به گزارش تجارتنیوز، امروز بازارهای مالی در ایران افزایشی بودند.
قیمت دلار در برخی کانالها از ۳۰ هزار تومان فراتر رفت و سکه امامی به آستانه ۱۳ میلیون تومان رسید.
اما آینده بازار ارز چگونه پیش میرود؟
فاصله شوکهای ارزی در حال کاهش است
حجت قندی، اقتصاددان در این مورد معتقد است برخی بادهای موافق برای اقتصاد ایران احتمالا مانع از افزایش عجیب قیمت دلار در آینده نزدیک میشود.
او در گفتگو با تجارتنیوز تاکید میکند که با وجود این، افزایش سرعت رشد نقدینگی نشان میدهد که احتمالا شوک ارزی بعدی در فاصله نزدیکتری رخ میدهد.
دو سیگنال مثبت برای اقتصاد ایران
قندی در توضیح سیگنالهای مثبت برای اقتصاد کشور میگوید: اکنون آثار کرونا در سطح جهان و ایران در حال کاهش است؛ در نتیجه فعالیتهای اقتصادی نیز به تدریج افزایش مییابد.
او میافزاید: ضمن اینکه بهبود شرایط کرونا باعث افزایش قیمت نفت میشود. در سال جاری میلادی نسبت به سال گذشته قیمت نفت افزایش چشمگیری داشته است.
به گفته قندی، زمانی که نرخ هر بشکه نفت پایین باشد، هیچ کشوری برای خرید از یک کانال غیررسمی ریسک نمیکند.
او میگوید: اما زمانی که قیمت نفت بالا میرود، کشورهایی هستند که حاضر میشوند با تخفیف، مشتری ایران باشند.
تاثیر مذاکرات بر قیمت دلار
این اقتصاددان ادامه میدهد: تنها در شرایطی که شوک عجیبی به اقتصاد وارد شود، برای مثال تحریمها افزایش شدیدی یابد، ممکن است قیمت دلار در کوتاهمدت رشد زیادی را تجربه کند.
قندی در عین حال میافزاید: شواهد نشان میدهد که قیمت نفت در همین حدود بماند و درآمد ارزی کشور تداوم داشته باشد.
به گفته او، در این صورت حتی اگر احتمال پیروزی یا شکست مذاکرات یکسان باشد، قیمت دلار در همین حدود فعلی باقی میماند تا زمانی که شوک بعدی رخ دهد.
این اقتصاددان ادامه میدهد: اگر هم توافقی صورت گیرد، تا مدتی شرایط رو به بهبود میرود و فروش نفت ایران مشابه سالهای دهه ۸۰ میشود.
شوک بعدی کی فرا میرسد؟
این اقتصادان در ادامه میگوید: دولت در حال چاپ پول و افزایش نقدینگی است و در طولانیمدت تنها عاملی که باعث افزایش نرخ دلار میشود همین موضوع است.
او میافزاید: در شرایطی که افزایش سرعت رشد نقدینگی به حدود ۴۵ درصد رسیده و هزینههای دولت نیز بالاتر میرود، فاصله میان شوکهای ارزی کاهش مییابد.
قندی تاکید میکند: حتی اگر توافقی صورت گیرد احتمالا شوک ارزی بعدی حداکثر سه سال دیگر رخ دهد.
به گفته این اقتصاددان، کنترل تورم و ثبات بازارها در ایران با سیستم کنونی حاکم بر اقتصاد کشور بسیار بعید است.
قندی میافزاید: تحقق این موضوع به جراحی بزرگ و گسترده بخشهای مختلف اقتصادی نیاز دارد.
او تاکید میکند: دولت در ایران سنگین وزن است و بحرانهای مداوم نیز هزینههای آن را افزایش میدهد و بعید است که در کوتاهمدت اصلاح عمیق اقتصادی رخ دهد تا در بازار ارز ثبات ایجاد شود.
دلار چقدر گران میشود؟
قندی میگوید: مکانیزم حاکم بر در بازار ایران به گونهای است که در زمان بروز هر شوک ارزی، قیمت دلار بین سه تا چهار برابر افزایش مییابد.
به گفته او، این موضوع در واقع نشان میدهد که انباشت تورم به حدی زیاد بوده که سد قیمتها را شکسته است.
این اقتصاددان توضیح می دهد: در زمانی که درآمد ارزی کشور پاسخگو باشد، دولت سد پشت افزایش قیمتها را تقویت میکند و جلوی شکستن آن را میگیرد.
به گفته او، در نهایت زمانی میرسد که ادامه چنین روندی ممکن نیست.
قندی تاکید میکند: با کوچکترین بحرانی که سمت عرضه را با چالش مواجه کند، این سد میشکند و شوک ارزی رخ میدهد.
به گفته او، اگر همین روند افزایش ۴۰ درصدی رشد نقدینگی ادامه یابد، شوک عمده بعدی بعید است که بیشتر از ۳ سال طول بکشد.
مشروح این گفتگو در تجارتنیوز منتشر میشود.
آخرین اخبار حوزه ارز، طلا و سکه را در صفحه طلا و ارز تجارتنیوز بخوانید.
اگر کارشناسی این جوریه جمع کن هرچی درس خوندی تو خیال و رویا نمیشه زندگی کرد نفت گرون نمیشه چون عربستان دوست و رفیق آمریکا و شریک جدی اروپایی ها تو حوضه نکته روزانه ۱۰ میلیون بشکه تولید داره قیمت نفت بخواد یکم گرون بشه آمریکا و اروپا بهش اشاره کنن تولید میبره بالا ۱۰ میلیون بشکه رو ۱۲ و۱۳ وعده ۱۵ میلیون بشکه میکنه و نمیزار قیمت بالاخره و غربی ها آسیب ببینن تولیدش بالابره درآمدش هم بیشتر میشه پ بالارفتن قیمت نفت منفی و عمرا بالاخره و مشتری های غربی عربستان اون به ایران و این کشورها نمیفروشن و قیمت ارز هم تا تحریم ها هست تو ایران بالا میره قیمت دلار تا عید بالای ۳۵ هزار تومن میشه تا تابستون بالای ۴۰ تومن میشه رویا پردازی رها کنید واقع بین باشید
درسته طلا و دلار چهار برابر و حتی بیشتر از اینها میشه .و هرگز دلار به ۲۰تومن نمیرسه اینو هم عقل و هم شرایط اقتصادی و سوابق هم تیید و هم اثبات میکنه.اگه پول دارید برید طلا بخرید اونهایی هم که دارن نگهش دارن که بالا میره
فروش نفت؟مگه تو تحریم میشه نفت فروخت؟اونیم که میفروشید پول نمیگیرید تهاتر میکنید اگرم پولی باشه اختلاس میشه یا سر میخوره جاهای دیگه
همش شده جو روانی!
اگه فرضا مذاکرات شکست هم بخوره از اونجایی که دیگه ظرف تحریم ها پر شده نباید دلار بره بالا ولی خب به قول دوستان تو ایران به لطف شاهکار دولت ها در یک دهه اخیر چیزی به اسم اقتصاد وجود نداره.
یعنی نباید سکته کرد در یک ماه ۴۰۰ میلیون ضرر. مردم را بدبخت کردید مسئولین
نگویید شوک ارزی بگویید شوک به مردم،
دولت دراداره مملکت ناکام مانده
من تحمل دلار ۳۰ هزار تومنی را ندارم.یعنی اگه دوباره
گران شد.دیگر مرگ تنها چیزی است که میتواند کمک کند
تا شرمنده خانواده نشویم.ممنون از سیاست های درست
دولت آفرین مبارکباد شما را.
گفت همه ذلیل هستیم موقعی ک بانک مرکزی بخاطر درآمدی ارزی افزایش دلار میده کاری به توافق نداره
مذاکرات اگر نتیجه ندهد چه چیز تغییر خواهد کرد تحریمی نمانده که آمریکا وضع نکرده باشد اگر مذاکرات نتیجه ندهد اتفاق خاصی نی افتد وضع همان وضع سابق است پس چرا دلار گران می شود در ایران چیزی به اسم اقتصاد وجود ندارد
تحریمهای بعدی اتفاق میافته