کد مطلب: ۵۱۶۰۸۷

حداقل دستمزد کارگران چقدر افزایش می‌یابد؟

حداقل دستمزد کارگران چقدر افزایش می‌یابد؟

در یک سمت فعالان کارگری و نمایندگان کمیسیون اجتماعی و فراکسیون کارگری مجلس از ضرورت افزایش متناسب با تورم و گرانی حقوق کارگران می‌گویند و در سمت دیگر هم نمایندگان کارفرمایان از ضرورت توجه به مشکلات این قشر آن‌هم در دوره رکود ناشی از قرنطینه سخن می‌گویند. این نگاه‌های متفاوت و مشکلات عدیده اقتصادی کشور در سال ۹۹، بحث تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال پیش‌رو را با پیچیدگی‌های فراوان همراه کرده‌ است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، همین دیروز مرکز آمار ایران در گزارشی از افزایش بیش از ۶۷درصدی قیمت خوراکی‌ها در بهمن‌ خبر داد و این در حالی است که اخبار مشابه در ماه‌های گذشته هم از گرانی و فشار مضاعف بر دهک‌های ضعیف جامعه حکایت داشت.

در یک سال گذشته البته همه‌گیری کرونا شرایط اقشار فرودست را هم سخت‌تر کرده و همه این مشکلات و سختی‌ها، اهمیت تعیین حداقل دستمزد کارگران برای سال پیش‌رو را دوچندان کرده است.

در یک سمت فعالان کارگری و نمایندگان کمیسیون اجتماعی و فراکسیون کارگری مجلس از ضرورت افزایش متناسب با تورم و گرانی حقوق کارگران می‌گویند و در سمت دیگر هم نمایندگان کارفرمایان از ضرورت توجه به مشکلات این قشر آن‌هم در دوره رکود ناشی از قرنطینه سخن می‌گویند.

این نگاه‌های متفاوت و همچنین مشکلات عدیده اقتصادی کشور در سال ۹۹، بحث تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال پیش‌رو را با پیچیدگی‌های فراوان همراه کرده‌ اما این حداقل دستمزد چگونه تعیین می‌شود و چه راهی برای رسیدن توافق این نگاه‌های مختلف وجود دارد؟

حق کارگران افزایش صد درصدی است اما باید واقع‌گرا بود

«علی بابایی‌کارنامی» رئیس فراکسیون کارگری مجلس یازدهم معتقد است که حتی اگر حداقل دستمزد کارگران صددرصد هم افزایش پیدا کند، قدرت خرید آنها به شرایط پیشین برنمی‌گردد اما می‌گوید برای تعیین دستمزد باید واقع‌بین بود. او دراین‌باره می‌گوید: «بالاخره تعیین دستمزد روند مشخصی دارد و باید شورای عالی کار جلسه برگزار کند و دولت هم ناظر باشد و دخالت نکند. در این جلسات نباید نظر استبدادی و حزبی وارد شود. باید دو طرف یعنی نماینده کارگران و کارفرمایان به توافق برسند».

بابایی درباره میزان افزایش دستمزد و شرایط جامعه کارگری در یک سال سپری‌شده هم می‌گوید: «اگر بخواهیم واقعی نگاه کنیم باید حداقل بالای ۶۰-۷۰ درصد حقوق افزایش پیدا کند که تا اندازه‌ای شرایط کارگران و قدرت خرید آنها حفظ شود اما باید ببینیم توافق چه می‌شود. وضعیت واقع‌بینانه این است که حقوق کارگران صددرصد افزایش یابد تا قدرت خرید آنها حفظ شود. واقع‌بینانه و دقیق این است اما دست‌کم باید ۳۵ درصد دستمزد افزایش پیدا کند؛ هرچند این موضوع باید از یک جلسه توافقی خارج شود. حق تصمیم‌گیری با شورای عالی کار است و نه مجلس و نه دولت حق دخالت ندارند».

رئیس فراکسیون کارگری درباره ضرورت بی‌طرفی دولت هم می‌گوید: «ما تذکر دادیم و خواهش کردیم از وزیر تعاون که در این جلسه و شورا نقش بی‌طرف داشته باشند. ما نقش نظارتی خود را داریم ولی تجربه این است که دولت دخالت می‌کند ولی ما حق نظارتی خود را داریم. باید این دوره تصمیمات بهتری انجام شود. هرچند دولت می‌تواند عددی را با مسئولیت خودش برای کمک به اقشار ضعیف و کارگران بگنجاند که این جدا از توافق کارگران و کارفرمایان است. دولت برای همه اقشار تصمیماتی را داشته و حمایت‌هایی داشته اما برای کارگران چنین اتفاقی رخ نداده و این در حالی است که کارگران در بدترین شرایط اقتصادی به سر می‌برند».

او می‌گوید دست‌کم باید حداقل دستمزد ۳۵ درصد افزایش پیدا کند: «افزایش حقوق کارگران منطق دارد و قابل محاسبه است اما اگر واقع‌بینانه ببینیم حداقل و در پایین‌ترین حالت باید ۳۵ درصد حقوق کارگران افزایش پیدا کند. این یک عدد منطق‌دار است اما حق طبیعی کارگران این اعداد نیست و شرایط این قشر بسیار بحرانی‌تر از این اعداد است».

درخواست کارگران برای افزایش ریالی دستمزد ۱۴۰۰ نه درصدی

درباره تعیین حداقل دستمزد کارگران همین دیروز هم نماینده کارگران در شورای‌عالی کار از ضرورت جبران قدرت خرید ازدست‌رفته کارگران در سال‌های گذشته سخن گفت.

«علی خدایی» که با تسنیم سخن می‌گفت با اشاره به اینکه عدد و رقم دستمزد عقب‌ماندگی بسیار زیادی دارد گفت: «اینکه در برخی رسانه‌ها اعلام می‌شود که به‌طور مثال دستمزد کارگران ۳۵ درصد افزایش می‌یابد، ۳۵ درصد دستمزد فعلی حدود ۷۰۰ هزار تومان می‌شود، واقعا هزینه زندگی یک خانوار چهارنفره طی یک سال گذشته ۷۰۰ هزار تومان بیشتر شده است؟».

او گفت: «اینکه وارد عدد و ارقام درصدی شویم، به‌ضرر کارگران است، بنابراین درخواست ما این است که میزان افزایش دستمزد کارگران امسال به ریال تعیین شود، اعلام کنند که چقدر به دستمزد کارگران اضافه می‌شود».

خدایی بیان کرد: «درخواست ما این است که دولت هرچه سریع‌تر جلسات مزدی را برگزار کند، اما نگاه کلی گروه کارگری به ماجرا این است که به‌هیچ‌عنوان به کش‌دار‌شدن جلسات راضی نیستیم، حتی اگر در ۱۰ دقیقه اول جلسات مزدی گروه کارگری به خواسته منطقی و معقول خود برسند، مصوبه مزدی را امضا خواهند کرد».

نماینده کارگران در شورای ‌عالی کار با ابراز اینکه برخی از صحبت‌های ما برداشت کرده‌اند که افزایش دستمزد به‌صورت یک رقم ثابت تعیین شود گفت: «اصلا ‌چنین پیشنهادی مطرح نکرده‌ایم، اگر افزایش دستمزد به‌صورت رقم ثابت باشد، فاصله بین سابقه و مهارت از بین می‌رود و این تصمیم برای بازار کار و طبقه‌بندی مشاغل مناسب نیست».

خدایی درباره شرایط این جلسه و نتیجه احتمالی هم گفت: «رأی گروه کارفرمایی در شورای‌عالی کار از همه بیشتر است، نمی‌توانیم قولی به کارگران بدهیم اما تلاش خود را می‌کنیم که اتفاق خوبی برای سال آینده رقم بخورد اما اگر خواسته گروه کارگری محقق نشود، تا بی‌نهایت به مذاکرات ادامه می‌دهیم. روال ما همواره این بوده است که بحث قدرت خرید ازدست‌رفته کارگران در سال‌های گذشته جبران شود، عدد و رقم مزد و درصد تعیین مزد برای ما ملاک نیست، آنچه برای ما ملاک است سفره کارگران و معیشت آنهاست، با اعداد و ارقام نمی‌خواهیم بازی کنیم».

هزینه سبد معیشت کارگران این هفته تصویب می‌شود؟

یکی از عوامل تأثیرگذار در تعیین حداقل دستمزد کارگران برای یک سال، سبد معیشت و توافقی است که درباره آن انجام می‌شود که یک عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار از احتمال تصویب رقم این سبد هزینه معیشت کارگران در جلسه همین هفته کمیته دستمزد خبر داد.

«علی اصلانی» دراین‌باره و در گفت‌وگو با ایسنا، با تأکید بر اهمیت تعیین هزینه سبد معیشت به‌عنوان مبنای تعیین حداقل مزد کارگران گفت: «به احتمال زیاد این هفته جلسه کمیته مزد با حضور اعضا برگزار و رقم هزینه معیشت کارگران مشخص می‌شود. اگر این هفته به نتیجه برسیم جلسه بعدی در شورای عالی کار به بحث دستمزد ورود می‌کنیم و پس از بحث و بررسی مشخص می‌شود که چند درصد به حقوق سال آینده کارگران اضافه می‌شود».

این مقام مسئول کارگری در پاسخ به این پرسش که گروه کارفرمایی و کارگری در کمیته مزد درخصوص میانگین هزینه سبد معیشت کارگران به چه رقمی رسیده‌اند؟ گفت: «برآورد سبد هزینه‌ای که گروه کارگری به دست آورده ۹ میلیون تومان است ولی کارفرمایان به عدد ۸ تا ۹ میلیون تومان اعتقاد دارند. درباره اینکه چه چیزهایی را حذف یا چطور محاسبه کرده‌اند، صحبت نمی‌کنم ولی معتقدم حتی اگر همان هزینه سبد معیشتی که گروه کارفرمایی به آن رسیده قبول کنیم، باز‌هم تا رسیدن به دستمزد واقعی فاصله داریم».

اصلانی ادامه داد: «سال گذشته اعضای کمیته مزد هزینه ماهانه معیشت کارگران را چهارمیلیون‌و ۹۶۰ هزار تومان تعیین کردند ولی متأسفانه امسال حداقل حقوق یک کارگر با مزایا دومیلیون‌و ۸۰۰ هزار تومان تصویب شد».

او همچنین درباره رقم خط معیشت هم گفت: «امسال رقم خط معیشت از سوی بانک مرکزی ۱۰ میلیون تومان اعلام شده و طبعا تعیین هزینه سبد معیشت در کمیته مزد کمی سخت شده است؛ چون حرف کارفرماها این است که قرار نیست همه افزایش حقوق و مزایای کارگران را آنها بدهند و دولت هم باید سهم خود را بپردازد».

رئیس کانون شورای اسلامی کار البرز درباره نگاه کارفرمایان دراین‌باره هم گفت: «کارفرمایان با استناد به ماده ۲۹ قانون اساسی معتقدند بحث رفاه، درمان و مسکن بر عهده دولت گذاشته شده و اگر دولت مسئولیت این بخش‌ها را برعهده بگیرد، کارفرمایان هم بخش افزایش مزد را تقبل می‌کنند تا به رقم مورد نظر در‌خصوص سبد معیشت و مزد کارگران برسیم».

منبع: روزنامه شرق

آخرین اخبار اقتصادی را از کانال تلگرام تجارت‌نیوز دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • محمد

    نزدیک 20ساله اومدن ذغال‌سنگ جان میکنم ولی فقط طی این سالها وعده شنیدم آقایان بالایی واقعاخودتون میتونید بااین حقوقازندگی کنیداین پولاتوجیبی بچه هاتون تویه هفته است که ماکارگرای بدبخت باهاش یک ماه زندگی کنیم تمام دنیا صدبرابربالارفت سرچندرغازکارگربحث میکنید،کارفرماهاتواین وضعیت فقط پول پاروکردن حالا به حقوق کارگرکه رسیدتوکرناضررکردن واقعاخجالت بکشید ,/ازخدابترسیدکه چوبش صداندارد/

  • سید علی

    با سلام و خسته نباشی به کارگرای زحمت کش من یه کارگر ساده ام تو کارخانه کاشی شهر غریب کار میکنم وضعیت مالیم بده روزی 8 ساعت کارخونه کار میکنم به صورت3 شیفت اما حقوق کارخونه کفاف زندگیمو نمیده به اجبار بعد کارخونه میرم کارگری هرکاری ک گیرم بیاد مثل بار خالی کردن 32 سالمه تنگی نفس گرفتم دیسک کمر گرفتم واریس گرفتم دیسک گردن گرفتم و زانوهام مشکل پیدا کردن واقعا دیگه بدنم توان کار کردن نداره خدا شاهده ک صبح تا شب کار میکنم ولی از خجالت جیب خالی دلم نمیخواد برم خونه 12 ساله ازدواج کردم خدا بهم بچه نداده هزینه دکتر 20 میلیونه نمیتونم بدم خونه اجاره ای میشینم ماهی 1 میلیون اجاره میدم ماهی 3 میلیون حقوقمه 1میلیونو 400 قصط میدم واقعا شرایط سختیه. اون نماینده ای ک از حق کارگر دم میزنه خدایش میذونه دم عید واسه یه دست لباس نو خجالت کشیدن جلوی زن و بچه ینی چی میدونی شب تا صبح از فکر کردن نتونی بخوابی ینی چی میدونه یکسال گوشت نخوردن ینی چی 10 ساله شهر غریب جون میکنم خدا میدونه غربت چقد سخته سه ساله نتونستم مسافرت برم حتی شهر خودم برم یه پدر و مادر پیر مریض دارن 3 ساله دلم پر میکشه بر ا دیدنشون بخدا ارزومه یه ماشین حتا کهنه و قدیمی باشه داشته باشم مسافرت برم خدایا یه نگاهی به دل شکسته گارگرا کن با ارزویه یه روز بهتر

  • ناشناس

    بخاطرخداحقوق کارگران بلا ببرین چون اسمش کارگره برای شمامسئولاعزت واحترام نداره من بخاطریه دوغ بچمه کتک زدم چون ندارم

  • ناشناس

    همش دروغ تا کی.؟ ما که کمرمون خم شده از نداری و کم درامدی. خدایا خودت فریاد مون برس

  • ناشناس

    خدا لعنتشون کنه با این اضافه کردن شون

  • ناشناس

    با سلام و خسته نباشید. با توجه به بالای 40 درصدی تورم حقوق قشر زحمت کش که اقتصاد کشور و ملی بودن جامعه را دارند. دولت مجلس.کارفرما. وزارت کار. باید نسبت به رشد تورم در کشور و با توجه عدالت و انصاف حقوق این قشر ملی یعنی کارگر که واقعا پرچم ایران هستند. نسبت به افزایش حقوق زحمتکشان تصمیم گیری کنند….

  • محمد

    سلام.فقط خواستم بگم که بدونین و به خودتون بیاین.اگه ما کارگرا نباشیم شما کارمندا هم نیستین.این ماها هستیم که همیشه خطر میکنیم و روز و شب با جونمون بازی میکنیم.شماها بشینین و فقط ریاست کنین حال کنین با خودتون.کار ماها از درصد و این چیزا گذشته مسعولیین.واقعا براتون متاسفم.چطور میخواین جواب بدین.امیدوارم به خودتون نیاین هیچ وقت تا عذابتون زیاد باشه ببینیم یه روزی

  • ناشناس

    خدایا رحم کن

  • شاکر سیاحی از اهواز

    به نتیجه نمیرسه مثل سالهای گذشته بحث شو میکنم هرتصمیمی که بگیرن بازهم قشرکارگری ضررمیکنه حتی اگه تصمیمی به نفع کارگران گرفته شود فقط درحد کاغذبازی خواهد بود ودرعمل اجرائی نخواهد شد این درمن از جلسات سالهای گذشته بوده من یکی تا حالا ندیدم تصمیمی به سود جامعه کاگری گرفته شده باشه

  • ناشناس

    تورم ۵۰۰ درصد حق کارگر ۲۰ درصد