به گزارش تجارت نیوز، علی ماجدی، سفیر اسبق ایران در آلمان، در بخشی از گفتوگوی خود با با برنامه صدای دیپلمات در پاسخ به این سوال که خسارتهای مستقیم تحریمها در حوزه انرژی چقدر بود، توضیحات مفصلی ارائه کرده است که در ادامه میخوانید.
در گام نخست برای سرمایهگذار امنیت اهمیت دارد
کسی که سرمایهگذاری میکند در گام نخست امنیتاش برایش اهمیت دارد، بعد تداوم و بعد سود. این سه فاکتور وجود دارد. امنیتِ حاضر، پیشبینی آینده و تورم را هم در نظر میگیرند و میگویند تورم پیشبینی شده که از آن در ترمونولوژی بانکداری به عنوان انتظارات تورمی نام میبرند در ایران بالا است. آنقدر بالاست که در عرض 10 روز میبینید که سکه و دلار به چه وضعیتی در کشورمان دچار میشود که همین انتظارات تورمی را افزایش میدهد. به هر حال این شرکت چینی چندین سال ما را بازی داد و در آخر هم رفت.
*بحث سرمایهگذاری کشورهای غربی، اروپایی و حتی چینیها خیلی به تورم ما ارتباطی نداشته است. فکر نمی کنید بیشتر به جهت تحریمهای آمریکا بود که کشورها دیگر نخواستند در حوزه نفت و گاز ایران حضور داشته باشند.
بله از ترس تحریمهای آمریکا نیامدند. دقت کنید که در حوزه مشترک پارس جنوبی چه کسی بیشترین سهم ما را از گاز برده است؟ قطر. نفت ما را چه کسی به خاطر حوزه آزادگان برد؟ عراق.
خسارت مستقیم شعار انرژی هسته ای حق مسلم ماست 400 میلیارد دلار برای ایران بود
*تازه عربستان هم وارد بازی شده است.
بله از این طرف هم عربستان. متأسفانه ما الان از نیروهایی هم که داریم استفاده نمیکنیم. در آن زمان من و آقای جوادی مدیرعامل شرکت نفت یک گروه 30 نفره درست کردیم و تمام حوزههای نفتی مشترک را شناسایی و اولویتبندی کردیم و گفتیم سرمایهگذاریها فقط در این حوزهها صرف شوند، اما روی کاغذ ماند. در سال 92 تا 93 (دوره اول که من معاون بینالملل بودم) گزارشی را از معاونت بینالملل وزارت نفت منتشر کردیم که خسارتهای مستقیم تحریمهای ناشی از آنکه میگفتند «انرژی هستهای حق مسلم ماست» بالای 400 میلیارد دلار برآورد شد آن هم با حساب عدمالنفع آن که میشد هزار میلیارد دلار.
انرژی هستهای معادل گاز، نفت، پتروشیمی و فولاد برای ما ارزش دارد یا خیر؟
*یعنی تا این حد ما از چند شعار متضرر شدیم؟
بله و اتفاقاً من میخواهم به عنوان یک کارشناس این سوال را مطرح کنم که انرژی هستهای معادل گاز، نفت، پتروشیمی و فولاد برای ما ارزش دارد یا خیر؟
*خب ما الان کمبود انرژی داریم.
خب شما خبرنگار هستید و میشود این سئوال را مطرح کنید که ما باید چند سال درگیر این باشیم و بعد هم ما میگوییم که به دنبال بمب هستهای هم که نیستیم. چقدر امکانات سرمایهگذاری در زمینههایی که میتواند برایمان صادرات بیاورد را از دست دادهایم؟ حساب کنیم که نفت، گاز، فولاد و پتروشیمی هر کدام چقدر؟
متن و ویدئو کامل گفتوگوی علی ماجدی با تجارتنیوز را اینجا بخوانید و ببینید.