کد مطلب: ۵۱۶۲۷۹

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

شیوه سهمیه‌بندی بنزین در سال ۱۴۰۰ چگونه است؟

شیوه سهمیه‌بندی بنزین در سال ۱۴۰۰ چگونه است؟

اعضای کمیسیون انرژی مجلس می‌گویند اگرچه طرح سهمیه‌بندی بنزین از خودرو به خانوار طرح خوبی است، اما این طرح سال ۱۴۰۰ اجرا نمی‌شود. چون منابع مالی آن شفاف نیست و اجرای آن برای دولت هزینه دارد.

مریم واعظی - در مرداد ماه سال ۹۹ طرح "سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانوار" مطرح شد؛ طرحی که در راستای برقراری عدالت اجتماعی مبنی بر توزیع بنزین از خودرو به هر شخص بود. در این طرح پیش‌بینی شده به هر فرد از جامعه ماهانه ۲۰ لیتر بنزین تعلق گیرد. همچنین سامانه‌ای برای فروش بنزین افرادی که خودرو ندارند، در نظر گرفته شده‌ است.

از سوی دیگر، در این طرح، دولت سهمیه بنزین افرادی را که فاقد خودرو هستند، در آخر ماه برمی‌دارد و به جای آن کارت بانکی افراد را شارژ می‌کند تا آنها بتوانند کالا خریداری کنند. البته این طرح در سال ۹۹ اجرایی نشد و در حال حاضر نمایندگان مجلس از عدم اجرایی شدن این طرح در سال ۱۴۰۰ خبر می‌دهند.

عدالت اجتماعی یا افزایش رانت

عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو هیات اجرایی کمیسیون انرژی در گفتگو با تجارت‌‌نیوز عنوان کرد: این طرح به عنوان یک طرح اعلام وصول شده به کمیسیون انرژی رسیده است، اما مشکلاتی دارد. همچنین با توجه به اینکه تا پایان سال، بررسی بودجه ۱۴۰۰ را در دستور کار داریم، قطعا در بودجه ۱۴۰۰ طرح سهمیه‌بندی بنزین از خودرو به خانوار لحاظ نشده و امیدی به اجرایی شدن این طرح در سال ۱۴۰۰ نیست.

وی افزود باید در نظر بگیریم این یارانه برای خانوارهایی که از بنزین استفاده نمی‌کنند به چه شکلی اجرایی می‌شود. هدف این طرح بحث عدالت اجتماعی است ولی اینکه آیا با این طرح به عدالت اجتماعی می‌رسیم جای ابهام و سوال دارد. شرایط اقتصادی ما و عدم شفافیت یارانه‌های پنهان، اجازه این طرح‌های مدیرت سوخت را به طور کامل به ما نمی‌دهد.

مظفری در ادامه گفت: سهمیه‌بندی بنزین برای خانوار مشکلات زیادی برای اجرا دارد، ممکن است سهمیه‌ای که از خودرو به خانوار واگذار می‌شود باعث رانت و دلالی در بازار بنزین شود. به طور کلی این طرح خوب است و روزی که برای مشکلات احتمالی راهکار داشته باشیم باید اجرایی شود.

سهمیه‌بندی جدید بنزین در هاله‌ای از ابهام

حسین حسین‌زاده، عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره جزئیات طرح سهمیه‌‌بندی بنزین برای خانوار در گفتگو با تجارت‌نیوز گفت: در حال حاضر این طرح در هاله‌ای از ابهام است زیرا برای دولت هزینه‌بر است و منابع مالی مشخصی ندارد. به همین دلیل اجرایی شدن آن فعلا امکان‌پذیر نیست.

محمد‌باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در بخشی از گفتگوی زنده تلویزیونی در ۱۳ آذر ماه امسال در خصوص اهمیت این طرح گفت: از دیگر مواردی که در اصلاح ساختار بودجه باید مورد توجه قرار گیرد این است که امروز حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد خانواده‌ها ماشین ندارند و ما به ۵۰ درصد افرادی که ماشین دارند سوبسید انرژی و بنزین می‌دهیم.

وی ادامه داد: فردی که مستضعف است و در روستا یا شهرستان زندگی می‌کند و به حمل و نقل عمومی نیز دسترسی ندارد، یارانه ندارد. آیا این عدالت است فردی که خودش یک ماشین برای رفتن به شمال و یک ماشین برای رفتن به کویر دارد و فرزندش یک ماشین برای دوردور کردن در اندرزگو دارد هر چقدر که می‌خواهد بنزین ۳۰۰۰ تومانی بزند اما یک فرد روستایی هیچ یارانه‌ای دریافت نکند؟

به نظر می‌رسد برای سهمیه‌بندی بنزین از خودرو به خانوار بیشتر از ارائه راهکارهای عملی برای اجرایی شدن، تبلیغاتی مبنی بر گسترش عدالت اجتماعی در رسانه‌ها ارائه شده است. به گفته کارشناسان این طرح احتیاج به بررسی‌های بیشتری دارد تا از مشکلات احتمالی مثل تورم در آینده جلوگیری شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    حالا دیگه همه چیه این کشور رواصوله فقط توکاربنزینش موندن.بابا به داداین ملت برسید فقرداره نابودشان میکنه.بااین گرانی که مردم ودگرگون کرده.ولله این انصاف نیست درحق این ملت که همیشه پشت دولت شون بودن

  • ناشناس

    کی و کجا یه طرح به نفع مردم بوده ..کلا مردمو خر فرض کردن ..سهمیه کنن و بعدش همون سهمیه هم ۵۰ در صد گرونش کنن کجای جهان اینطوریه ..سهمیه میشه ولی ارزون میشه نه گرون

  • علی

    سلام بنده زاهدان زندگی میکنم ولی خراسانی هستم اونجا یک مسافر کش با ماهی ۶۰ لیتر پنج روز هم نمیشه بعد باید بره بنزین هر ۲۰لیتری تقریبا ۹۰هزار تومن پول بده چقدر مسافر بزنه تا جبران بشه صف گاز هم یک پمپ هزار ماشین هر وقت بری ۲ساعت باید تو صف باشی

  • ناشناس

    میخواهند یک طرحی دیگربرای گرانی بنزین وایجادتورم جدیدتر انجام دهند اولش به مردم یارانه وامتیازهایی میدهند که اعتراض نکنندبعدش باملایمت اون امتیازها روقطع میکنند بعدش مردم میمانندوگرانی که مجبورن باهم بسازند

  • ناشناس

    چرا سهمیه بنزین وانت بارها کم کردن .به خدا ما داریم با زجر نان خانوادم در میارم

  • ناشناس

    خدا وکیلی فقت به فکر خودتان هستین 60 لیتر برا 2 هفته است بقیش 3000 تومان میخای بدی بنزین مردم از کجا بیارن یکم به کشور خارجی نگاه کنین دیگه زندگی کردن داخل ایران فایده نداره ???

  • ناشناس

    در زمان گذشته عوارضی برای ماشین های ۴ و۶ و ۸ سیلندر وضع کرده بودند که آنهایی از سوبسید راه و بنزین استفاده می کنند بپردازند . پس این عوارضی را که الان دولت از مردم میگیره مال چیه ؟؟؟؟

  • ناشناس

    ینی خداوکیلی فقط باید از ایران رفت واسه همیشه حتی نباید واسه مسافرت بیای این کشور دیگه

  • یحیی

    این طرح به ضررعموم مردم هست چرا .چون که هروقت دست به قیمت بنزین زدندتمام اجناس وکرایه هاگران شده وهمان چیزی میشه که به ضررمردم تمام میشه گرچه حقوقی به مردم تعلق میگیره یعنی ازین دست میگیرندوبااون دست پرداخت میکنند

  • ناشناس

    بس تکلیف این مسافر کش ها بدبخت چی میشه با گرونی لاستیک وقطعات وبنزین هم از این ور بس بگین یه دفعه ای بریم بمیریم