کد مطلب: ۴۰۵۶۹۵

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

آیا قیمت تاکسی‌های اینترنتی افزایش می‌یابد؟

آیا قیمت تاکسی‌های اینترنتی افزایش می‌یابد؟

از بین سه شرکت‌های تاکسی اینترنتی، تنها تپسی با شهرداری تهران قراردادی مطابق دستورالعمل نظارتی وزارت کشور قرارداد امضا کرده است، به توجه به این که درباره مالیات بر ارزش افزوده وزارت امور اقتصادی و دارایی باید تصمیم‌گیری کند به نظر می‌رسد این شرکت‌ها در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، در ابتدای مهر ماه سال جاری دستورالعملی به تاکسی‌های اینترنتی ابلاغ شد که محدودیت‌هایی را برای فعالیت این استارتاپ در نظر گرفته بود. از اصلی‌ترین موضوعاتی که در این آیین‌نامه ذکر شده بود و به گفته مدیرعامل تپسی یکی از اصلی‌ترین نکاتی بوده که جلسات تصمیم‌گیری برای این دستورالعمل را به تعویق انداخته است، پرداخت عوارض از سوی تاکسی‌های آنلاین به شهرداری است.

آنطور که فعالان این صنف از جمله یکی از اعضای اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی و برخی از مدیران شرکت‌های تاکسی اینترنتی بیان کرده‌اند یکی از دلایل جلسات متعدد سه ساله برای به نتیجه رسیدن برسر دستورالعمل نظارتی ابتدا درصدگیری و بعد از آن میزان سهم‌خواهی بوده است.

به گفته نگین انصاری، مدیر حقوقی تپسی این درصدگیری ایتدا بر سر میزان پنج تا هفت درصدی بوده که طی مذاکرات این میزان به دو درصد کاهش پیدا کرده است، حال که این دستورالعمل ابلاغ شده و برای تاکسی‌های اینترنتی لازم‌الاجراست اکوسیستم استارتاپی حدود دو هفته بدون واکنش بود؛ اما چند روز پیش میلاد منشی‌پور، مدیرعامل تپسی در جلسه‌ای با محسن پورسیدآقایی، معاون حمل و نقل شهردار تهران برمبنای این دستورالعمل قرارداد همکاری بست.

یک روز پس از عقد این قرارداد تپسی نشست خبری در این خصوص ترتیب داد. منشی‌پور در این نشست گفت: به ما گفته‌اند این قرارداد را امضا کنید و عوارض دو درصدی پرداخت کنید، در مقابل مالیات بر ارزش افزوده حذف می‌شود.

از آن جایی که نهاد تصمیم‌گیرنده در خصوص پرداخت یا عدم پرداخت مالیات بر ارزش افزوده توسط شرکت‌های اینترنتی سازمان امور مالیاتی و در مرتبه بالاتر وزارت امور اقتصادی و دارایی است، پس از گذشت بیش از حدود دو هفته از ابلاغ این آیین‌نامه هیچ خبری از سوی این وزارت‌خانه مبنی بر تایید یا رد این گزاره که تاکسی‌های اینترنتی با پرداخت عوارض دو درصدی به شهرداری از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف می‌شوند، اعلام نشده است.

براساس اظهارات مدیرعامل تپسی، اگر مالیات بر ارزش افزوده حذف نشود، شرکت‌های تاکسی آنلاین باید عوارض 1.5 درصدی بپردازند که فشار مالی بر این شرکت‌ها وارد می‌کند.

با توجه به این که هنوز وزارت اقتصاد در خصوص حذف مالیات بر ارزش افزوده تعیین تکلیف نکرده است، آیا تپسی در بستن قرارداد با شهرداری تهران تعجیل کرده است؟

میلاد منشی‌پور در گفتگو با تجارت‌نیوز گفت: ما به حذف مالیات خوشبین هستیم و فکر نمی‌کنیم که عجله کرده‌ایم.

مساله فشار مالی بر اثر پرداخت عوارض و مالیات بر ارزش افزوده بر شرکت‌های تاکسی اینترنتی از سوی ماکسیم نیز تایید شد و آرمین کریمی، مدیر توسعه و عملیات ماکسیم گفت: ما برخی از درآمد شرکت را به گسترش کار اختصاص می‌دهیم، اما حالا باید دو درصد آن را به شهرداری بدهیم چون این درصدگیری شهرداری بار مالی بر شرکت اعمال می‌کند به طور طبیعی موجب افزایش قیمت می‌شود، چون مالیات بر ارزش افزوده ۹ درصد از کل درآمد اختصاص داده شده است. برای جبران هزینه‌ها نمی‌خواهیم شرایطی باشد که مسافر و راننده ناراضی باشند اما با این درصد‌ها مجبوریم برخی تغییراتی از جمله افزایش قیمت را در نظر بگیریم.

به نظر می‌رسد که درصدگیری شهرداری‌ها و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده شرکت‌های تاکسی اینترنتی را مجبور خواهد کرد که در قیمت سفرها تغییراتی افزایشی را اعمال کنند که در نهایت این اقدام به ضرر مصرف‌کننده خواهد بود.

از آن جایی که دو شرکت دیگر تاکسی آنلاین یعنی اسنپ و ماکسیم تا به حال هیچ قراردادی با شهرداری امضا نکرده‌اند، باید دید مقاومت این دو شرکت راه به جایی خواهد برد یا نه؟

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    اگه قیمت گرون بشه حذف میکنم برنامه شون رو،همین حالا ماکسیم افزایش قیمت اعمال کرده

    • ناشناس

      همین حالا حذف کن چون راننده ها دیگه قیمت های پایین قبول نمیکنن

    • کیان

      مرسی که پاک کردی.!!
      مترو،تاکسی یا بی آر تی رو واسه امثاله شما راه اندازی کردن.

  • ناشناس

    اسنپ و ماکسیم افزایش دادن

    • ناشناس

      کجا گرون کردن دیگه مسیر ۱۰ کیلومتری رو ۴ هزارتومن بدی گرونه؟

  • ناشناس

    افزایش یافته است

  • ناشناس

    مسیر ۱۰ کیلومتری توی اسنپ ۴ هزارتومن است این به سود مسافر و به راننده است با این خرج ماشین در روز هیچ چیزی دست ما راننده ها نمیگیره باید قیمت ها رو حداقل ۳۰ درصد تا ۵۰ درصد افزایش بدن تا اول کسانی که شعور استفاده از تاکسی رو دارن استفاده کنن و دوم راننده هم ضرر نکنه. طرف برای ۲ هزار تومن کرایه ۶ نفر میخوان سوار پراید بشن برای بعضی از مسافرها باید کلاس شعور رو بزارن که ۲ هزارتومن اگر تعدادتون بیشتر ظرفیت ماشین است دوتا تاکسی بگیرید بعضی از مسافرها هم واقعا گل هستن.

  • ارش

    سو استفاده محظ از راننده با همون بنزینی هزارتومنی با هشت ساعت کار تو پنجاه هزارتومن درامد ناخالصت بود پونزده هزار تومنش پول بنزین بود حداقل ده هزار تومن اصطحلاک ماشینت بود (کمترین هزینه اصطحلاک رو در نظر گرفتن هزینه روغن و لاستیک و تعمیرات و لوازم و بعدا تعمیر موتور و چندین مورد اصطحلاک دیگه که خیلی بیشتر از ده هزارتومن میشه)با این حساب میموند پونزده هزارتومن.حالا فکر کن از این پونزده هزارتومن دوباره هر لیتر پونصدتومن دیگه پول بنزین کم بشه و قطعا بنزین مصرفی راننده بیش از صدی هفتا هست از اون پونزده هزار تومن میمونه حداکثر هشت هزارتومن.یعنی در خوش بینانه ترین حالت ممکن شما با هشت ساعت کار هشت هزارتومن درامد داری هر کی میتونه تشریف بیاره کار کنه.بعد اون هموطن خودخواه میاد میگه که اگه گرون شه من پاک میکنم تپسی رو خب به سه نقطه که پاک میکنی

  • راننده تپسی

    واقعا متاسفم برای کسایی که این قیمتهارو گذاشتن اخه میخوام بدونم مسیری که ساعت ۳شب حدود۱۲کیلومتررفت وبرگشت کدوم راننده با۶۰۰۰هزارمیره یامسیرداخل شهربااین وضع اسفالت ۳۵۰۰یعنی چی کمیسیون کم بشه پول بنزین کم کنیم چقدرواسه راننده میمونه -۱۵۰۰