کد مطلب: ۸۵۶۸۵۵

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

وزارت دفاع تولیدکننده خودرو می‌شود؟/ رونمایی از رقیب جدید سایپا و ایران خودرو

وزارت دفاع تولیدکننده خودرو می‌شود؟/ رونمایی از رقیب جدید سایپا و ایران خودرو

وزارت دفاع قصد ورود به صنعت خودروسازی و تولید خود را دارد و اعلام کرده که می‌تواند قطعات های‌تک خودرو را تولید کند. آیا این بدان معناست که رقیب جدیدی برای سایپا و ایران خودرو در راه است؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، طبق مصاحبه‌ای که روز گذشته، 31 مرداد 1402، امیر محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، با یکی از برنامه‌های صداوسیما داشت، گویا قرار است وزارتخانه تحت فرمان او پای به دنیای خودروسازی بگذارد و یکی از قطب‌های ساخت خودروی کشور تبدیل شود.

آن‌طور که او توضیح داد، در بخش حمل‌ونقل، وزارت دفاع توانایی تولید ECU یورو پنج، سیستم ترمزهای ABS، انژکتورها، بردها و نمایشگرهای خودرو را دارد.

باید توجه داشت مواردی که به آن اشاره شده مهم‌ترین و حساس‌ترین قطعات استفاده‌شده در خودرو هستند. درصورتی که این وزارتخانه توانایی تولید قطعات «های‌تک» را دارد، به راحتی می‌توان این قطعات را بدون نیاز به وارد کردن از کشورهایی نظیر چین، در داخل کشور تهیه کرد.

رقیب سرسختی برای ایران خودرو و سایپا در راه است؟

آشتیانی در مصاحبه خود همچنین تأکید داشت: با وجود اینکه توانایی‌های وزارت دفاع در اغلب زمینه‌های صنعتی همچون پهپادی، موشکی، شناورها و … بالاست؛ اما در صورتی که یک شرکت داخلی مشغول تولید کالای مشابه باشد، قصد رقابت با آن شرکت را نخواهیم داشت.

بنابراین احتمالاً خیال شرکت‌های خودروسازی از این جهت می‌تواند راحت باشد. اما سوالی که مطرح می‌شود این است که چرا این وزارتخانه همکاری لازم را با خودروسازی‌ها نمی‌کند تا حداقل کیفیت خودروهای تولید داخلی بالاتر برود؟

حال آن‌طور که معلوم است وزارت دفاع قصد ورود به حوزه تولید خودرو را دارد؛ اما به دلیل قوانین اداری و تجاری موجود، باید منتظر دستورالعمل و آیین‌نامه‌های مربوط به تولید خودرو توسط این وزارت خانه بود. بنابراین احتمالاً در آینده نزدیک شاهد ورود نیروهای مسلح به حوزه خودرو و همکاری آنان با خودروسازان دولتی و خصوصی باشیم.

دولتی بودن شرکت‌های خودروسازی، گریبان‌گیر صنعت خودرو کشور است!

مشکل اصلی خودروسازی در داخل کشور، دولتی بودن اغلب قسمت‌های تولیدی در این صنعت است. فارغ از قطعه‌سازان دولتی، دو شرکت بزرگ ایران خودرو و سایپا که از بزرگ‌ترین شرکت‌های داخلی محسوب می‌شوند تا حد بسیاری زیر نظر دولت اداره می‌شود.

باتوجه به آمار تولید خودرو از ابتدای سال تا پایان تیر 1402، از 442 هزار و 686 دستگاه خودروی تولیدی، تنها 90 هزار و 259 دستگاه توسط بخش خصوصی تولید شده است. این یعنی قریب به 80 درصد کل تولید خودرو در کشور، در اختیار ایران خودرو و سایپا بود.

بارها و بارها از ایرادات شرکت‌های دولتی گفته شده اما متأسفانه کسی به آن توجه ندارد. علی‌رغم قول ریاست جمهوری مبنی‌بر خصوصی سازی 6 ماهه این دو شرکت، بیش از 11 ماه می‌گذرد و آن‌طور که مشخص است، کسی جسارت خصوصی‌سازی را ندارد.

مشکل مدیریت دولتی، در اولویت نبودن سوددهی شرکت و خروج از زیان است. چرا که در موارد بسیار نادر، یک شرکت دولتی همانند ایران خودرو و سایپا به دلیل زیان‌ده بودن آن منحل و تعطیل می‌شود.

با نگاه به صورت‌های مالی این دو شرکت در یک دهه گذشته، می‌توان دید که شرکت سایپا سال‌های 1391 و 1392 و از سال 1396 تا الان، ضررهای سنگینی به ثبت رسانده است. شرکت ایران خودرو نیز یک‌بار در سال 1391 و بار دیگر از سال 1397 تا به الان درحال ثبت زیان‌هایی سنگین است.

بنابراین درصورتی که وزارت دفاع هم آغاز به همکاری با این دو شرکت خودروسازی کند، بازهم تأثیر چشم‌گیری نخواهد داشت. اگر خواهان بهبود وضعیت صنعت خودرو هستیم، باید در گام اول خصوصی سازی آن‌ها اجرایی شود و در گام بعدی، برچیده شدن قیمت‌های دستوری و تسهیل روند واردات خودرو در دستور کار قرار گیرد.

برای دریافت اخبار و اطلاعات بیشتر صفحه اخبار خودرو را در تجارت‌نیوز دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    درجهان امروز هیچ ارتش وقدرت نظامی به قطعه سازی خودرو روی نیاورده واین کارهمانند ورودسپاه به سازندگی می باشد که ایجاد رانت نموده وبخش خصوصی را بشدت تضعیف کرده

    • ناشناس

      چرند نگو بابا ، بزرگترین تولیدکننده های سلاح و تجهیزات نظامی امریکا دولتی هستند

    • نور

      دوست عزیز شرکت تویوتا یک شرکت نظامی هست و زیز نظر سیستم دفاعیی ژاپن فعالیت می کند

  • ناشناس

    چهارتا مهندس بیارید شاید ایده بهتری داشتن.

  • ناشناس

    کلی ایده جدید هست که میشه خیلی راحت بهش اضافه کرد با کمترین هزینه و بیشترین کاربرد برای خودرو زره ای

  • ناشناس

    سایپا و ایران‌خودرو قدرت رقابت با وزارت دفاع را ندارند اما اگر این دو شرکت خصوصی یا مردمی متشکل از نخبه ها شوند و با وزارت دفاع در رقابت باشند باعث پیشرفت شگفت انگیزی خواهد شد اما به شرط برنامه ریزی و کار کارشناسی دقیق در تمام مراتب

  • علی

    عالی میشه باور کنید عالی میشه

  • ناشناس

    اگر توان مقابله با مافیای خودروسازی ایران را داشته باشند.

  • سید

    خداروشکر که الان بچه های انقلاب اومدن پای کار تا ما رو از شر این سایپا و ایران‌خودرو آشغال و بی ارزش رونجات بدن🔥🔥

  • ناشناس

    باید این فرصت را به وزارت دفاع داد اگه نتیجه خوب بود حمایت هم کرد

  • ناشناس

    برخلاف بعضی از نظرها که فکر می‌کنند نباید نیروهای مصلح وارد شوند این خلاف واقع هست چون در دنیای پیشرفته این واقعیت است که اولین خودروها و بروز ترین در نیروهای نظامی وانتظار ساخته واستفاده می‌شود وبعد از به روز شدن نسخه قبلی دست عموم مردم می‌رسد تا نظام جلو تر باشد نه اینکه خودروهای عمومی از نظامی جلو تر وبروز تر باشد

  • ناشناس

    آیا وزارت دفاع میخواد با خودرو سازان داخلی رقابت بکنه محصولی خوب وبی نقص وبی عیب به بازار دالی وارد بکنه وبرای رفاه حال ملت اینکارو مینه یا برای جیب خودشان وارد رقابت با خودروسازان داخلی ازجمله سایپا و نا وسمند پراید پ»ژو وووووو وو غیره میشه که قیمت‌ها همچنان سرسام‌آور باشه چرا همین کارو خودرو سازان داخلی با خودروسازان کشورهای خارجی نمی‌کنند تا خودرو خوب تحویل ملت مصرف کننده بدن واقعا چرا هیچ مسعولی به این قضیه توجه خاصی نمیکنه و وارد عمل نمیشه تا خودرو با کیفیت تحویل ملت بدن چرا چرا چرا

پیشنهاد سردبیر