به پدر خودروی تجاری ایران معروف بود. در سالهای پایانی جنگ تحمیلی، «ماموت» را برای تولید انواع تریلرهای سبک تاسیس کرد. نمایندگی خودروهای فولکس واگن و اسکانیا در ایران را نیز بر عهده گرفت.
به گزارش تجارتنیوز، زمانی که در روزهای آغازین آذر ۱۴۰۰، دار فانی را وداع گفت، نامش در حدود ۵۰ شرکت در حوزه خودرو، ساختمان و خدمات، دیده میشد. اما چرا بهروز فردوس به این لقب معروف بود؟
او مالک برند ماموت خودرو بود. بهروز فردوس در سالهای پایانی جنگ، «ماموت» را برای تولید انواع تریلرهای سبک تاسیس کرد.
فعالیت پدر خودروی تجاری ایران، محدود به داخل کشور نبود. محصولات ماموت در برخی کشورهای منطقه نیز مشتریان پر و پاقرصی داشت. حتی برای استفاده از برخی محصولات شرکت ماموت نوبت گرفته میشد.
یکی از برندهای نامآشنایی که ماموت نمایندگی آن را در ایران برعهده داشت، «اسکانیا» بود.
فردوس، شرکت ماموت را در سال ۱۳۶۷ تاسیس کرد. اما سابقه خانوادگی او در صنعت خودرو به پیش از این تاریخ باز میگشت.
خانواده او شرکت «وزنه» را از سال ۱۳۴۳ برای تولید انواع جرثقیل تاسیس کرده بود.
او در طول فعالیت خود ایدههایی برای کاهش هزینهها داشت. برای مثال کامیونها را از طریق کشتی وارد میکرد تا صرفه اقتصادی بیشتری داشته باشد.
بهروز فردوس، پس از سالها فعالیت اقتصادی، سوم آذر ۱۴۰۰ بر اثر ایست قلبی دار فانی را وداع گفت.
در ویدئوی پیوست با فعالیتهای او بیشتر آشنا میشوید.
آخرین اخبار خودرویی را در صفحه اخبار خودرو تجارتنیوز بخوانید.
دورود سپاس بر چنین انسانهایی روحش شاد 191
سلام. نام و یاد این مرد بزرگ جاویدان باد. البته اگر میدان باز باشد، امثال ایشان زیاد هستند. هنر این مرد، کار کردن در فضایی بسته و انحصاری بود. به نظر بنده اطلاق نام “پدر خودرو تجاری ایران” برازنده “اصغر قندچی” صاحب کارخانه کامیون و تریلی سازی “ایران کاوه” است. اصغر قندچی صنعتگری ماهر و خستگی ناپذیر بود. مستند “آن مرد با ماک آمد” درباره ایشان و فعالیت هایشان ساخته شده است. پس از انقلاب، ایران کاوه مصادره شد و در حال حاظر با نام “سایپادیزل” مشغول فعالیت می باشد.
پدرخودرو تجاری ایران عزیز روحت شاد میشه یک ماشین به من بهدی سواری دست دو وم
سلام آقا بهروز یک ماشین میشه به من بهدی من که حیچی ندارم
خدا رحمتش کنه
روحشان شاد و راهشان پر رهرو.
این آدم ها جعبه سیاه اقتصاد ایرانن. که کدوم سیاست مدار ها با چه مبلغی راضی شد تا مجوز بده ، حیف شد که ناگفته های تاریخ زندگیش رو ننوشت.