موضوعات داغ: # بمب هسته‌ای # بازار نفت # نفت ایران # اصفهان # بحران آب # یزد # اصفهان # پلیس
پوریا آسترکی، سردبیر ماهنامه رمزدارایی، در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز»:

ممنوعیت تبلیغ بیت کوین در ایران خنده‌دار است/ تصور اینکه ممنوعیت تبلیغات رمزارز بتواند محدودیتی در توسعه به‌وجود بیاورد خیال خام است

سالانه 10 تا 15 میلیون دلار از طریق تبلیغات رمزارزها وارد گردش مالی محیط‌های تبلیغات می‌شود/ بیت کوین بزرگ‌تر از آن است که بتوانند کنترلش کنند!
ممنوعیت تبلیغات رمزارز موجی از انتقادات و نگرانی‌های جدی در اکوسیستم فین‌تک کشور ایجاد کرده است.

به گزارش تجارت نیوز، خبر ممنوعیت تبلیغات رمزارز روز گذشته شوک دیگری به اکوسیستم فین‌تک کشور وارد کرد. رویکردی که به اعتبار خودساخته کسب‌وکارهای داخلی آسیب وارد کرده و می‌کند و اگر این روند به هر طریقی متوقف نشود، روزنه باریک فعالیت استارتاپ‌ها در داخل کشور بسته می‌شود.

صرافی‌های ارز دیجیتال در کشور از ابتدای فعالیت‌شان تا به امروز، درگیر و گرفتار چالش‌های بسیاری شده‌اند. پیش‌ از این، مسدودسازی درگاه پرداختی 7800 صرافی‌ از سوی بانک مرکزی موج شدیدی از واکنش‌ها را در پی داشت. با این حال، به‌رغم تمام فشارهای رسانه‌ای و غیررسانه‌ای، رویکرد تخریبی دگرگونی نداشته و این رویکرد همچنان ادامه دارد.

تمرکززدایی ساختاری کریپتو، همواره در تعارض جدی با سیاست‌های بانک‌ مرکزی است. از تولد کسب‌وکارهای این حوزه سال‌ها می‌گذرد و تازه امسال تصمیم‌گیری جدی در مورد آن آغاز شده است. تصمیماتی که اتخاذ شده نارضایتی و اعتراض کسب‌وکارهای فعال در این حوزه را برانگیخته و زمینه مهاجرت کاربران را به بازارهای غیررسمی و غیرایرانی مهیا کرده است.

پوریا آسترکی، کارشناس حوزه رمزارز و سردبیر ماهنامه رمزدارایی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز درباره چالش‌ها و تحولات اخیر در این زمینه صحبت کرده است. او در این گفت‌وگو به موضوعاتی همچون حجم سرمایه‌گذاری ایرانیان در کریپتو و تأثیر ممنوعیت تبلیغات رمزارز بر اکوسیستم رسانه‌ای و بازار می‌پردازد.

***

نتیجه ممنوعیت تبلیغات رمزارزها، تضعیف اکوسیستم بلاکچین و رمزدارایی‌ها است

*با توجه به اخبار اخیر روند کلی بانک مرکزی و نهادهای رگولاتوری در حوزه رمزارزها را چگونه می‌بینید؟

تصمیم ممنوعیت تبلیغات رمزارزها و مسدودیت درگاه صرافی‌ها، قدم‌های متصل به هم هستند که نتیجه آنها تضعیف اکوسیستم بلاکچین و رمزدارایی‌های ایران است. در برخی موارد این تصمیمات ممکن است تاثیری بر روند بازار داشته باشد و در برخی موارد هم هیچ تاثیری ندارد.

سالانه 10 تا 15 میلیون دلار از طریق تبلیغات رمزارزها وارد گردش مالی محیط‌های تبلیغات می‌شود/ با ممنوعیت رسانه‌ها آسیب جدی می‌بینند!

*آیا می‌توان با استناد به آمار مشخصی اندازه بازار تبلیغات صرافی‌های رمزارزی را به طور تقریبی بیان کرد؟

شرکت‌ها یا کسب‌وکارهای فعال در اکوسیستم رمزارزی کشور به هر حال تبلیغات میدانی دارند. تخمینی که زده می‌شود نشان می‌دهد سالانه در مجموع 10 تا 15 میلیون دلار از این طریق وارد گردش مالی محیط‌های تبلیغات می‌شود. آماری که جایی البته منتشر نمی‌شود، چون بحث تبلیغات در رسانه‌هاست. منظور من سوشال‌مدیا یا روش‌های دیگر- دیجیتال مارکتینگ- نیست. منظور من پولی است که به صورت تبلیغ در رسانه‌های عمدتاً ایرانی از طریق بنگاه‌های تبلیغاتی مختلف وارد این چرخه می‌شود. توقف این فرایند در این شرایط اقتصادی برای اکوسیستمی که رسانه‌ها بخشی از آن هستند، می‌تواند تبعات منفی در پی داشته باشد. در واقع اینجا رسانه‌ها هستند که محروم می‌شوند.

تصور اینکه ممنوعیت تبلیغات رمزارز بتواند محدودیتی در توسعه اعمال کند خیال خام است

*جهت حرکت رگولاتور مشکلات بسیاری برای کارآفرینان، خصوصاً کارآفرینان حوزه رمزارز، به‌ وجود آورده است. آیا اصولاً چنین تصمیماتی می‌تواند کارساز باشد و نتیجه‌ای را که مدیر تصمیم‌گیرنده در پی آن است به‌ بار بیاورد؟

سوال اینجاست که آیا ترویج رمزارزها در ایران یا دنیا وابسته به اجازه تبلیغات یا ممنوعیت آن بوده است؟ من فکر نمی‌کنم. رمزارزها یک پدیده مردمی و غیرمتمرکز هستند. اینکه دولت یا سازمانی این‌گونه تصور کند که با ممنوعیت تبلیغات مثلاً محدودیتی در توسعه این پدیده به وجود بیاورد، خیال خام است. باید گفت این خیال خام هم مثل خیلی از خیالات خام دیگر و خیلی از ممنوعیت‌های دیگر با ناکامی مواجه می‌شود.

این نوع سیاست‌گذاری‌ها جز به هم ریختن امنیت اقتصادی برای مردم هیچ دستاوردی نداشته است

*ممنوعیت تبلیغات رمزارزها چه نتایجی در پی خواهد داشت؟

در این میان، اکوسیستم رسانه‌ای کشور و اکوسیستم محتوایی یا رسانه‌ها هستند که آسیب جدی می‌بینند و از درآمد محروم می‌شوند. در نتیجه اطلاع‌رسانی هم در این زمینه ضعیف می‌شود. به عبارت دیگر اطلاع‌رسانی رسمی و انتشار محتوای رسمی مختل می‌شود. این تصمیم باعث تضعیف رسانه‌ها می‌شود. تبعات دیگری هم وجود دارد. با ممنوعیت تبلیغات رمزارز، کاهش ضریب نفوذ رسانه‌های کشور و کاهش تولید محتوای مسئولانه در این حوزه، هم به ضرر کاربران خواهد بود و هم به اقتصاد کشور آسیب وارد خواهد کرد.

اینکه تبلیغ بیت کوین در ایران ممنوع باشد اصولاً مساله خنده‌داری است/ بیت کوین بزرگ‌تر از آن است که بتوانند کنترلش کنند!

*صحبت بسیار زیادی در مورد این شد که مسدود شدن درگاه‌های صرافی‌ها باعث تقویت بازار غیررسمی و تضعیف بازار رسمی می‌شود. هرچند اتهاماتی مانند پولشویی به صرافی‌ها وارد می‌شد. آیا این پیش‌بینی درست بود؟ آیا تضعیف بخش رسمی به افزایش جرائم این حوزه انجامید؟

من اطلاع دارم که پس از تصمیم مسدودسازی درگاه پرداختی صرافی‌های ارز دیجیتال، میزان کشف جرم به طور فزاینده‌ای افزایش پیدا کرده است. بنابراین همان‌طور که ملاحظه می‌کنید این سیاست‌ها جز به هم ریختن امنیت اقتصادی برای مردم هیچ دستاوردی نداشته است. دیگر دهه ۶۰ نیست که ممنوعیت تبلیغ یک چیز جواب می‌داد. اینکه تبلیغ بیت کوین در ایران ممنوع باشد اصولاً مساله خنده‌داری است. بیت کوین بسیار بزرگ‌تر از آن است که دستگاه‌های نظارتی در ایران بخواهند یا بتوانند کنترلش کنند.

ممنوعیت تبلیغات رمزارزها مثل بسیاری از تصمیمات دیگر، غیرکارشناسی و بدون بررسی لازم بود/ ممنوعیت احتمالاً رفع خواهد شد!

من فکر می‌کنم تصمیم ممنوعیت تبلیغات رمزارزها مثل بسیاری از تصمیمات دیگر، یک تصمیم غیرکارشناسی و بدون بررسی لازم بوده است و مطمئنم با تدبیر و بازاندیشی این تصمیم برطرف خواهد شد. یعنی فکر می‌کنم بخش‌های زیادی در حاکمیت متوجه عواقب این تصمیمات اشتباه هستند و در هفته‌های آینده شاهد تغییرات جدی خواهیم بود. به نظر من این تصمیم به‌زودی بازخواهد گشت و ممنوعیت رفع خواهد شد.

برای پیگیری بیشتر تغییر و تحولات اکوسیستم استارتاپی ایران و اخبار فناورانه، به صفحه علم و فناوری تجارت‌نیوز مراجعه کنید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی