقیقی ۴۲ درصدی در سال ۹۸ نسبت به سال قبل از آن است. این گزارش نشان می‌دهد ۶۸ درصد کل تجارت الکترونیک ایران وابسته به شبکه‌های اجتماعی است. به این ترتیب می‌توان انتظار داشت که ۲۸۸ هزار میلیارد تومان از این تجارت در فقدان شبکه‌های اجتماعی از سهم تجارت الکترونیک کاسته شود (آی تی ایران).

تقاضای ۳۰ میلیونی برای فیلترشکن

– وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: طبیعی است که وقتی پلتفرم مورد استفاده مردم بسته می‌شود از فیلترشکن استفاده می‌کنند. محمدجواد آذری جهرمی در برنامه «یک روز تازه» شبکه ۵ سیما در رابطه با پلتفرم‌های پرطرفدار خارجی و بحث فیلترینگ بیان کرد: زمانی‌ که یک پلتفرم، که مورد استفاده حجم عظیمی از مردم است را به خاطر یک مشکل ببندید، طبیعی است که مردم با این حکم مقابله می‌کنند و به دنبال استفاده از فیلترشکن می‌روند. از وزارت ارتباطات هم خواسته می‌شود که جلوی فعالیت فیلترشکن‌ها گرفته شود. وقتی بیش از ۳۰ میلیون نفر دنبال فیلترشکن هستند، باید لشگری هم آماده شود تا با فیلترشکن‌ها مقابله کند (دیجیاتو).

– اسنپ، تپسی و ماکسیم از کاهش 50 تا 70 درصدی سفرهایشان در پی شیوع کرونا می‌گویند؛ ظاهرا با گذشت شش ماه از شیوع کرونا تاکسی‌های اینترنتی هنوز به حالت عادی بازنگشته‌اند. ابتدای اسفند ۹۸ بود که شیوع کرونا در ایران به طور رسمی اعلام شد و در حال حاضر شش ماه از شیوع این ویروس در ایران می‌گذرد. فاصله‌گذاری اجتماعی از یک‌سو در برهه‌ای منجر به تعطیلی کسب‌وکارهای سنتی شد و بخش بزرگی از کسب‌‌وکارهای آنلاین را دور کار کرد و از سوی دیگر مدارس، کافه‌ها و سینما‌ها را تعطیل کرد. این تغییرات در سبک زندگی تردد شهروندان را با کاهش رو به رو کرد و گزارش‌های نقشه و مسیریاب‌های بومی بلد و نشان نیز شاهدی بر کاهش چشمگیر ترددها بودند (وبنا).

مردم به پیام‌رسان‌های بومی اعتماد دارند

– رییس مرکز ملی فضای مجازی گفت: معتقد نیستم که مردم به پیام‌رسان‌های بومی اعتماد ندارند. ابوالحسن فیروزآبادی در برنامه «نگاه یک» اعلام کرد که نگاه شورای عالی فضای مجازی به هیچ وجه بر فیلتر کردن شبکه‌های اجتماعی نیست اما از سوی دیگر گفت که مردم هم به پیام‌رسان‌های بومی اعتماد دارند. وی همچنین درباره لو رفتن اطلاعات ۴۲ میلیون کاربر ایرانی، تقصیر را تا حد زیادی متوجه باگ خود تلگرام دانست. در این میان یکی از خبرهای مهم دیگری که فیروزآبادی داد، این بود که مرکز ملی فضای مجازی با همراه اول و ایرانسل مذاکره کرده‌ تا وارد حیطه پیام‌رسان‌ها شوند و یک پیام‌رسان فراگیر ملی را راه‌اندازی کنند (دیجیاتو).

– مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات با نام شهيد حاج قاسم سليمانی و با هدف حمایت از خدمات پایه هم‌چون پیام‌رسان و جستجوگر ملی راه‌اندازی شد. محمدجواد آذری‌جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این مراسم گفت که دولت ناگزیر از حمایت پلتفرم‌های داخلی است، چرا که وضعیت اقتصادی برای توسعه‌ آن‌ها به‌صرفه و مطمئن نیست. وی افزود: کسانی که واژه‌ مجعول اینترنت ملی را به‌جای شبکه ملی اطلاعات به کار می‌برند، به کشور خیانت می‌کنند. شبکه ملی اطلاعات مادر شبکه‌های کشور است که اینترنت یکی از سرویس‌های آن است. وزیر ارتباطات ادامه داد: قرار نیست با ارائه‌ خدمات پایه روی شبکه ملی اطلاعات، اینترنت ملی شود. نگرانی بابت قطع اینترنت و محدویت شبکه‌های مجازی وجود ندارد، چرا که خواسته‌ دشمن همین است تا ما در صحنه‌ی جهانی حضور نداشته باشیم؛ بنابراین عقلانیت حکم می‌کند که خودمان را در این عرصه کمرنگ نکنیم (زومیت).

وام ۳۰ میلیونی به استارتاپ‌ها

– شیپور، پلتفرم نیازمندی‌های آنلاین در گزارش فصل بهار خود خبر از کاهش ۱۸ درصدی ثبت آگهی برای فروش خودرو و در مقابل افزایش ۱۰ درصدی تماس برای خرید خودرو داد. گزارش منتشر شده از سوی شیپور نشان می‌دهد که هر چند میزان ثبت آگهی برای فروش خودرو در زمستان در مقایسه با پاییز سال ۹۸ افزایش ۶ درصدی را تجربه کرده؛ اما به صورت ناگهانی در بهار ۹۹ این میزان کاهش یافته است. برآرودهای این پلتفرم نشان می‌دهد که میزان ثبت آگهی در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته ۱۸ درصد کاهش داشته و نسبت به بهار سال گذشته یعنی درست یک سال پیش ۶ درصد کاهش داشته است (پیوست).

– استارتاپ صد تحلیل یکی از سایت‌هایی است که سه سال پیش فعالیت خود را زیر نظر کارگزاری فارابی در این حوزه شروع کرده، اما یک سال پیش با شکایت سازمان بورس فیلتر شد. این سازمان دلیل فیلترینگ این سایت را نداشتن مجوز مشاوره اعلام کرده است. در این راستا فرشاد شبانکاره، مدیرعامل صدتحلیل گفت: با کمک سازمان بورس در حال تهیه دستورالعمل و الزامات شبکه اجتماعی تحلیل‌گران برخط در قالب مشاوره و سرمایه‌گذاری در بورس هستیم. در این دستورالعمل پلتفرمی وجود خواهد داشت که با نظارت یک نهاد مالی اجازه فعالیت به تحلیلگران حقیقی و حقوقی را می‌دهد و هم‌زمان با الگوریتم‌های هوشمند به امتیازدهی و رتبه‌بندی آنها می‌پردازد (راه پرداخت).

– سازمان فناوری به تیم‌های نوپای استارتاپی از ۳۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان وام می‌دهد. سازمان فناوری اطلاعات کشور از ارائه بسته شماره دو تسهیلاتی وام «وجوه اداره‌ شده» وزارت ارتباطات برای تیم‌های نوپای استارتاپی با بهره ۵ درصد و مدت زمان بازگشت چهار ساله خبر داد. این وام‌ها در مبالغ ۳۰ تا ۱۵۰ میلیون ارائه می‌شوند و برای دریافت آنها باید فروش کسب‌وکارها به یک مقدار حداقل تعیین شده‌ای رسید باشد (دیجیاتو).

حذف قیمت خودرو جواب نداد 

– دادستانی پلتفرم‌های آگهی آنلاین را موظف به احراز هویت کاربرانشان از طریق سامانه امتا کرد. دادستانی طی نامه‌ای کسب و کارهای اینترنتی فعال در حوزه نیازمندی خودرو و مسکن را موظف کرده تا کاربران خود را از اول مهر از طریق سامانه امتا احراز هویت کنند. در نامه‌ای که از سوی دادستانی برای اتحادیه کسب و کارهای مجازی کشوری ارسال شده، آمده است که کسب و کارهای فعال در فضای مجازی باید برای احراز هویت کاربران خود اقدام کنند؛ اما در مرحله اول اولویت با کسب و کارها و پلتفرم‌هایی است که در حوزه فروش خودرو و املاک فعالیت می‌کنند (پیوست).

– سياست تنظيم بازار جواب نداد و 100 روز پس از حذف قيمت خودرو در سايت‌هاي خريد و فروش آنلاين نظير ديوار، باما يا شيپور، نگاهي به بازار خودرو نشان مي‌دهد قيمت انواع خودرو نه تنها در اين مورد كاهش پيدا نكرده، بلكه 20 تا 40 درصد به قيمت‌ها افزوده شده است. اين در حالي است كه استدلال سياستگذاران تنظيم بازار خودرو اين بود كه درج قيمت در وب‌سايت‌ها زمينه سفته‌بازي و دلالي با قيمت‌هاي نجومي را افزايش مي‌دهد و بازار خودرو را به هم ريخته است. هرچند مخالفان حذف قيمت‌ها از وب‌سايت‌هاي خريد و فروش معتقد بودند كه اين سايت‌ها به نوعي باعث شفافيت قيمت‌ها و شكل‌گيري نظام عرضه و تقاضاي كالاها مي‌شوند و حذف قيمت، راهكار درستي براي تنظيم بازار نيست (اقتصاد بازار).

– رییس مرکز ملی بهبود و پایش فضای کسب و کار وزارت امور اقتصادی و دارایی در مورد انتشار خبری مبنی بر بلامانع اعلام شدن فعالیت اسنپ دکتر از سوی کمیته تخصصی هیات مقررات‌زدایی، توضیح داد: در مورد فعالیت اسنپ دکتر که اخیرا در خبری بلامانع اعلام شده، باید گفت که گویا این موضوع از سوی کمیته تخصصی هیات مقررات‌زدایی اعلام شده است و این در شرایطی است که کمیته تخصصی، امکان تصویب مصوبه‌ای را ندارد، بلکه آنها را صورت‌جلسه می‌کند. در واقع، کمیته تخصصی نقش بازویی مشورتی هیات مقررات‌زدایی را دارد. علی فیروزی، با بیان این مطلب، افزود: آنچه در کمیته تخصصی بررسی می‌شود، نقش مشورتی به هیات مقررات‌زدایی داشته و قاعدتا قابل اجرا نیست. مگر اینکه هیات مقررات‌زدایی آن را مصوب کند (وبدا). ماجرا ممنوعیت فعالیت استارتاپ‌های حوزه سلامت در زمینه تست کرونا از جمله مباحث جنجال‌برانگیز هفته‌های اخیر بوده است که تجارت‌نیوز در گزارشی با ‌موضوع ممنوعیت تست کرونا در منزل به آن پرداخت.

استارتاپ‌های تعطیل 

– فرزین فردیس نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران در توئیتر نوشت: «برای مسابقات انتخاب جوانان و بانوان برتر کارآفرین اتاق بازرگانی‌های آسیا و اقیانوسیه با استارتاپ‌های زیادی حرف زدیم و به شخصه از تعداد بالای تعطیلی شرکت‌های نوآور شوکه شدم. قرار بود دولت مثل استارتاپ‌ها خلاق و چابک شود، آقای روحانی، نه استارتاپ‌ها مثل دولت تعطیل.»

– کاربری در توئیتر از فعالیت برخی فعالان استارتاپی در بورس توئیت کرده است. به نوشته وی بسیاری از فعالان استارتاپی در چند ماه نخست سال، فعالیت‌ها خود را رها کرده و روی بورس تمرکز کرده بودند اما رفتار بازار سرمایه در یک یا دو ماه اخیر، نشان داد که جایگاه کارآفرینی و بورس با هم متفاوت است و این دو قرار نیست جای همدیگر را بگیرند.

– کاربری دیگری نیز از فضای رانتی اکوسیستم استارتاپی گلایه کرده و پرسیده است: «آیا کسی که کارش بد باشد، از اکوسیستم حذف می‌شود؟ خیر، اینطور نیست؛ این اتفاق در اکوسیستم‌های سالم می‌افتد و نه در اکوسیستمی که بخش زیادی‌اش با رانت‌های مختلف سرپا است.»

– برخی کاربران توئیتر از ادعادی یک استارتاپی آمریکایی در مورد ساخت باتری ارزان قیمت از زباله‌های هسته‌ای خبر داده‌اند که عمری طولانی تا ۲۸۰۰۰ سال دارد. کاربری در این مورد نوشته است: «اگه استارتاپای رزرو نوبت دکتر و سفارش بیمه آنلاین و خدمات خشکشویی و تخفیف گروهی و فروشگاه انلاین اجازه می‌دن، بگیم استارتاپ به معنایی که اقتصاد رو از بحران نجات می‌ده، این جنس استارتاپ‌ها هستند (کوت)، با ارزش افزوده‌های واقعی.»

آخرین اخبار حوزه استارتاپ را در صفحه اختصاصی استارتاپ تجارت‌نیوز دنبال کنید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی