کد مطلب: ۵۱۴۶۲۸

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

قراردادهای سفید امضای نگهبانان بانک‌ها / « نه بیمه داریم، نه عیدی، نه مرخصی باحقوق»

قراردادهای سفید امضای نگهبانان بانک‌ها / « نه بیمه داریم، نه عیدی، نه مرخصی باحقوق»

«روز اولی که می‌خواستم استخدام شوم قرارداد سفیدی جلوی من گذاشتند و گفتند با دست خودت بنویس که بیمه نمی‌خواهم، حق اولاد نمی‌خواهم، حق مسکن و عیدی و… نمی‌خوام. وقتی اعتراض کردم گفتند: به ما اینگونه دستور دادند. شرایط استخدام همین است».

«اگر حمله‌ای به بانک بشود من اولین کسی هستم که مورد حمله و زیان قرار می‌گیرم اما اگر بمیرم حتی یک بیمه هم ندارم که برای زن و بچه‌ام بگذارم. همیشه شرمنده‌شان هستم. من و تمام همکارانم به خاطر شرایطمان افسردگی گرفتیم ولی همه ما را که می‌بینند فکر می‌کنند چون نگهبان بانکیم پس ما هم مثل کارمندان بانک ماهی چند میلیون تومان حقوق داریم».

به گزارش تجارت‌نیوز ، این‌ها را دو تن از نگهبان بانک‌های استان خراسان رضوی می‌گویند. آنطور که از گفته آن‌ها و همکارانشان برمی‌آید این افراد با وجود شغل پرمخاطره‌ای که دارند، نه تنها روزمزدند بلکه حتی از حداقل‌های قانون کار هم برخوردار نیستند.

« امسال براساس قراردادی که بین دادستانی و شورای هماهنگی بانک‌ها بسته شده، حقوق ما روزی ۱۰۰ هزار تومان شده است. از این ۱۰۰ هزار تومان هم ۱۶ هزار تومانش را شرکت به عنوان حق سلاح کلانتری و حق پلیس پیشگیری بر می‌دارد و فقط روزی ۸۴ هزار تومان دست ما را می‌گیرد. روزهای تعطیل و جمعه هم حقوق نداریم. اگر مرخصی نگیریم و هر روز کار کنیم در ماه حدود دو میلیون تومان دست ما را می‌گیرد.»

یکی دیگر از این نگهبانان هم از شرایط مرخصی گرفتنشان می‌گوید. او توضیح می‌دهد:« مرخصی با حقوق که نداریم هیچ، وقتی می‌خواهیم برویم مرخصی باید برویم پیش رئیس کلانتری، رئیس کلانتری هم می‌گوید برای هر روز مرخصی باید ۸۴ هزار تومان بدهیم تا جای ما سرباز بگذارد. بنابراین مرخصی که می‌رویم باید یک پولی هم از جیب بدهیم. بعضی همکارانم می‌گویند پیش آمده کلانتری تا روزی ۱۰۰ هزار تومان هم برای مرخصی از آنان گرفته است».

photo 2021 02 15 19 28 59

نامه‌های اعتراض نگهبانان بانک به مقامات

ماجرا چیست؟

تعداد این نگهبانان ۲۳ هزار نفر در سراسر کشور است و مدت‌هاست معترضند ولی به قول خودشان مثل توپ فوتبال بین مقامات و نهادها پاسکاری می‌شوند.

حتی در یکی از شبکه‌‌های اجتماعی گروهی برای پیگیری اعتراضاتشان ایجاد کرده‌اند که اعضای گروه را نگهبانان بانک شهرهای مختلف از ساری و مشهد گرفته تا شیراز، سمنان و قزوین تشکیل می‌دهند. اعضای این گروه تقریبا به تمام نهادهای مربوطه نامه زده‌اند و نماینده‌ای نبوده که برای حل مشکلشان دست به دامانش نشده باشند.

امسال حقوق ما روزی ۱۰۰ هزار تومان است. ۱۶ هزار تومانش را شرکت به عنوان حق سلاح کلانتری و حق پلیس پیشگیری بر می‌دارد و فقط روزی ۸۴ هزار تومان دست ما را می‌گیرد. روزهای تعطیل و جمعه هم حقوق نداریم.

یکی از این نگهبانان که جوانی زن و بچه دار و از سال ۹۶ در یکی از شرکت‌های خدماتی، حفاظتی تحت نظر پلیس پیشگیری ناجا مشغول به کار است ماجرا را برای خبرنگار تجارت‌نیوز اینطور توضیح می‌دهد:

« تمام بانک‌ها و موسسات اعتباری تا پیش از سال ۸۸ مامور از نیروی انتظامی داشتند. بعد از ۸۸ قانونی تصویب می‌شود که شرکت‌هایی تحت عنوان موسسات خدماتی، حفاظتی تحت نظر پلیس پیشگیری ایجاد شود.

از سال ۹۱، ۹۲ در خراسان رضوی، نیروی انتظامی نیرو کم می‌آورد و از نیروی این موسسات استفاده می‌کند. این شرکت‌ها اول از بازنشسته‌های نیروی انتظامی استفاده می‌کنند اما چون باز هم نیرو کم بود از سال ۹۴ برای حفاظت از بانک‌ها علاوه بر بازنشستگان، نیروهای بسیجی هم استخدام می‌کنند اما با شرایطی بر خلاف قانون کار. چند سال است به ما قول می‌دهند شرایطمان طبق قانون کار بشود اما خبری نیست.»

photo 2021 02 15 19 32 32

پاسخ ارادات دولتی به نامه‌نگاری نگهبانان بانک

نامه‌نگاری هم جواب نداد

نامه‌ها و مدارکی که برای تجارت‌نیوز ارسال کرده‌اند نشان می‌دهند از اداره کار استانشان گرفته تا نماینده شهرشان و حتی نائب رئیس مجلس برای همه نامه نوشتند و اعتراضشان را اعلام کرده‌ند. اما چه پاسخی شنیدند؟

«از یک طرف نامه زدیم به مجلس و آقای رئیسی، رئیس قوه قضاییه. آقای رئیسی دستور داد به دادستانی، ولی دادستانی مشکل ما را بایگانی کرد و نگفت ۲۳ هزار نگهبان بانک چرا باید روزمزد باشند؟ از طرف دیگر به پلیس پیشگیری زنگ زدیم گفتند شورای هماهنگی بانک‌ها قبول نمی‌کند و می‌گوید با پول بیشتر اصلا نگهبان نمی‌خواهیم. الان هم دادستانی ما را پاس می‌دهد به شورای هماهنگی بانک‌ها. شورای بانک‌ها می‌گوید شرکت‌های شما حقتان را می‌خورد، شرکت‌هایمان می‌گویند شورای هماهنگی بانک‌ها پول نمی‌دهد… ما بین این پاسکاری‌ها مانده‌ایم»

این نگهبانان در پاسخ به این سوال که آیا مشکل را از طریق شکایت بردن به وزارت کار هم پیگیری کرده‌اند یا نه، می‌گویند:« وقتی به نائب رئیس مجلس نامه زدیم، او هم به وزارت کار نامه زد برای حقوق و مزایای ما. وزارت کار در جواب ما گفت چون دادستانی دخالت دارد و پلیس پیشگیری مسئول بخش است ما نمی‌‌توانیم کاری کنیم».

مرخصی با حقوق که نداریم، وقتی می‌خواهیم برویم مرخصی باید برویم پیش رئیس کلانتری، رئیس کلانتری هم می‌گوید برای هر روز مرخصی باید ۸۴ هزار تومان بدهیم تا جای ما سرباز بگذارد. بنابراین مرخصی که می‌رویم باید یک پولی هم از جیب بدهیم.

بانک‌ها مقصرند؟

علیرضا قیطاسی، رئیس شورای هماهنگی بانک‌های دولتی در پاسخ به اعتراض نگهبانان بانک به تجارت‌نیوز می‌گوید:« ماموران حفاظتی بانک‌های دولتی از نظر شغلی و حقوقی تابع قانون کار هستند و این مسئله درباره نگهبانان بانک‎‌های دولتی به هیچ عنوان مصداق ندارد».

البته او در حالی این ادعا را مطرح می‌کند که تعداد زیادی از نگهبانانی که اعتراضشان را رسانه‌‌ای کرده‌اند عنوان می‌کنند؛ در بانک‌های دولتی مشغول به کار هستند.

محمدرضا جمشیدی، دبیرکانون بانک‌های خصوصی، هم در این باره بیان می‌کند:« بانک‌های خصوصی حق داشتن پلیس مسلح ندارند. برای حفاظت از بانک باید از شرکت‌های خصوصی که زیر نظر ناجا فعالیت دارند نگهبان بگیرد. با این حال بانک‌ها طرف حساب این‌ها نیستند ما از این شرکت‌ها نیروی آموزش‌دیده نظامی می‌گیریم اما طرف حسابمان شرکت است. حالا این که شرکت با نیرویش چطور تا میکند به ما مربوط نیست»

به گفته او توافقی بین فرمانده نیروی انتظامی و رئیس کل بانک مرکزی وجود دارد که بر اساس آن، حقوق یک ساعات یک افسر ستوان دو ( ۱۲ هزار تومان) برای هر ساعت کار به این‌ شرکت‌ها پرداخت شود. البته این رقم برای امسال مورد توافق قرار گرفته است و سال به سال افزایش می‌یابد.

جمشیدی اضافه می‌کند: «طبیعتا این شرکت‌ها مطابق قانون کار موظف هستند این افراد را بیمه کنند اما هیچ بخشی از این ماجرا به بانک‌ها مربوط نیست».

پاسخ وزارت کار

در حالی که نگهبانان ادعا می‌کنند وزارت کار در جریان است ولی اقدامی انجام نداده، احمد میدری، معاون وزیر کار در گفتگو با تجارت‌نیوز اظهار می‌کند:« اگر کارکنان هر بنگاهی شکایت کنند، زیر مجموعه هر جا که باشند به شکایتشان رسیدگی می‌شود و وزارت کار در ۹۹ درصد مواقع به نفع کارگر رای می‌دهد».

او به این سوال که مگر بازرسان وزارت کار برای بازرسی سرکشی نمی‌کنند تا از وضعیت این نگهبانان باخبر شوند؟ پاسخ می‌دهد: «۲۴ میلیون نفر در ایران شاغل هستند، با این حال به هر شکایتی در کمتر از یک ماه رسیدگی می‌شود. تا وقتی شکایتی نباشد نمی‌شود که ماموران ما بروند در بزنند و بپرسند شما شاکی هستید یا نه؟ اگر بخواهد اینطور باشد هر مغازه‌ای در سطح کشور یک بازرس نیاز دارد».

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    سلام ۶ سال با سازمان بازرسی زنجان همکاری داشتم نه بیمه نه هیچ چیز بعد از آمدن آقای ریسی نامه زدم ولی ترتیب اثر ی ندادن و گفتن اشتباه کردی همکاری نمودی

    • ناشناس

      سلام،منم 4سال نگهبان بانک البته بازنشسته هستم بودم ،فیش حقوقی یانکیها به طور ناخواسته به دستم رسید ،دیدم همه کارکنان وامهای میلیاردی میلیونی جهت مسکن،خودرو وغیره گرفته بودند بازدهی هم خیلی کم که تا آخر خدمتشان بیست ملیون هم نمیتوانند پرداخت کنند و بعد از بازنشستگی همه قسمتها صفر میشود حالا ما یه وام 1میلیونی از کانون بگیریم چقدر باید دوندگی کنیم..

  • ناشناس

    به هرجای مملکت که نگاه میکنی بوی تعفن بلند میشه. یک نفر نیست از اوضاع کارش راضی باشه… البته به جز وزرا و نمایندگان مجلس

  • فامیل دور

    مظلوم باعث ظلم ظالمه.. خودتون مقصرید .. مگه مجبورید تن به این کار بدید.. برید دنبال یه کار دیگه که اینجوری به بیگاری نگیرنتون

    • نگهبان بیچاره

      سلام کسی که از بیست وهفت سالگی با مدرک لیسانس شده نگهبان بانک حالا سی و سه سالشه آخه کجا دیگه میتونه استخدام بشه که بره؟

  • اسماعیل

    سلام بنده۵یا۶ساله نگهبان بانک هستم درخراسان شمالی بخدا ازماهی۶۰۰هزار تومان شروع شد الان شده ۱ملیون۵۰۰تا۶۰۰ بسته به روزای تعطیل داره روزی۶۶هزار تومن میگیریم عیدی پاداش مرخصی هیچی نداریم متاهل هستم بخدا ماهی۹۰۰هزار تومن فقط اجاره میدم اونم یک خانه ای که فقط یک فرش۴×۳میخوره بااین گرانی و تورم و اجاره من و امثال من چطور باید زندگی کنیم خدا لعنت کنه مرده وزنده هرکی که مسئوله ولی رسیدگی نمیکنه خودش که مطمعنا شکمش سیره نمیدونه حتی شب گرسنه خابیدن یعنی چی هرجا هم ظاهر میشن اول قران میخونن و خیلی چیزا بعد هرکی ببینه فکر میکنه اولاد پیامبرن بخدا بقران کم آوردم بامدرک فوق لیسانس دارم ماهی۱ونیم حقوق میگیرم روم نمیشه حتی به کسی بگم چقدر حقوق دارم شغل دیگه ای نمیخام کارمندی نمیخام نمیگم برای ما شغل خوبی پیدا کنید نه ولی همین حق وحقوقمان را درست کنیدبریمان کافیه فقط حرف نزنید عمل کنید کارمند بانک هرماه کارانه و زهر مارو و فلان میگیره ماهی۱۰ملیون حقوقش میفته وام پشت وام امتیاز پشت امتیاز بقران آخرشم ناشکری میکنن بخدا بقران دارم میبینم که میگم ولی یکی مثل من بخدا درآمد یک گدای سر ۴راه ازمن و امثال منی که نگهبان بانک هستن بیشتره روزی۶۶هزار تومن اونم روزمزد اگه تعطلیلی باشه حقوق نداریم بخدا کم آوردیم نه من بلکه همه نگهبان های خراسان شمالی که پرسیدم ولی بانک مهر اقتصاد که الان شده سپه ماهی۴یا۵ملیون میگیره چون شرکتش تهرانیه بعد مسئولین ما فکر میکنن همه چی همه جا مثل تهرانه نه بخدا اینطور نیست به دادمان برسید..

  • یونس میثمی

    باسلام وتحیات بخدا ما ۱۱ساله که نگهبان بانک بودیم حق حقوق ما پایمال شده حق زن بچه من وامثال ماها ضایع شده اخ چرا بانک ها به کارمندای خودشون انقدرحقوق میدن که اصلا مشکل مالی ندارن ولی ما که نگهبان بانکیم ضعف شدید مالی داریم الانم ۲ماه هست که بانک مارا اخراج کرده میگن تهران موافقت نمیکنه که شما برگردین سرکارتون انوقت ما میگیم چرا کشورهای غربی انگ حقوق بشر به ما میزنن اگه این تعضیف حقوق بشر نیست پس اسمشو چی بگذاریم

  • بنده خدا

    فقط آه زن بچه مردم بگیره برای بی مسئولیتی ها ؛که اینقدر بی فکرن برای مردم؛ که فکراینجارو نمیکنند که مردم برای نون شبشون موندن تا حرف میزنیم میگن خوب نرو به قول یک بنده خدا :توهر کاری بریم گند میزنن بوی تعفن میده چون ازبس که حق خوری میکنن( فقط ماکه تاروز قیامت) جلوشونو میگیریم هیچ وقت هم راضی نمیشیم ازشون

  • بنده خدا

    ما واقعاشرمنده ایم پیش زن وبچه مون یعنی برای نون شبمون موندیم وهم مستاجریم خیلی زندگیمون به سختی رد میکنیم با این حقوق کم وبدون بیمه ۶و۷ سال نگهبان بانکم

  • نگهبان مظلوم بانک

    اره واقعا متاسفم برای این اوضاع وبرای مسئولین که حتی راضی نیستن جونای مملکتشون که از جونشون مایه میزادن رو حداقل قانون کار و بیمه کنن.یکی نیست به اینا بگه خودتون با این حقوق تا چندم ماه میتونی تحمل کنی…الان مریض بشی یک نسخه دکتر ۴۰ ۵۰ تومن فقط…کجای کاریم چرا کسی بدرد ما نمیرسه…هرجایی میری میگن اون مقصر اونجا میری نه اون مقصره…فقط پاس میدن دست همشون تو یک کاسه

  • ناشناس

    با
    توجه کنید

    • دانیال

      سلام. این نیروهای شرکتی که تحت نظر پلیس پیشگیری هستن و به بانک ها معرفی میشن چه نوع قرارداد شرکتی محسوب میشن؟‌ شرکتی خالی یا شرکتی حجمی؟