کد مطلب: ۶۶۷۱۲۶

حذف ارز ترجیحی تصمیم درستی بود؟

حذف ارز ترجیحی تصمیم درستی بود؟

به گفته رئیس کمیته اشتغال و روابط کار کمیسیون اجتماعی مجلس هدف از اختصاص ارز ترجیحی کالاهای اساسی این بود که قدرت خرید مردم افزایش یابد، اما این هدف محقق نشد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، رئیس کمیته اشتغال و روابط کار کمیسیون اجتماعی مجلس از روند تخصیص ارز ترجیحی گلایه کرد و گفت: ما حدود ۷۰ میلیارد دلار در این سال‌ها ارز ترجیحی توزیع کردیم. هدف ما از این کار این بود که کالاهای اساسی با قیمت ارز ۴۲۰۰ تومانی به دست مردم برسد. در حالی که در طول این سال ها قیمت کالاهای اساسی چندین برابر رشد کرد.

اقتصادآنلاین گزارش داد، علی‌اصغر عنابستانی، نماینده مردم سبزوار، جغتای و جوین بیان کرد: با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و تبدیل آن به یارانه قدرت خرید مردم بیشتر و فاصله طبقاتی و ضریب جینی هم کاهش می‌یابد.

بخش قابل توجهی از ارز ترجیحی به هدف برخورد نکرد و صرف رانت و فساد شد. به دلایل متعددی بخش عمده‌ای از یارانه‌هایی که دولت در قالب ارز ترجیحی پرداخت کرد یارانه‌ای بود که به جیب عده‌ای خاص و تعداد اندکی وارد کننده که واردات آن کالا در دست آنها بود رفت و عملا به جیب مردم نرفت.

عنابستانی در ادامه افزود: اگر ارز ترجیحی حذف نمی‌شد قطعا اتفاق خوبی برای کشور و اقتصاد نمی‌افتاد و ما باید شاهد افزایش رانت‌خواری و فساد در مقابل چشمان مردم می‌شدیم.

وی همچنین متذکر شد: ۲۷۰ هزار میلیارد تومانی که در قالب ارز ترجیحی به واردکننده در اول حلقه زنجیره عرضه و تقاضا پرداخت شد، وقتی از طریق واردکننده به خارج از مرز برای واردات کالای اساسی می‌‌رفت، مشکلاتی را به همراه داشت.

اولا واردکننده محدود بود و یک رانت انحصاری برای عده‌ای خاص ایجاد شده بود و بسیاری نیز از این رانت به یک نان و نوایی رسیدند. دوما در این مسیر قیمت کالاهای ورودی از مرز شروع به افزایش کرده تا به دست مصرف‌کننده نهایی برسد.

این در حالی است که تا زمان رسیدن به دست مصرف‌کننده دیگر افزایش چند برابر قیمت واقعی را بر روی خود دارد. پس با وجود چنین مسیری که فسادهای متفاوتی ایجاد می‌کرد به صلاح مردم و اقتصاد کشور نبود که چنین روش مضری ادامه می‌یافت.

ارز ترجیحی صرف رانت می‌شد

رئیس کمیته اشتغال و روابط کار کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: دولت با حذف ارز ترجیحی تصمیم به پرداخت آن به مردم در قالب کالا برگ یا یارانه گرفت که این روش درست بود.

چرا که یارانه ارزی به آخرین زنجیره پرداخت می‌شد و این سبب ایجاد عدالت می‌شد اما در شرایط کنونی که قیمت کالاهای اساسی افزایش یافته، کاملا واضح و مبرهن است که حجم وسیعی از این ارز صرف رانت می‌شده است.

۷۰ میلیارد دلاری که دولت برای پرداخت یارانه ارزی به واردات هزینه‌ کرد، رقم بسیار سنگینی برای ساختار کشور در شرایط تحریم و فشار ناشی از آن بود.

علی‌اصغر عنابستانی همچنین متذکر شد: اگر شیوه پرداخت یارانه به شیوه کالابرگ الکترونیکی تغییر پیدا کند باز هم باید یارانه برخی از دهک‌های جامعه پرداخت شود. آنها علاوه بر کالابرگ یارانه نقدی هم دریافت کنند. این شیوه پرداخت یارانه نقدی به‌طور قطع بهتر از پرداخت یارانه به واردکنندگان در قالب ارز ترجیحی است.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    چقدر که حالا قدرت خریدمون بالا رفته، و فاصله طبقاتی کم شده
    ممنون