موضوعات داغ: # قطعی برق # ناترازی انرژی # ترامپ # ارزش معاملات بورس # صنایع بورس # بازار لوازم خانگی # پیش بینی بازارها # قیمت سکه
«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

افزایش زمان خاموشی‌های شبکه خانگی به 24 ساعت!/ با افزایش زمان خاموشی‌ها تکلیف صنایع چه می‌شود؟

افزایش زمان خاموشی‌های شبکه خانگی به 24 ساعت!/ با افزایش زمان خاموشی‌ها تکلیف صنایع چه می‌شود؟
با توجه به افزایش قطعی برق در کشور، کارشناسان از افزایش زمان قطعی‌های برق به شش تا 24 ساعت خبر داده‌اند. حال این پرسش مطرح می‌شود که اگر قرار است مدت زمان قطعی برق شبکه خانگی افزایش یابد، محدودیت برق صنایع چه تغییری می‌کند؟

به گزارش تجارت نیوز، تشدید ناترازی برق در سال 1404، منجر به افزایش قطعی‌های برق در کشور شد. این روند تاکنون مشکلات فراوانی ایجاد کرده است و تمامی مردم قطعی دو ساعته برق در روز را تجربه می‌کنند. با این حال کارشناسان به دلیل شروع زودهنگام خاموشی‌ها از احتمال افزایش زمان خاموشی‌ها در روز خبر داده‌اند.

آن‌طور که هاشم اورعی، رئیس اتحادیه انرژی ایران، به دیده‌بان ایران گفته است: در شش سال اخیر تولید برق به اندازه رشد تقاضا، افزایش نیافت. تداوم این روند در طول چند سال متوالی باعث رشد فزاینده ناترازی برق شده است. با توجه به اینکه بعید است روند کنونی در آینده نزدیک اصلاح شود، میزان ساعت‌های خاموشی در بخش‌های خانگی، اداری، صنعتی، کشاورزی و … تا اطلاع ثانوی افزایشی می‌شود.

اورعی خاطرنشان کرد: با تداوم وضعیت موجود، حتی می‌توان انتظار داشت که در فصل گرم سال، برخی روزها برق در بخش‌هایی از کشور به مدت ۲۴ ساعت قطع شود، زیرا این احتمال وجود دارد که چنان فشاری به شبکه بیاید که در برخی استان‌ها Black Out مشاهده شود، یعنی کل شبکه از دست برود، چون در حال حاضر فشار زیادی بر شبکه وارد می‌شود.

قطعی 6 ساعته برق اجتناب‌ناپذیر است

موضوع افزایش زمان خاموشی‌ها تنها مورد تائید رئیس اتحادیه انرژی ایران نبود.

محمدعلی خادم‌سهی، کارشناس اقتصادی، در نشست «گروه هم‌اندیشی اقتصادی و مالی ایران» در 29 اردیبهشت عنوان کرد: برآورد می‌شود از 86 هزار مگاوات حداکثر توان موردنیاز مصرفی، 42 هزار مگاوات مربوط به بخش خانگی است که بیش از نیمی از آن به دلیل استفاده از وسایل سرمایشی است. مسئله مهم در بخش خانگی این است که تلفات توزیع آن هم زیاد است.

وی ادامه داد: چالش جدی این است که مصارف از برآوردها هم بیشتر بوده و برآورد می‌شود از تیرماه خاموشی بخش خانگی از حدود دو ساعت فعلی، به حدود شش ساعت در روز برسد. فقط در ساعت پنج و شش صبح است که مقدار کمی مازاد وجود دارد. در سایر ساعات، حتی ساعت یک شب هم کسری توان کشور را درگیر کرده است.

آن‌طور که او توضیح داد وضعیت ناترازی انرژی بسیار جدی است و قطع شش ساعت برق در طول روز، غیرقابل اجتناب است.
با توجه به هشدارهای این دو کارشناس انرژی، موضوع افزایش قطعی‌های برق بیش از پیش در انتظار مردم است؛ موضوعی که به‌طور قطع مشکلات فراوانی برای مردم به‌ویژه در روزهای گرم سال به همراه دارد.

نکته دیگر آن است که سیاست وزارت نیرو، همواره اولویت قرار دادن تامین برق بخش خانگی نسبت به تولید بوده است. حال اگر قرار است روند خاموشی‌های بخش خانگی افزایش یابد، باید پرسید که قرار است چه بلایی سر صنایع آورده شود؟

اجبار وزارت نیرو به تامین برق توسط صنایع

با توجه به ماده4 قانون مانع‌زدایی از صنعت برق، صنایع مکلف هستند حداقل 9000 مگاوات نیروگاه حرارتی با بازدهی حداقل 55 درصد و 1000 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک تا پایان سال 1404 از محل منابع داخلی صنایع مذکور احداث کنند. در صورت احداث‌نشدن، تامین برق این صنایع در شرایط کمبود برق، در اولویت طرح‌های مدیریت مصرف برق وزارت نیرو قرار می‌گیرد.

براساس اطلاعیه‌های توانیر، تاکنون 2000 مگاوات نیروگاه از این محل احداث شده است. با توجه به برنامه وزارت نیرو، به ‌نظر می‌رسد که این وزارتخانه قصد دارد به نحوی صنایع را وادار به تامین برق مورد نیاز خود کند.

آن‌طور که پایگاه خبری توانیر گزارش داد، محمد الله‌داد، معاون انتقال و تجارت خارجی توانیر، عنوان کرد: صنایع بزرگ می‌توانند با استفاده از خطوط تبادلی شبکه، نسبت به واردات برق مورد نیاز خود از آذربایجان و ترکیه اقدام کنند. صنایعی که از این طریق تامین انرژی شوند به میزان واردات برق از مشارکت در برنامه‌های مدیریت بار معاف می‌شوند.

با توجه به موارد بیان‌شده به‌نظر می‌رسد که برنامه وزارت نیرو برای صنایع انرژی‌بر، واگذاری کامل تامین برق به خود آنهاست. به بیان دیگر، صنایع یا باید هرچه سریع‌تر نیروگاه بزنند یا برق نیاز خود را وارد کنند، در غیر این صورت در اولویت محدودیت بار قرار دارند.

این موضوع با اینکه قانون رسمی است، اما باید پرسید آیا نیروگاه‌داری وظیفه صنایع است؟

پیش‌تر آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، درباره موضوع نیروگاه‌داری صنایع به تجارت‌نیوز گفت: این موضوع به‌کلی باید برداشته شود و واحدهای تولیدی و بنگاه‌دارهایی که کاری غیر از کار نیروگاه‌داری می‌کنند، نباید به کار نیروگاه‌داری ورود کنند؛ چراکه نیروگاه‌داری خود یک شغل، صنف و بنگاه حرفه‌ای مستقل است.

براساس موارد بیان‌شده این موضوع مطرح است که گرچه دولت قصد برون‌سپاری تامین برق صنایع به خودشان را دارد، اما این قانون بازدهی اقتصاد را پایین می‌آورد. همچنین با توجه به هشدارهای کارشناسان مبنی بر افزایش خاموشی‌ها، به‌نظر می‌رسد که حتی برون‌سپاری تامین برق صنایع به خودشان نیز نتوانست ناترازی را جبران کند.

برای مطالعه بیشتر گزارش نیروگاه‌داری وظیفه صنایع است؟ را در تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی