به گزارش تجارتنیوز، آئیننامه واردات خودرو با ۹ بند ابلاغ شد. در بین این ۹ بند تنها بند ۵ آن یعنی «ورود خودروهای برقی با محوریت مناطق آزاد» رنگوبوی محیط زیستی دارد. هرچند، اخیرا رئیس سازمان ملی استاندارد باز هم بر واردات خودروهای «استاندارد» به کشور تاکید کرده اما در شرایطی که «از ابتدای سال تاکنون، تهران فقط ۲ روز هوای پاک داشته» لزوم ارزیابی زیستمحیطی خودروهایی که قرار است بر اساس این آییننامه وارد کشور شوند، بیش از پیش احساس میشود.
سهم ۶۵ درصدی خودروها در آلودگی هوای پایتخت
همزمان با ابلاغ آییننامه واردات خودرو، گمانهزنی درباره اینکه چه خودروهایی وارد کشور میشود افزایش یافته است. اما از آنجایی که این آییننامه، مهمترین شرط ورود خودرو به کشور را «شرطِ قیمتی» دانسته، بیتوجهی به موضوع الزامات محیط زیستی واردات این حوزه نگرانیهای فراوانی را به همراه داشته است.
از ابتدای سال تا هفته نخست شهریورماه، پایتختنشینان تنها دو روز هوای پاک تنفس کردهاند. با اینحال، اتفاق مثبتی برای زدودن رنگ خاکستری از آسمان تهران انجام نمیگیرد. در این بین هم، برخی آمار و ارقام منتشر شده، سهم خودروها در آلودگی هوا را حدود ۶۵ درصد ابلانشان میدهند. کامیونها، اتوبوس ها و سواری ها نقش اول را در آلودگی هوا دارند. اظهارات مقامات هم نگرانکننده است؛ از ۲۲۰۰ اتوبوس فعال ولی فرسوده تا ۶۵۰۷ دستگاه ون فرسوده!
این در حالیست که بخش حملونقل عمومی بسیاری از کشورها به سمت سبز شدن حرکت کردهاند، برای نمونه میتوان به شهر اسفنجی برلین اشاره کرد که محدوده فرودگاهی «تگل» را به مکانی «بدون خودرو» تبدیل کرده است.
الزامات زیست محیطی آئیننامه
اما، آئیننامه واردات خودرو که به تازگی با تمام مشکلات و موانع بیشمار ابلاغ شده است، چقدر دارای الزامات زیست محیطی است؟
آئیننامه خودرو دارای ۹ بند است. بند پنجم آن نشان میدهد که واردات خودروی دو نیرویی (هیبریدی) یا تمام برقی به کشور با محوریت مناطق آزاد انجام میگیرد.
![واردات خودرو](https://tejaratnews.com/wp-content/uploads/2022/01/واردات-خودرو.jpg)
آئیننامه واردات
اما، خودروی برقی چه سهمی در کاهش آلودگی هوا دارد؟ کارشناسان این سهم را بسیار پررنگ میدانند. در همین زمینه، ایرنا طی گزارشی اعلام کرده که «یک خودروی برقی هر سال میتواند به طور میانگین از انتشار ۱.۵ میلیون گرم دی اکسید کربن جلوگیری کند که این مقدار برابر با چهار بار پرواز رفت و برگشت از لندن به بارسلون است.» نقش این خودروها در آلودگی صوتی را نیز نباید نادیده گرفت. با اینحال، در حالی که کشورها هر روز زیرساختهای مورد نیاز برای ساخت این خودروها را فراهم میکنند، در ایران هنوز هم تب خودروهای بنزینی بالاست و این آییننامه نیز تاییدکننده همین موضوع است.
خودروهای وارداتی با محیط زیست سازگارند؟
بیاییم نگاهی به بندهای دیگر این آئیننامه بیاندازیم. قرار است سقف واردات خودرو خارجی ۲۰ هزار یورو و اولویت با خودروهای زیر ۱۰ هزار یورو باشد. در همین ارتباط، برخی برندهای احتمالی زیر ۲۰ هزار دلار کیا، نیسان و میتسوبیشی هستند. پیشتر، امید قالیباف- سخنگوی وزارت صمت- هم گفته بود با خودروسازهایی همچون تویوتا و شرکتهای خودروساز آلمانی، چینی و هندی برای واردات خودرو مذاکراتی صورت گرفته است. سوال اینجاست این خودروسازیها چقدر با محیط زیست سر سازگاری دارند؟
در پاسخ به این پرسش باید گفت؛ گزارشها نشان میدهند اروپاییها پایان خودروهای دیزلی و بنزینی را تا سال ۲۰۳۰ دنبال میکنند. هندیها قرار است ۳۰ درصد از فروش خود را تا سال ۲۰۳۰ به خودروهای برقی اختصاص دهند. ۲۵ درصد از فروش چینیها تا سال ۲۰۲۵، مربوط به خودروهایی با سوخت تجدیدشدنی خواهد بود. ژاپن هم خودروهایی را روانه بازار کرده است که دوستدار محیط زیست هستند.
به طور مشخص، برندهای احتمالی نام برده شده مثل کیا، نیسان و میتسوبیشی هم طرحهایی برای سبز شدن دنبال میکنند. نیسان هدف سوخت کربن خنثی را برای سال ۲۰۵۰ برای خود در نظر گرفته است. کیا از نقشه راه دستیابی به بیطرفی کربن تا سال ۲۰۴۵ رونمایی کرده است. میتسوبیشی موتورز هم به طور فعال کاهش مصرف منابع انرژی مانند الکتریسیته و سوخت را برای کنترل انتشار دی اکسید کربن که باعث گرم شدن کره زمین میشود، ترویج میکند. این شرکت نقشه راهی را هم برای کربن خنثی منتشر کرده است.
هدف زیست محیطی سه خودروی وارداتی احتمالی
با اینحال، نگرانیهایی به جهت ورود خودروهای بیکیفیت به کشور ابراز شده است. برای مثال، رئیس پلیس راهور از واردات خودروهای بیکیفیت هندی انتقاد کرده است. مرتضی مصطفوی، کارشناس صنعت خودرو، هم در زمینه احتمال ورود خودرو از روسیه به تجارتنیوز گفته است: «شرکتهای روسی مازاد نیرو دارند و خودروهایشان کیفیت چندانی ندارند.» در حالی این نگرانیها مطرح میشوند که رئیس سازمان ملی استاندارد برای بار چندم بر ورود خودروهای دارای استاندارهای چندگانه تاکید کرده است.
با تمام این نگرانیها، باید دید با وجود موانع بیشمار بر سر واردات، در نهایت پای چه خودروهایی و با چه کیفیتی به کشور باز خواهد شد.
مگر زمینی تا سال 2040 و 2050 باقی می ماند که کربن و کم کنند!!!!!