موضوعات داغ: # ایران خودرو # شرکت کروز # تعطیلی مدارس # سرما # پیش بینی بازارها
تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

نگاهی به 5 یونیکورن بلژیکی/استارتاپ ها میلیاردها یورو به اقتصاد بلژیک وارد کرده اند

maheshkumar painam HF lFqdOMF8 unsplash min edited 1536x1024 1

رشد 5 یونیکورن بلژیکی در این کشور کوچک دور از انتظار نیست. چرا که اکوسیستم استارتاپی بلژیک در سال ۲۰۲۲ رشدی چشمگیر را تجربه کرد و توانست یک پله بالاتر از اتریش قرار گیرد. به این ترتیب، این کشور هم اکنون در بالاترین جایگاه در تاریخ اکوسیستم استارتاپی خود ایستاده است.

صالح سپهری‌فر: به گزارش تجارت‌نیوز، بلژیک بیست‌وچهارمین اقتصاد بزرگ دنیا را دارد و در نتیجه، عجیب نیست که بستر خوبی برای رشد شرکت‌های فناور به شمار می‌رود. 5 یونیکورن بلژیکی خود گواه این مدعاست. علاوه بر این، دولت این کشور نیز علاوه بر تدوین مقرراتی برای حمایت از نوآوری، چندین طرح ملی را اجرا کرده که توانسته به رشد استارتاپ‌های این کشور کمک کند.

اکوسیستم استارتاپی بلژیک

به طور کلی، بیشترین میزان رشد استارتاپ‌ها در منطقه فلاندرز (Flanders) بلژیک صورت می‌گیرد. بر خلاف سایر مناطق بلژیک که فرانسوی زبان هستند، این منطقه که هم‌مرز با هلند است، هلندی‌زبان است و ظاهرا به دلیل پیشتازی هلندی‌ها در زمینه نوآوری، این منطقه نیز توانسته بیشترین میزان رشد نوآوری را در بلژیک به خود اختصاص دهد.

جوانان صاحب ایده و کارآفرین بلژیکی با گزینه‌های متنوعی برای دریافت کمک به منظور راه‌اندازی کسب‌وکار روبرو هستند که البته این گزینه‌ها به شکلی پیوسته در حال افزایش است. در حال حاضر بیش از ۶۰ مرکز رشد نوآوری و نیز شتاب‌دهنده در سراسر بلژیک فعالیت می‌کنند.

طی چند سال گذشته، اکوسیستم استارتاپی فلاندرز رشد قابل توجهی داشته است، به طوری که ارزش ترکیبی شرکت‌های فعال در آن به ۳۲،۶ میلیارد یورو رسیده است. در حال حاضر بیش از ۲ هزار استارتاپ، ۲۰۰ شرکت در حال رشد و ۴ یونیکورن در این منطقه وجود دارد.

گفتنی است منطقه بنلوکس (Benelux) که یک اتحادیه همکاری شامل سه کشور بلژیک، هلند و لوکرامبورگ است، از نظر عملکرد در یک سری شاخص‌ها در اتحادیه اروپا بسیار موفق بوده است. تحقیق و توسعه (R&D) نقش بسیار برجسته‌ای در این منطقه دارد و کشورهای بنلوکس در این زمینه در  اتحادیه اروپا پیشتاز هستند. گفتنی است هلند میزبان بسیاری از بازیگران کلیدی در اکوسیستم استارتاپی بنلوکس است.

یونیکورن‌های بلژیک

در دنیای استارتاپ‌ها، یونیکورن به شرکتی اطلاق می‌شود که ارزشی بیش از یک میلیارد دلار کسب کرده باشد. این شرکت‌ها معمولاً مدل‌های کسب‌وکار مقیاس‌پذیری دارند و می‌توانند در مدتی کوتاه، سهم خود در بازار را به شکلی جدی افزایش دهد. بیشتر یونیکورن‌ها اغلب از تخصص بالایی در حوزه فعالیت خود برخوردارند.

حالا بیایید نگاهی بیندازیم به چهار یونیکورن بلژیکی که در سال‌های اخیر توجه رسانه‌ها و سرمایه‌گذاران را جلب کرده‌اند.

شماره یک: اودوو (Odoo)

اودوو شرکت مستقر در بروکسل (پایتخت بلژیک) است که در سال ۲۰۱۵ توسط فابین پینکرز تأسیس شد تا نرم‌افزار جامع کسب‌وکار را به شرکت‌های کوچک و متوسط در سراسر جهان ارائه دهد.

نرم‌افزار برنامه‌ریزی منابع شرکتی (ERP) اودوو این امکان را به شرکت‌ها و سازمان‌ها می‌دهد تا فرایندهای مدیریتی خود را ساده‌تر کنند. این نرم‌افزار متن‌باز شامل ابزارهای مرتبط با منابع انسانی از جمله برنامه‌ریزی، مدیریت پروژه، استخدام و آموزش الکترونیکی است.

شرکت‌ها با بهره‌گیری از نرم‌افزار اودوو می‌توانند به جای فرایندهای پُرهزینه و زمان‌بر برای مدیریت امور مرتبط با نیروی انسانی، از راه‌حل‌هایی ساده‌تر و کم‌هزینه‌تر استفاده کنند. این نرم‌افزار یک پلتفرم جامع و یکپارچه را در خود دارد. شرکت‌هایی که از این نرم‌افزار بهره می‌گیرند، دیگر نیازی به نرم‌افزارهای مختلف ندارند.

نرم‌افزار اودوو فرآیند جمع‌آوری داده‌ها را ساده کنند، گزارش‌های دقیق تولید می‌کند و امکان‌تصمیم‌گیری‌ بهتر را در اختیار مدیران شرکت‌ها قرار می‌دهد. طی چند سال اخیر، گسترش و نفوذ اودوو به شدت افزایش یافته و ارزش آن اکنون به ۳/۲ میلیارد یورو رسیده است.

شماره دو: کولیبرا (Collibra)

در سال ۲۰۰۸، فلیکس ون د مائله، پیتر د لینهیر و استاین کریستینز، کولیبرا را به عنوان یک شرکت منشعب از پروژه استارلب (STARLab)  تاسیس کردند. تاکنون، این شرکت یک پلتفرم مبتنی بر ابر ارائه می‌دهد که به شرکت‌ها کمک کند با یکپارچه‌سازی عملیات فناوری اطلاعات و کسب‌وکار، بتوانند به تحلیل داده‌ها نیز دسترسی داشته باشند.

به صورت معمول، بسیاری از نرم‌افزارهای شرکتی صرفا به اتوماسیون فعالیت‌های معمول می‌پردازند و تحلیلی از داده‌های موجود ارائه نمی‌کنند. با این وجود، با توجه به رشد قابل‌توجه داده‌کاوی، به نظر می‌رسد جای ارائه چنین تحلیل‌هایی در این نرم‌افزارها خالی باشد. اما کولیبرا با بسیاری از رقبای خود متفاوت است و چنین تحلیل‌هایی را نیز ارائه می‌دهد.

این قابلیت به مشتریان امکان می‌دهد به راحتی و به طور امن به داده‌ها دسترسی پیدا کنند و درک عمیقی از الگوهای موجود در دادهایشان بیابند تا به این ترتیب، تصمیم‌گیری‌های آگاهانه‌تری داشته باشند و حتی فرصت‌های  جدیدی را نیز کشف کنند.

بیش از ۵۰۰ شرکت در سراسر جهان، از جمله هفت شرکت برتر دارویی دنیا، مشتری کولیبرا هستند. در حال حاضر، این شرکت در شش منطقه مختلف در جهان یعنی ایالات متحده، استرالیا، بلژیک، لهستان، انگلستان و فرانسه به صورت رسمی فعالیت دارد. همچنین کولیبرا تاکنون بیش از ۵۹۶ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است.

شماره سه: اتوموتیو سل (Automotive Cell)

شرکت اتوموتیو سل در سال ۲۰۲۰ توسط سه شرکت بزرگ یعنی استلانتیس (Stellantis)، توتال‌انرژیز (TotalEnergies) و سافت (Saft) با هدف همکاری برای تولید قطعات باتری برای خودروهای برقی تأسیس شد. در سال ۲۰۲۲ شرکت خودروسازی مرسدس بنز نیز به همکاری پیوست.

این استارتاپ، فناوری پیشرفته‌ای را برای تسهیل حمل‌ونقل پاک و کارآمد ارائه کرده و به توسعه راه حل‌های حمل‌ونقل پارک کمک می‌کند.

علاوه بر مرکز تحقیق‌و‌توسعه این شرکت که در شهر بوردو واقع است، یک مرکز مدرن آزمایش فناوری نیز در نرساک (شهری در جنوب‌غرب فرانسه) به اتوموتیو سل اختصاص دارد.

گفتنی است اتوموتیو سل در اکوسیستم استارتاپی بلژیک با اقبال گسترده سرمایه‌گذاران روبرو شده و هم‌اکنون ارزش این استارتاپ حدود ۱،۲ میلیارد دلار برآورد می‌شود.

شماره چهار: دلیورکت (Deliverect)

دلیورکت یک استارتاپ نرم‌افزار اجاره‌ای (SaaS) است که فرایند تحویل غذای آنلاین را ساده‌تر می‌کند. نرم‌افزار اجاره‌ای یا «نرم‌افزار به عنوان سرویس» نوعی مدل کسب‌وکار است که در آن، یک شرکت به جای اینکه اقدام به خرید یک نرم‌افزار به قیمتی گزاف و نصب آن روی سیستم‌های خود کند، از نرم‌افزاری که روی سرورهای شرکت سازنده قرار دارد استفاده می‌کند و هزینه آن را به ازای هر ماه، هر کاربر یا تعداد دفعات استفاده پرداخت می‌کند.

استارتاپ دلیورکت در سال ۲۰۱۸ توسط ژان هولز، یلته وریجوف، ژروم لاردو و ژونگ شو در شهر گنت راه‌اندازی شد. دلیورکت بیش از ۲۵ هزار رستوران، کافه و مرکز تهیه غذا را به کانال‌های تحویل آنلاین متصل می‌کند و به این ترتیب، به افزایش بهره‌وری عملیاتی و ارتقاء رضایت مشتری کمک می‌کند. سرویس‌های تحویل غذای آنلاین و سیستم‌های فروشگاهی به راحتی از طریق این پلتفرم یکپارچه می‌شوند.

از ویژگی‌های سامانه دلیورکت می‌توان به یکپارچه‌سازی چندین پلتفرم سفارش آنلاین، تولید گزارش‌هایی به همراه تحلیل داده‌ها، مدیریت موجودی و نظارت بر منوها اشاره کرد.

براساس آخرین ارزش‌گذاری در ژانویه ۲۰۲۲، ارزش دلیورکت حدود ۱،۴ میلیارد دلار بود. علاوه بر گسترش به بیش از ۶۰ کشور، این شرکت توانسته اعتماد  رستوران‌های معروف زنجیره‌ای و نیز شرکت‌های تولید محصولات سریع‌مصرف را جلب کرده است. برگر کینگ، ایت پیکل، پیتزا اکسپرس، تایم‌اوت مارکت و یونیلور از جمله مشتریان دلیورکت هستند.

نظرات