به گزارش تجارتنیوز، چند هفتهای است که قیمت پیاز نجومی شده است؛ تا جایی که همزمان با روند صعودی قیمت دلار، نرخ این محصول تا بیش از 40 هزار تومان بالا رفت و از موز پیشی گرفت.
مسئولان صنفی و دولت با اشاره به صادرات روزانه 2000 تن صادرات پیاز به عراق و پاکستان، آن را علت اصلی روند صعودی قیمت پیاز میدانند. حتی در این باره مصطفی دارایینژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان تهران، عنوان کرد که از مهر ماه درباره صادرات بیرویه پیاز هشدارهایی ارائه شد، اما مسئولان توجهی به آن نداشتند.
او همچنین گفته است که هماکنون چند نفر از دلالان پیازها را در برخی شهرستانها ذخیره کردهاند که با تزریق آنها به بازار قبل از آمدن پیاز جنوب میتوان بازار را متعادل کرد.
بهرغم چنین اظهاراتی به نظر میرسد باز هم صادرکنندگان قربانی بیتدبیری دولت شدهاند. دولتی که جایگاه اقتصادی خود را در منطقه بالاتر از سایر کشورها میداند، اما هر سال برای کنترل بازار پیاز دست به دامان سیاستهای دستوری میشود.
در نتیجه این صادرکنندگان هستند که بار دیگر بازار صادراتی خود را از دست میدهند و این امر ممکن است حتی پیامدهای منفی برای بازار ارز داشته باشد.
قیمت پیاز صادراتی چند؟
نکته قابل تأمل در رابطه با صادرات پیاز ارزش پایین آن نسبت به قیمت داخلی بود. در مقطعی که قیمت پیاز در میادین میوه و ترهبار کیلویی بین 18 هزار تا 25 هزار تومان عرضه میشد بنا به آمار گمرک قیمت هر کیلو پیاز صادراتی 3620 تومان بود.
اما مسئولان صنفی آمار گمرک را تکذیب و عنوان کردند: صادرکنندگان پیاز را کیلویی 15 هزار تومان از انبارها خریداری میکنند و صادرات پیاز با قیمت کیلویی 3620 تومان صحت ندارد.
در همین رابطه دنیای اقتصاد به نقل از یک منبع آگاه نوشت: برخی دلالان، این کالا را با قیمت پایینتر از 5000 تومان میخرند و در ادامه آن را با 15 هزار تومان به صادرکنندگان میفروشند.
وضع عوارض صادراتی قیمت پیاز را کاهش میدهد؟
اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی، در گفتگو با تجارتنیوز درباره وضع عوارض 100 درصدی بر صادرات پیاز توضیح داد: وضع عوارض صادراتی برای متوقف شدن صادرات پیاز یک اتفاق یک سر سوخت است؛ چراکه صادرکننده نیز با توجه به قراردادهایی که دارند در این بین قطعاً زیان خواهند دید.
وی ادامه داد: باید به سؤال پاسخ داده شود که چرا باید تمهیداتی برای صادرات اندیشیده شود و سپس به بنبست بخورد. متأسفانه در این پروسه تمام زنجیره متحمل زیان میشوند.
او عنوان کرد: سالهاست که عنوان میکنیم که قبل از صادرات بسترهای آن را فراهم کنید. گرانی مقطعی حتی مغازهداران را نیز بدنام کرده است.
این فعال صنفی تأکید داشت: به این ماجرا از هر سمت که پرداخته شود باز هم دچار مشکل است. با وضع عوارض صادرات به پیاز قطعاً در آینده شاهد کاهش قیمت آن در بازار خواهیم بود، اما از سوی دیگر قرارداد صادرکنندگان با مشکل مواجه خواهند شد و در نهایت با مازاد پیاز روبهرو میشویم که این امر نیز کشاورزان را متأثر خواهد کرد.
کارگر در اظهارات خود به الزام الگوی کشت اشاره کرد و گفت: نبود الگوی کشت منجر به این شده تا در برخی از سالها شاهد کاهش و یا مازاد صیفیجات پرمصرفی همچون پیاز و یا سیبزمینی باشیم که این اتفاق همواره منجر به نوسان در بازار و در نهایت انتقاد مردم شده است.
او اضافه کرد: نبود یک برنامهریزی دقیق در حوزه صادرات نیز همواره بازار داخل را متأثر کرده است.
وی در پایان تأکید کرد که برنامه الگوی کشت از سوی وزارت جهاد کشاورزی نیازمند پشتیبانی و حمایت است. وزارت جهاد باید به کشاورزان انگیزه بدهد و در صورت مازاد تولید خیال کشاورزان را برای خرید تضمینی آسوده کند.
بر اساس این گزارش، مرکز آمار امروز تغییرات متوسط قیمت اقلام خوراکی منتخب برای گروههای مختلف کالاهای خوراکی در مناطق شهری کشور در آذر ۱۴۰۱ را اعلام کرد که بر اساس آن بیشترین افزایش قیمت ماهانه برای پیاز با ۲۵.۴درصد به ثبت شد.
برای مطالعه بیشتر مطلب قیمت پیاز رکورد شکنی کرد را در تجارتنیوز بخوانید.
اول از همه چیز باید کشور خودمون سیراب بشن وهمه چی ارزون باشه استفاده کنن بعد اگه چیزی موند صادر بشه مثل بهترین برنج دنیا تولید کشور ماست اما تعداد خیلی کمی ازمردم ما میتونن بخورن یازعفران یااجیل
بقول قدیمیا چراغی که به خانه رواست به مسجد حرامه
اگر اولویت های آبی در کشور در نظر گرفته شود با توجه به بی آبی کشور صادرات محصولاتی کشاورزی و دامی بایستی کلا ممنوع و اولویت به صنعت داده شود چون آب سطجی و منابع آبی زیر زمینی سرمایه ای برای نسلهای آینده کشور است
بیسواد صادرات باعث رونق مملکت میشه اونچه باعث نابودی منابع ابی و غیره میشه بیسوادی دولتهاست رانت خواری دولتهاست تعصبات بی خردانه دولتهاست سرمایه ناگذاری مناسب دولتهاست
ای خدا این مردم همش دنبال سود کثیف هستن اینا کین دیگه خودت میدونی
برنامه ریزی دقیق در مورد وقت، قیمت و مقدار توزیع نیاز داخل و صادرات می تواند منافع کل کشور را تامین کند.
ازین ببعد بجای پیاز از موز واسه پخت غذا استفاده میکنیم چون موز از پیاز ارزونتره.
بر دلال زالو صفت لعنت
باید هرچه زودترصادرات پیازانجام شودوگرنه هم کشاورزوهم صادرکننده ضررمیکنن.