فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۶۶۵۸۹

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

ممنوعیت واردات برنج به نفع دلالان؛ به زیان مصرف‌کنندگان/ نمایندگانی که در زمین مافیا بازی می‌کنند!

ممنوعیت واردات برنج به نفع دلالان؛ به زیان  مصرف‌کنندگان/ نمایندگانی که در زمین مافیا بازی می‌کنند!

درحالی که قیمت برنج در سطح تعدادی از خرده‌فروشی‌ها در هر کیلوگرم به ۲۰۰ هزار تومان هم رسیده، بعضی از نمایندگان شهرهای شمالی در مجلس، بر ممنوعیت واردات برنج اصرار دارند. اصراری که خواسته یا ناخواسته پای آنها را به زمین مافیای برنج باز می‌کند تا ضربه کاری به جیب مصرف‌کننده وارد کنند.

به گزارش تجارت نیوز،

بازار برنج این روزها دچار نوسان شدیدی شده است؛ به طوری که قیمت برنج در برخی موارد به 200 هزار تومان هم می‌رسد. البته چنین قیمتی هنوز عمومیت پیدا نکرده، اما نرخ معمول برنج در سطح 140 هزار تا 150 هزار تومان قرار دارد که حداقل ۵۰ هزار تومان بالاتر از نرخ‌های سه ماه پیش است.

در چنین شرایطی انتظار می‌رود نمایندگان مجلس دغدغه مصرف‌کنندگان را داشته باشند، اما برخی از نمایندگان بر ممنوعیت واردات برنج تاکید دارند تا تولیدکندگان دچار ضرر و زیان نشوند.  

با این اوصاف، این پرسش پیش می‌آید که آیا چنین حمایتی که به نفع گروهی خاص است، به زیان عموم مردم تمام می‌شود؟

اعتراضات سال گذشته برنجکاران دلیل تصمیمات فعلی است

حامد یزدیان، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، به تجارت‌نیوز گفت: نمایندگان مجلس باید هم به تولید‌کننده و هم مصرف‌کننده توجه داشته باشند تا بین این دو تعادل برقرار شود. در این زمینه مجلس و کمیسیون کشاورزی هم ورود کرده‌اند.

او ادامه داد: امسال اولین دوره‌ای بود که شورای قیمت‌گذاری، خرید تضمینی برنج را انجام نداد. در سال جاری قیمت برنج از سوی شورای قیمت‌گذاری تعیین شده و کمیته قیمت‌گذاری خرید محصولات کشاورزی، قیمت بالایی برای برنج در نظر گرفته است. البته این تصمیم‌ها به دلیل اعتراضات سال گذشته برنجکاران گرفته شده که تولید برای آن‍ها صرفه اقتصادی نداشت.

تعهدات انجام‌نشده عامل ناهماهنگی در بازار شد

یزدیان درباره اختلالات ایجادشده در بحث واردات برنج تصریح کرد: در چند ماه اخیر، اختلال‌هایی در بحث واردات ایجاد شده است. در سال‌های گذشته هم واردات برای تنظیم بازار و تامین نیاز مصرف‌کنندگانی که توان خرید برنج داخلی را ندارند، انجام می‌شد. زمان و حجم واردات مشخص بوده و واردکنندگان هم تعهداتی در قبال خرید تولیدات داخلی داشتند. متاسفانه این تعهدات رعایت نشد و ناهماهنگی در بازار به‌ وجود آمد. 

این نماینده مجلس درباره عملکرد دستگاه‌های نظارتی گفت: درباره این شرایط تذکرات لازم به دولت داده شده، اما سازمان‌های نظارتی، وزارت جهاد و سازمان تعزیرات هم عملکرد درستی در این موضوع ندارند.

او افزود: دلیل برخی مسائل و نوسان قیمت‌ها بازار فقط تولید‌کننده نیست، بلکه واسطه‌ها و دلالان هم در ایجاد این شرایط نقش مهمی دارند که دستگاه‌های نظارتی به‌ویژه سازمان تعزیرات باید به آن رسیدگی کند.

اختلاف نظر نمایندگان مجلس در بحث‌ واردات برنج

این نماینده مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا واردات برنج به بحث تولید لطمه وارد می‌کند توضیح داد: واردات اگر بی‌رویه باشد، قطعاً به تولید لطمه وارد می‌کند و  برنجکاران نمی‌توانند برنج خود را به فروش برسانند. اگر واردات در محدوده‌های مجازی که تعریف شده انجام شود، قطعاً آسیبی به تولید داخل وارد نمی‌کند.

او ادامه داد: در این موضوع میان نمایندگان به‌ویژه نمایندگان استان‌های شمالی اختلاف نظر وجود دارد. این نمایندگان اصرار دارند که واردات برنج انجام نشود. اما برخی از نمایندگان بر این باورند که برنج باید وارد شود و در عین حال، حمایت‌های لازم از برنجکاران صورت گیرد.

مصرف‌کننده برنج خارجی متقاضی برنج داخلی می‌شود؟

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در جواب این سوال که آیا مصرف‌کننده برنج خارجی می‌تواند متقاضی برنج خارجی باشد تشریح کرد: این موضوعی است که باید در بلندمدت مورد بررسی قرار گیرد. باید در زمینه افزایش مصرف برنج داخلی اقداماتی صورت گیرد و سیاست‌هایی وضع شود که منجر به کاهش قیمت برنج داخلی شود تا مصرف آن هم افزایش یابد.

او اضافه کرد: باید اقداماتی انجام شود که هزینه تمام‌شده تولید برنج کاهش یابد. در چنین شرایطی مصرف برنج داخلی ارجحیت پیدا می‌کند. البته از نظر کیفیت هم برنج داخلی کیفیت مرغوب‌تری دارد.

این نماینده مجلس برای بهبود این وضعیت پیشنهاد داد: در قانون برنامه و بودجه هم این الزامات وجود دارد که باید برای بهبود بهره‌وری تولید برنامه‌ریزی شود. در حال حاضر مجموعه‌های تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی هم در این زمینه مشغول انجام پروژه‌هایی هستند که اگر به نتیجه برسد، قطعاً تولید بهبود پیدا می‌کند و این هم به نفع کشاورز  است و هم منجر به کاهش قیمت برنج می‌شود.

بر اساس این گزارش، باید سیاست‌‌های درستی وضع شود و برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گیرد تا هم تولید و هم واردات به بهترین شکل انجام شود.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه بازار کالا در تجارت‌نیوز مراجعه کنید. 

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.