کد مطلب: ۴۰۳۳۴۴

قیمت بنزین در عراق و افغانستان چند است؟

قیمت بنزین در عراق و افغانستان چند است؟

ایران دومین بنزین ارزان را در جهان دارد و این در حالیست که در کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان قیمت این کالا چند برابر است و بیش از هشت هزار و 10 هزار تومان قیمت دارد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، ایران در حالی دومین بنزین ارزان جهان را به فروش می‌رساند که بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت بنزین در ایران حداقل فاصله‌ای ۴۸۰۰ تومانی با ارزان‌ترین کشور همسایه دارد.

ترکمنستان ارزان ترین بنزین پس از ایران را در میان همسایگان عرضه می‌کند، قیمت بنزین در این کشور ۵۸۰۵ تومان است.

براساس این گزارش، هر چند وضعیت اقتصادی ایران و موج تورمی رخ داده در سال گذشته سبب شده است اما و اگرهایی متعددی در خصوص افزایش قیمت بنزین به گوش برسد اما برآوردها نشان می‌دهد تداوم اعطای یارانه پنهان به بنزین خود می‌تواند زمینه‌ای بروز بحران در اقتصاد را تشدید نماید.

مصرف بالای بنزین در ایران تحت تاثیر به روز نبودن استانداردهای مصرف سوخت در ایران از یک سو و نبود توجیه اقتصادی برای توسعه حمل و نقل عمومی، از سوی دیگر رخ داده است اما یارانه اعطایی بابت پایین نگه داشتن قیمت بنزین در ایران نیز اتفاقا سفره قاچاقچیانی را رنگین می‌کند که از قاچاق هر لیتر سوخت به افغانستان حداقل بیش از ۹ هزار تومان سود می‌برند.

قیمت سوخت در کشورهای اطراف ایران چقدر است؟

قیمت سوخت در کشورهای اطراف ایران مولفه مهمی است که در این حوزه می‌تواند به عنوان یک المان مورد بررسی قرار گیرد. گرانترین بنزین در میان کشورهای اطراف ایران در دو کشور ترکیه و ارمنستان به فروش می‌رسد. نرخ هر لیتر بنزین در ترکیه برابر با یک دلار و ۲۳ سنت و در ارمنستان برابر با یک دلار و ۱۸ سنت است.

به این ترتیب قاچاق هر لیتر بنزین به این دو کشور حداقل سودی برابر با ۱۵ هزار تومان را به همراه دارد.

سومین بنزین گران در میان همسایگان اطراف در افغانستان به فروش می رسد. نرخ هر لیتر بنزین در این کشور به ۷۵ سنت می‌رسد. قیمت بنزین در عراق و پاکستان نیز به ترتیب ۶۳ سنت ۷۰ سنت برآورد شده است.

آذربایجان و ترکمنستان نیز بنزین را به قیمت هر لیتر ۴۷ سنت و ۴۳ سنت عرضه می کنند. این آمار سود بالای قاچاق بنزین به این کشورها را تایید می‌کند از این رو بسیاری از کارشناسان بر این اعتقادند که اصلاح قیمت بنزین در درازمدت می‌تواند زمینه را برای بازتوزیع مناسب‌تر یارانه تخصیصی به بنزین فراهم نماید.

این وضعیت البته تنها در مورد حامل سوختی بنزین صدق نمی‌کند، تفاوت نرخ گازوییل در ایران و کشورهای اطراف نیز به حدی بالاست که قاچاق این فرآورده را نیز به شدت توجیه پذیر می‌نماید. نکته مهم اینجاست که قیمت بنزین و گازوییل در کشورهایی که درآمد سرانه کمتر از ایران را نیز دارند، تفاوتی آشکار با ایران دارد. ایران در رده کشورهایی با درامد متوسط رو به بالا در رده‌بندی‌های جهانی قرار می‌گیرد.

بررسی وضعیت گازوییل

برآوردها نشان می‌دهد نرخ گازوییل در ترکیه یک دلار و ۱۲ سنت و در ارمنستان ۱ دلار و ۹ سنت است. جدول زیر نشان دهنده نرخ گازوییل و بنزین و حداقل سود حاصله از قاچاق هر لیتر از این فرآورده‌های سوختی از ایران به کشورها اطراف است.

پیش از این ایران در سال ۱۳۸۹ یک بار به موضوع اصلاح قیمت سوخت ورود کرد و در قالب طرح هدفمندی یارانه‌ها در کنار تخصیص سهمیه به خودروها، دست به اصلاح قیمتی زد اما عدم تغییر قیمت‌ها در این سال های طولانی، با وجود رشد تورم از یک سو و شوک ارزی رخ داده در سال گذشته از سوی دیگر، سبب شد بار دیگر فاصله قیمتی بنزین در ایران و سایر کشورها افزایشی عمیق را تجربه کند.

طبق محاسبات ایران در حال حاضر، پس از ونزوئلا، ارزانترین بنزین جهان را به شهروندانش عرضه می‌کند.

بسیاری از کارشناسان معتقدند سیاست قیمتی، با توجه به وضعیت موجود اقتصادی نمی تواند جوابگوی حل مشکلات باشد از این رو ضرورت دارد در کنار سیاست قیمتی، سیاست‌های غیر‌قیمتی نیز با هدف بهبود وضعیت مصرف، رشد تکنولوژی در اقلام تولیدی مرتبط نظیر خودرو و البته گسترش حمل و نقل عمومی اتفاق بیفتد.

بنزین در حال حاضر به قیمت لیتری هزار تومان به صورت آزاد به شهروندان عرضه می‌شود. از نیمه مرداد استفاده از کارت سوخت شخصی برای خرید سوخت الزامی شد.

جدول زیر میزان سود حاصل از قاچاق را به کشورهای همسایه نشان می‌دهد.

سود قاچاق فرآورده های سوختی به نرخ روز - دلار در محدوده ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان نیز در جدول زیر درج شده است.

5272400

منبع: خبرآنلاین

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    مصرف بالا به علت ماشین های پر مصرفه.پول عراق هم ارزشش ده برابر پول ماست.اگه این ماشین ها هم در هر کشوری باشن مصرفش از ما بیشتره.آیا دست مزد ها هم مثل کشورهای همسایه است؟

  • ناشناس

    باسلام.یه عراقی یا افغانی ماشینش کم مصرفه مثل سایپا صدی ۱۵نیست درامدشون از ما بالاتره.اگه ما هم ماشین کم مصرف داشتیم رکوردار مصرف بنزین نبودیم.

    • ساناز کماندو

      تو حرف نزنی نمیگن لالی سایپا در عراق میذارن رو چشمشون چون مصرفش کمه

  • ناشناس

    بهتره بخشی از بنزین رو سهمیه بندی کنن در حدی که یه خانواده با سطح درآمد متوسط بتوانن بخشی از مصرف رو به صورت یارانه ای از دولت دریافت نمایند به عنوان مثال همان 60لیتر ماهیانه.مازاد بر آن بر اساس نرخ جهانی هر لیتر سوخت به فروش برسد و مابه التفاوت آن صرف ایجاد زیرساخت حمل و نقل عمومی مثل مترو ، اتوبوس ،راه و راه آهن ، بخشی صرف پژوهش در خصوص تولید وسایل نقلیه با سوخت کم یا سوخت های تجدید پذیر و بخشی رو هم به طور مستقیم به خانواده ها بدهند.به این ترتیب حتما هم قاچاق سوخت به دلیل اقتصادی نبودن آن برای قاچاقچیان به صفر می رسد .هم میزان مصرف و آلودگی هوا کم می شود و هم از زیرساختهایی که از طریق این اقدام منابع آن تامین و اجرا گردیده مورد استفاده عموم قرار می گیرد.

    • ساناز کماندو

      درود بر تو ولی حتی یک لیتر هم نباید یا انه بنزین بدهند چون حق و عدالت زایل میشه از کی تا حالا همه ماشین دارن که عدالت رعایت بشه ماشین دار به اندازه کافی دزدیدن
      بی ماشین ها بنزین ندارن پس باید کل پول نقدی تقسیم شه و بنزین به قیمت صادرات به مردم بدهند

  • ناشناس

    قیمت بنزین تو افغانستان لیتری ۳۰هزارتومنه چرا چرند نوشتی
    این رقمارو از کجاتون در میارین؟

    • ساناز کماندو

      چرت تویی بنزین در افغانستان ۸۰ هزار تومنه

  • ناشناس

    سلام شما سوپسیت بنزین توی فروش ماشین همون اول از ما میگیرید…..ماشین تولید خودمون که ارزشش نهایت ۲۰ میلیون ۳۰۰ میلیون می‌فروشید …بعد درآمد رو هم با کشور همسایه مقایسه کنید و بعدش ما رو نفت خابیدیم ها…..شما قاچاقچی سوخت بگیر با همون سوخت آتیش بزنش دیگه کسی سوخت قاچاق نمیکنه…..شما جلو دزد نمی‌تونید بگیرید قیمت بالا میبرید که به مردم فشار بیاد….واقعا جالبه….اگه منم به دلار حقوق بگیرم و نرخ خودرو هامون هم به قیمت جهانی باشه اونوقت شما جهانی قیمت بنزین بده….تازه بازم این نفت بنزین مال ما هست

    • ساناز کماندو

      ماشین نخر تا بنزین هم نزنی زر مفت نزن بی ماشین ها از کی تا حالا باید بنزین بدن شما مفتخورها بخورید

  • نیما

    خب چرا از طریق همین قاچاقچی ها ولی به صورت قانونی و منظم به هم کشورها بنزین صادر نمیکنن به قیمت ۵ به اینا بفروشیم اینام ببرن اونطرف بفروشم ۷٫۵ ۸ تومن اینجوری هم این مرزنشینان از بیکاری در میان هم میتونیم تو مناطق مرزی پالایشگاه با هدف صادرات را بندازیم هم ارز آوری که اینقدر مشکل تحریم داریمو حل کنیم

    • ساناز کماندو

      خدا شفات بده با این قیمت مفت خودمون هم بنزین پیدا نمی کنیم اینجوری پیش بره باید با قیمت ۹۰ هزار باید وارد کنیم بدیم ملت مفتخور ۳۰۰۰ تا تک تومنبرای صادرات مگه هست که صادر کنیم وقتی بنزین اضافه میاد که حداقل قیمتش در داخل کشور به ۶۰ هزار تومن برسه
      نه که یک سوم قیمت آب معدنی مفت پاشی کنن بنزین رو
      بیت المال رو بدن چار تا چار درصدی مفتخور بخوره بی ماشین ها هم دستشون هیچی نرسه

  • ناشناس

    خیلی احمقانه است قیمت سوخت را جهانی حساب میکنید ولی درامد رو با پایه تامین اجتماعی
    سفیهانه ترین تحلیلی بود که دیدم

  • ناشناس

    چرا بنزین ازادهم می فروشند/قاچاق بنزین که با بشکه نیست کی مدیریتش می کنه ؟

  • ناشناس

    خوب پول مابی ارزشه شماداریددرآمدایرانی هاراباعراق مقایسه می کنید

  • ناشناس

    درآمدشونم حساب کن ؟موقع گرون کردن بنزین ما رو با آمریکا مقایسه میکنن.ولی موقع حساب کردن درآمدبا سودان افغانستان مقایسه میکنن.