میلاد مرادی: روز گذشته محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت از ارسال نامهای به بانک مرکزی برای انتشار لیست واردکنندگان با ارز دولتی خبر داد.
به گزارش تجارتنیوز، بامداد امروز بانک مرکزی در اقدامی اسامی نزدیک به 1500 شرکت واردکننده با ارز دولتی را منتتشر کرده است.
نخست آنکه اگر چه این دست از اقدامات میتواند گامی در راستای روشن شدن چراغ در تاریکخانه اقتصاد ایران باشد. اما با این حال، در لیست منتشر شده توسط بانک مرکزی چندین نکته وجود دارد که نیازمند توجه دوچندان است.
[imp content=”شرکتی با نام ثنا پوشاک اقدام به واردات موز کرده است که بابت این واردات، ارزی معادل 707330 یورو از بانک مرکزی و 172507 یورو از سامانه نیما دریافت کرده است.”]
نخست آنکه در لیست منتشر شده اسامی شرکتهایی مشاهده میشود که کالاها و محصولات وارداتی آنها هیچگونه همخوانی با اهداف چنین شرکتی ندارد. از جمله آنکه شرکتی نیز با نام ره رسانان برق و جاده اقدام به واردات لوبیا قرمز کرده است. اما این آمار عجیب تنها به اینجا ختم نمیشود. در مورد دیگری مشاهده میشود که شرکتی با نام ثنا پوشاک اقدام به واردات موز کرده است که بابت این واردات، ارزی معادل 707330 یورو از بانک مرکزی و 172507 یورو از سامانه نیما دریافت کرده است.
نگاهی به نام این شرکتها گویای این نکته است که واردات چنین محصولاتی حداقل در درجه اول کوچکترین ارتباطی با نام این شرکتها ندارد. در نمونه دیگری شرکت ماموت خودرو به میزان 3641 یورو ارز برای واردات چایساز و قهوهساز دریافت کرده است. شرکت دیگری با نام شرکت توسعه فرآوردههای غذایی مانی در همین راستا اقدام به واردات چایساز و قهوهساز کرده است.
اما در اقدام جالب دیگری شرکتی با نام شرکت آیندهپژوهی فردی اقدام به واردات گوشت گرم گوسفندی کرده است. در ادامه میتوان به شرکت بازرگانی صنایع شیر ایران اشاره کرد که اقدام به واردات گوشت گوساله یخ زده کرده است.
در همین راستا میتوان شرکتهای دیگری را نام برد که نام و حوزه کاری آنها هیچ ارتباطی با کالایی که وارد کردهاند، ندارد. این موضوع باعث شد تا حتی برخی از کاربران فضای مجازی آن را دستمایه طنز قرار دهند.
کاربری مینویسد: «لیست وارداتیها با ارز 4200 تومن نشون میده ماموت خودرو، چایساز و قهوهساز وارد کرده. حالا که از مدیرش پرسیدن، گفته اون لوازم جانبی خودرو. هر کی بخواد بهش میدیم….»
[imp content=”اسامی تعداد قابلتوجهی از این شرکتها بسیار مبهم و گنگ است. به طوری که با اسم آنها نمیتوان تشخیص داد که شرکت مزبور در چه زمینهای فعالیت دارد.”]
کاربر دیگری در همین زمینه مینویسد: «فهرست بانک مرکزی میگوید: چند شرکت دارویی نزدیک یک میلیارد یورو بخارشور وارد کردهاند. مهمتر از رقم شرکت دارویی چه ارتباطی به بخارشور دارد.»
اما انتشار لیست واردکنندگان با ارز 4200 تومانی حاوی نکات دیگری نیز است. از جمله آنکه اسامی تعداد قابلتوجهی از این شرکتها بسیار مبهم و گنگ است. به طوری که با اسم آنها نمیتوان تشخیص داد که شرکت مزبور در چه زمینهای فعالیت دارد.
به همین دلیل باید گفت اگر چه نفس اقدام انتشار این لیست مثبت است اما به علت نامشخص بودن هویت بسیاری از شرکتها، عملا نمیتوان آنها را شناسایی و رصد کرد. موضوعی که شفافیت را با چالش مواجهه میکند.
قطعا در صورتی که بسیاری از اطلاعات غیرشفاف این شرکتها از جمله اطلاعات مربوط به هیئت مدیره برای عموم قابل دسترس باشد، ممکن است تحلیلها سمتوسویی دیگر پیدا کند و به اطلاعات قابلتوجهی دست یافت.
بسیار ساده انگاری است وضعیت واردات فعلی شیر توشیر تلقی شود البته برای سردرگمی مردم خوب قصه ای است هک شدن سایت واردات اتومبیل وسپس ورود چند هزار دستگاه خودرو بدون مجوز
مردم چه تعبیری در این فضای ایجاد شده دارند ؟اگر خیلی راست میگوئید گیرندگان ارز ها را اعلام کنید وسپس نسبت آنان را با مسئولین تا مردم بدانند واردات یک تا صد کشور دست چه کسانی است ؟
جدیداً بانک مرکزی لیست شرکتهایی که برای واردات کالا ارز 4200 تومانی گرفتهاند را منتشر کرده است این لیست نشان میدهد 34 شرکت تحت عنوان واردات «لپ تاپ (نوت بوک)»، در مجموع 35,089,026 یورو ارز دولتی دریافت کردهاند. در این لیست نام برخی شرکتهاهم به چشم می خورد که با ارز دولتی لپ تاپ وارد کرده اند در صورتیکه وقتی به سایت این شرکتها مراجعه می کنید قیمت کالاها(کامپیوتر شخصی-لپ تاپ و غیرو) حتی قدیمی تر هم که با ارز کمتر از 4200تومان و در گذشته وارد شده و برای فروش گذاشته شده است بسیار با قیمتهای سایتهای خارجی فاصله داشته و شما را شگفت زده خواهدکرد. چرا به این شرکتها و امثال آنها سرکشی نمی کنند که مصرف کنندگان را سرکیسه کرده اند. مگه نمی گن راه حل کنترل بر بازار برخورد با تخلفات خرد نیست.پس چرا با این افراد برخورد نمی شود.متولی کیست؟