گزارش تجارتنیوز از اولین مناظره انتخاباتی:
اولین مناظره انتخاباتی به پایان رسید/ کدام نامزد انتخابات، پوششی است؟
نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به پایان رسید. در این مناظرات کاندیداهای ریاست جمهوری به معرفی برنامههای خود و نقد برنامههای رقبا پرداختند. اما در این مناظره چه نکاتی مطرح شد و هر کدام از کاندیداها چه گفتند؟
به گزارش تجارتنیوز ، نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ساعت ۱۷ آغاز شد. هفت نامزد ریاست جمهوری با نامهای سعید جلیلی، محسن رضایی، ابراهیم رییسی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی در این مناظره حضور دارند. قرار است نامزدها در این مناظره بر مسائل اقتصادی متمرکز باشند.
پیش از آغاز مناظره با انجام یک مراسم قرعه کشی، شماره صندلی هر یک از نامزدها مشخص شد. بر این اساس صندلی شماره یک به سعید جلیلی، صندلی شماره دو به ابراهیم رییسی، صندلی شماره سه امیر حسین قاضی زاده هاشمی، صندلی شماره چهار به علیرضا زاکانی، صندلی شماره پنج به محسن رضایی، صندلی شماره شش به محسن مهرعلیزاده و صندلی شماره هفت به عبدالناصر همتی اختصاص یافت.
هر یک از داوطلبان در بدو ورود به محل مناظره اظهارات کوتاهی در خصوص رقیب خود در انتخابات پیش رو بیان کردند. در جریان برگزاری مراسم قرعهکشی، عبدالناصر همتی به رنجبران اعتراض کرد که چرا تمام نامزدها را با پیشوند «آقا» خطاب کرده و تنها رئیسی را پیشوند «جناب آقا» خطاب شده است.
پاسخ رئیسی به رفع موانع تولبد
ابراهیم رییسی در اولین مناظره در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه موانع تولید چیست و اولویت هایش برای رفع این موانع کدام است؟ گفت: موانع تولید از مسایل مهمی است که امروز تولیدکنندگان با آن مواجه اند و باید کاری کرد که تولیدکنندگانی که با اندیشه در تولید حضور یافتند و تولیدشان دچار مشکل شده، جذابیت برای تولید را برایشان ایجاد کنیم و از آن طرف جذابیت امور اقتصادی غیرمولد را بکاهیم.
پاسخ رضایی به اصلاح فرایند بودجه
محسن رضایی در پاسخ به سوالی درباره اصلاح فرآیند بودجه ریزی کشور، گفت: باید به این پرسش پاسخ داد که چرا مردم نان قرضی می گیرند. رابطه دولت با اقتصاد و رابطه اقتصاد با مردم تنظیم نشده است و دولت دست در جیب مردم می کند. در بانک مرکزی هم به همت اقای همتی و دوستانشان روندی را پیش بردند که دست در جیب مردم می کنند.
وی با انتقاد از روند تامین کسری بودجه توسط دولت، ادامه داد: نرخ ارز را پایین آوردند، پول ها را بدون حساب و کتاب در بورس تشویق کردند و بعد که تامین مالی کردند مردم را در زمین و زمان نگه داشتند.
پاسخ همتی درباره ابربدهکاران بانکی
عبدالناصر همتی در پاسخ به پرسشی درباره ابربدهکاران بانکی و راهکار بازگشت پول در دست آنان به بانکها، اظهار کرد: متاسفم که در میان کاندیداها یک زن حضور ندارد و میدانم بسیاری از مردم چون نمایندهای در میان کاندیداها ندارند، تصمیم دارند با صندوق قهر کنند.
او در ادامه گفت: من میخواهم به جای اینکه مثل برخی کاندیداها وعدههای رنگارنگی که امکان تحقق ندارد، را به شما بدهم بیایم و با راستی و صداقت بگویم که وضعیت اقتصادی ما توان اجرای چنین وعدههایی را ندارد. من اقتصاددان هستم و میدانم که اقتصاد ما توان کافی برای تحقق این وعدهها را ندارد. این کاندیداها با وعدههایشان عملاً از توزیع فقر میگویند ،نه از توزیع ثروت. ما به اصلاحات اقتصادی نیاز داریم و من میدانم که چگونه باید این مشکل را حل کرد. برنامه و توان آن را هم دارم که این امور را انجام دهم.
همتی همچنین در واکنش به سخنان محسن رضایی گفت: آقای رضایی بگوید که چگونه میخواست درآمد ارزی کشور را بالاتر ببرد؟ ما چندماه است منتظریم که ایشان برنامه خود را در این زمینه اعلام کند. شما آقای رضایی، شما باید بدانید با عدم پذیرش FATF در مجمع تشخیص مصلحت، پدر اقتصاد کشور را درآوردهاید.
پاسخ مهرعلیزاده
محسن مهرعلیزاده هم در پاسخ به پرسشی درباره برنامههای وی در زمینه جلوگیری از فرار مالیاتی گفت: من برنامه مدونی را که طی سال های قبل روی آن کار کردم و شامل همه راهکار ها در همه زمینه هاست و در آن ۳ پیوست وجود دارد امشب در سایت خودم بارگذاری میکنم.
پاسخ امیرحسین قاضیزاده هاشمی درباره تقویت پول ملی
سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی در پاسخ به سوالی درباره راهکار تقویت ارزش پول ملی گفت: اگر ما بتوانیم تورم را در جامعه به عنوان ام المصائب کنترل کنیم، می توانیم ارزش پول ملی را حفظ کنیم.
وی افزود: در کشور ما مسئولین مربوطه به جای اینکه مسئول حفاظت از ارزش پول ملی باشند، مسئول حفاظت از ارز خارجی شده اند. ظاهرا این کار مسئول مشخصی ندارد و مسئولینی که وظیفه پاسخگویی دارند هم آن را گردن دیگری می اندازند. ای کاش رئیس بانک مرکزی ما خود را مسئول حفظ ریال بداند نه دلار.
قاضیزاده هاشمی در ادامه گفت: ما بسته مفصلی را در دولت "سلام" شامل ۲۱۳ پروژه تعریف کردیم که بیش از ۵۰ پروژه آن به کنترل تورم برمیگردد و در آن اصلاحات ساختاری بانکها و بودجه نیز پیشبینی شده است. او اشاره کرد که تورم یک مالیات دائمی از سمت مردم پابرهنه به سمت دولت و طبقه مرفه است که در ۵۰، ۶۰ سال گذشته ادامه داشته است.
پاسخ علیرضا زاکانی درباره کنترل نقدینگی
علیرضا زاکانی، دیگر کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ سخنان خود را با نقد همتی آغاز کرد و گفت: داریم مناظره میکنیم ولی برخی دوستان انشاء میخوانند؛ خیلی زشت است که آقای همتی ما را متهم به دروغگویی میکنند. ایشان (همتی) میگوید اقتصاددان است، اما باید به ایشان جایزه نوبل شیمی داد، با کاری که با پول ملی کرد! آقای همتی میگوید ۵ نفر در مقابل ایشان هستند، اما واقعیت این است که بجای ۵ نفر، ۸۵ میلیون نفر در مقابل ایشان قرار دارند.
وی در پاسخ به سوال کنترل نقدینگی گفت: حجم نقدینگی امروز بیش از ۳۰۰۰ هزار میلیارد تومان است که به دلیل ایجاد پول پرقدرت ایجاد شده و بانکها هم بدون نظارت بانک مرکزی که وظیفه آقای همتی است، خلق پول میکنند و در نتیجه ۱۱ ابربدهکار بانکی داریم که ۹۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارند. راه حل این معضل، نظارت واقعی بانک مرکزی و اتصال شبکه بانکها به هم و در نهایت، انتقال حجم نقدینیگی به بخش تولید است.
پاسخ سعید جلیلی درباره محرومیتزدایی
سعید جلیلی، دیگر کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: برای محرومیتزدایی قبل از اینکه طرح اقتصادی داشته باشید باید این نگاه را داشته باشید که قائل به محرومیتزدایی هستید یا نه. یکی از مشکلات سالهای گذشته این بود که مردم و محرومین در اولویت نبودند.
وی گفت: یکی از بحثهای مهم در اقتصاد این است که اگر صحبت از جمهوری اسلامی میکنیم این است که جمهور مردم را در اقتصاد دخیل کنیم. موقع انتخابات بالگرد میفرستیم به مناطق محروم و رأی آنها را میگیرم اما آیا در اقتصاد هم به همین شکل، آنها را وارد امور میکنیم و سهمشان را میدهیم یا خیر.
سعید جلیلی گفت: اگر نگاه محرومیتزدایی را نداشته باشید به یک سری کارهای نمایشی روی خواهید آورد. برای محرومیت زدایی باید طرح و برنامه داشته باشید، اما قبلش از طرح و برنامه باید اراده داشته باشید. چند طرح اساسی داریم که محرومیت را به حداقل میرساند و حق مردم را در عرصههای مختلف بویژه در سهمی که در مصرف انرژی باید داشته باشند به آنها بدهیم. برای این موضوع طرحی با عنوان طرح وان یا واحد انرژی را در نظر گرفتهایم.
همچنین وی گفت: طرح دوم سبد غذایی است. آحاد جامعه در روز ۲۵۰۰ کالری انرژی لازم باید دریافت کنند آن هم در طیفی از غذاها که برای این موضوع برنامهای تهیه شده که چگونه این کالاها به خوبی توزیع بشود که متأسفانه بر اساس سیاستهای عدم نگاه به محرومیت به وضعیت نامطلوبی دچار شده است.
نقد رقبا، رقبا درباره همدیگر چه گفتند؟
بخش دوم مناظره به نقد رقبا مربوط بود و هر کدام از کاندیداهای انتخابات فرصت داشتند تا به نقد سخنان فرد دیگر بپردازند. اولین فرد علیرضا زاکانی بود که در نقد همتی گفت:
نوبل شیمی همتی از نگاه زاکانی
علیرضا زاکانی گفت: در ابتدای صحبتم گلایهای از آقای همتی داشتم چون تعرضی به دیگران داشت. این سوال را از آقای همتی پرسیدم که ابربدهکاران بانکی چه کسانی هستند شاهد بیانضباطی در بانکهای مختلف هستیم؛ چرا این وضعیت درست نمیشود. مفسده بانکی از کجا سرچشمه میگیرد. باید نظارت درستی توسط بانک مرکزی صورت میگرفت.
وی خطاب به همتی گفت: بزرگترین خدمتی که آقای همتی باید انجام میداد نظارت بر نظام پولی بانکی بود که این کار انجام نشد. آقای همتی باید پاسخگو باشند چرا کشور با این وضعیت و اختلال اداره میشود. جنبه تورمی جنبه اصلی است. کشور را آقای همتی نمیشود اینگونه اداره کرد.پارامترهای تورمی پارامترهای نقدینگی و افزایش پایه پولی که اینها را باید آقای همتی پاسخگو باشند. وی گفت: آقای همتی باید به شما نوبل شیمی داد چون توانستید پول ملی را نابود کنید. ا پاسخهای اقتصادی در کشور دنبال نمیشود؟
راهکار عجیب رضایی برای درآمدزایی
نقد سعید جلیلی هم متوجه همتی بود. او گفت: آقای همتی میخواهد کشور را با نمایش اراده کند. از او درباره ابربدهکاران بانکی میپرسند، درباره چیزهای دیگر حرف میزند. کشور تواناییها و ظرفیتهایی دارد که نه تنها میتواند اداره شود بلکه در ۴ سال آینده میتواند جهش پیدا کند. سال ۹۴ زمان برجام گفتیم این شدنی نیست (برجام)، روزنامهها تیتر زدند میشود.
محسن رضایی هم نقد خود را با سخنان همتی آغاز کرد و گفت: شما منبع برای سلطانسازی در فولاد و شکر و.. دارید اما طرحی برای محرومیت زدایی ندارید؟ شما رانتخواران را با ارز ۴۲۰۰ تامین مالی کردید اما برای محرومان همان قیمت واقعی یارانه ۴۵ هزار تومانی در سال های قبل که ۲۰ دلار بوده و الان ۴۵۰ هزار تومان است را میگویید ندارید؟ سیاست پولی که آقای همتی در پیش گرفتا، سیاست غلطی بود که فاجعهای بود. من سربازم، وقتی آمریکا تهدید کند به ایران حمله کند، پاسخ من این است که شما را گروگان میگیرم.
کنایه همتی به مدرک رضایی
عبدالناصر همتی در واکنش به انتقادات رقبا گفت: اگر همه این افراد اینجا قول بدهند که تا آخر انتخابات باقی بمانند من جواب انتقادات آنها را میدهم. واگرنه میدانم که همه انها کاندیدای پوششی آقای رئیسی هستند. اما او در جواب به انتقادات گفت: اقای زاکانی دهان من را باز نکنید، شما که ۲ کلاس اقتصاد نخواندید. اقای رضایی، من که می دانم نحوه ی اخذ مدرک اقتصاد توسط شما را می دانم. من که میدانم اساتید را مجبور می کردید بیایند دفتر شما. آقای جلیلی من قبلا به شما گفتم که شما اقتصاد نمیفهمید. اقای رئیسی از شما می پرسم، شما به جای رفتن به سفر استانی، باید به زندان ها سر می زدید نه به بنگاههای تولیدی. آقای جلیلی، شما در زمین ترامپ بازی کردید و پدر کشور را در اوردید. مشکل کمبود ارز در کشور به خاطر مشکلاتی است که به همت جلیلی، محسن رضایی و دوستان شان رفت تو لیست سیاه.
سندروم پست بیقرار رئیسی
محسن مهرعلیزاده هم نقد خود را با سخنان ابراهیم رئیسی آغاز کرد و گفت: شما سندروم پست بیقرار دارید. از قوه قضاییه به آستان قدس رفتید و از آستان قدس نامزد انتخابات شدبد و بعد به قوه قضاییه رفتید. چه تضمینی هست ریاست جمهوری را هم نیمه کارها برای سمت بالاتر رها نکنید.
ابراهیم رئیسی در واکنش به سخنان رقبا گفت: اگر با تهمت زدن به من مشکل مردم حل میشود تهمت بزنید. یکی از دغدغههای مردم بیصداقتی برخی مسئولین است. درست نیست یکی برای جلب آرا دیگران را تخریب کند. مدارک تحصیلی بنده و دیگران در سایتهای دانشگاهی است چرا خلاف واقع میگویید. خسته نشدید از این همه تهمت زدن؟ اگر با تهمت زدن با من مشکلات مردم حل میشود ایراد ندارد. چرا به مردم اهانت میکنید مردم تشخیص میدهند مردم من را تجربه کردهاند. شما گرفتار کردید مردم را. اینکه من مجبور شدم به بنگاههای تولید سر بزنم برای این است که شما مردم را گرفتار کردید.
قبلا برنامه نداشتید الان هم ندارید
قاضیزاده هاشمی هم در نقد دیگر رقبا گفت: مردمی که پای گیرندهها نشستهاند انتظار بیان چه مطالبی را از کاندیداها دارند؟ وقتی مردم تا خرخره در مشکلات غرق هستند میخواهند ببینند کاندیداها چه برنامه ای برای حل این مشکلات و امروز و آینده فرزندانشان دارند. این بحثها نشان میدهد عدهای سالها برای اداره کشور برنامه نداشتند، الان هم برنامه ندارند لذا با ایجاد دوقطبی و تهمت، بی برنامگی شان را نشان میدهند.
وی گفت: الان بزرگترین رانت وام بانکی است؛ چرا که نرخ سود تسهیلات زیر نرخ تورم است و تورم این انگیزه را میدهد که وام بانکی را پس ندهند. اگر ساختار همین باشد حتی اگر مدیر عوض شود چه اصلاحطلب باشد و اصولگرا بیاید یا برعکس مشکلی حل نمیشود. اگر ما میخواهیم مشکلات اقتصادی حل شود باید به دنبال اصلاح ساختار برویم.
برنامه اقتصادی هر کاندیدا برای دولتش
بخش سوم مناظره انتخابات ریاست جمهوری مربوط به برنامه اقتصادی هر کاندیدا برای دولتش بود.
سعید جلیلی اولین فردی بود که به بیان برنامه اقتصادی دولت خود پرداخت و گفت: اگر میخواهیم کشور را به جهش برسانیم باید برنامه جدی اقتصادی داشته باشیم نه اینکه دنبال بهانه بگردیم. ارزش پول ملی وقتی ایجاد میشود که بتوانیم جهش تولید داشته باشیم. جهش تولید منوط به جهش صادرات و جهش صادرات منوط به تعاملات گسترده جهانی است و نباید معطل دو سه کشور باشیم.
وی ادامه داد: اگر صحبت میکنیم که در کشور تولید ثروت داشته باشیم یعنی باید یک برنامه جدی برای ارزآوری داشته باشیم. ارزآوری وقتی اتفاق میافتد که به همه دستگاههای دولتی ماموریت ارزآوری بدهیم. نه اینکه وزارت نفت، نفت نفروخت همه کارها تعطیل شود یا بگوییم هر وقت fatf تصویب شد، کار میکنیم.
وی تاکید کرد :ما بررسی کردیم و در بخشهای معدن، کشاورزی، نفت و گاز و برق میتوانیم درآمد ارزی کشور را به صورت جهشی داشته باشیم نه اینکه بهانه fatf بیاوریم. در این زمینهها دو برابر درآمد نفتی میتوان درآمد داشت.
جلیلی همچنین گفت :باید برای همه دستگاهها ماموریت ایجاد اشتغال داشته باشیم. بخش صنعت، کشاورزی، معدن و حتی علوم انسانی باید ماموریت ایجاد اشتغال داشته باشند، نه اینکه فقط کارمند اضافه کنیم.
رضایی: همتی را ممنوعالخروج میکنم
نفر دوم هم محسن رضایی بود که در نقد برنامه دولتش گفت: اینکه آقای همتی رجزخوانی نظامی را نمیداند یک طرف است اما اینکه خود را دلسوز مردم معرفی میکند طرف دیگری است.
وی ادامه داد: ایشان طی سه سالی که در بانک مرکزی بوده کاملا با تحریم های آمریکایی همراهی کرده است. من در صورت رئیس جمهور شدن در اولین فرصت ایشان و برخی از اعضای هیئت دولت آقای روحانی را ممنوع الخروج می کنم و ثابت می کنم چه آسیبی به کشور زدند.
رضایی در واکنش به صحبتهایی که علیه مدارک تحصیلیاش شد، گفت: قبل از انقلاب که فارغالتحصیل رشته مهندسی دانشگاه بودم با زور اسلحه بود؟ مدرک من در دانشگاه تهران را دکتر عارف از دوستان آقای همتی امضا کرده است.
وی درباره بایدهای اقتصادی در کابینه احتمالی اش گفت: مسئله کسب و کار های خانگی مسئله خانهسازی و استفاده از بانوان را در دستور کار قرار می دهم. با مشورت از مراجع محترم قم حتما از دو نفر از بانوان در کابینه و از تعداد بیشتری از آنان در سمتهای مدیریتی استفاده میکنم.
برنامه مهرعلیزاده برای فرار مالیاتی
مهرعلیزاده در توضیح برنامه خود گفت: چون دکترای مهندسی اقتصاد خواندهام و اقتصاد را مهندسی میکنم، به این نتیجه رسیدم روشی که به آن الگوی حکمرانی اقتصاد اجتماعی میگویند. الان در کشورهای اروپایی از جمله آلمان به عنوان یک کشور پیشرفته در حال اجراست؛ امروز آلمان با حدود ۸۰ میلیون نفر جمعیت بیش از ۱۶۰۰ میلیارد دلار درآمد دارد اما ما ممکن است ۵۰ الی ۶۰ میلیارد دلار درآمد داشته باشیم؛ علت درآمد بالای آلمان این است که یک الگوی صحیح را بکار گرفته است.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: در الگویی که من در برنامهای طراحی کردهام، مانع زدایی از تولید، معافیت های مالیاتی بر تولید و هدایت نقدینگی به تولید را بعنوان یک اصل گذاشتیم و همچنین ایجاد کار و گردشگری محیط زیست را شدیداً مورد تاکید قرار دادهایم. افزایش تولید و درآمد سرانه و جلوگیری از فرار مالیاتی از دیگر بخشهای برنامه من است.
وام ۵۰۰ میلیونی جوانان
برنامه بعدی مربوط به امیر حسین قاضیزاده بود که گفت: روش اداره کشور فرسوده است. قانون تجارت، بیمه و بانک ما باید اصلاح نهادی شود. الان مسئله این است که زانوی دولت بر گردن مردم است و دولت باید زانوی خود را بردارد.
وی افزود: دولت وظیفه دارد حقوق مردم را از دولت استیفا کند. مثل کاری که در بورس، بانک و مالیات میشود. ما نظام تحول را برای تغییر اکوسیستم کشور طراحی کردیم و معتقدیم باید انقلاب سازوکاری انجام شود، زیرا با پروژه و برنامه مشکل حل نمی شود، لذا ۲۰ مسئله ۲۰ راهکار را پیش بینی کردهایم.
قاضی زاده هاشمی ادامه داد: یکی از مسائل اصلی تورم و گرانی است ما طراحی کردیم که در چهار سال تورم به زیر ۵ درصد برسد. همچنین طراحی کردیم که مسئله اشتغال و ازدواج جوانان حل شود. ما می خواهیم وزارت خانواده ایجاد کنیم. همچنین صندوق اعتبار خانواده را پیشبینی کردیم و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار برای زوجهای جوان در نظر گرفتیم.
همتی: رضایی را بهعنوان مخل اقتصادی معرفی میکنم
عبدالناصر همتی دیگر کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰بود که به بررسی برنامه خود پرداخت و گفت: من پیش از این و در جریان مصاحبهها و سخنرانیهای مختلف رئوس برنامه خود را اعلام کردهام که بحث اساسی من تغییر حکمرانی اقتصادی است. ما سال ها کشور را دست سیاستمداران سپردیم، یکبار هم کشور را به اقتصاددان بسپاریم.
همتی ادامه داد: من همیشه برای آقای رئیسی احترام ویژه قائل هستم، اما اینجا رقیب هم هستیم و من باید مواردی را بگویم که مردم دیدگاههای ما را بدانند. من الان یک شهروند عادی و استاد دانشگاه هستم و ایشان رییس قوه قضاییه هستند و این یک تعارض منافع را در خود دارد. آقای رئیسی شما به من اماننامه میدهید که بعد از پایان این برنامهها اقدامی قضایی علیه من نکنند؟
وی تصریح کرد: بلاخره الان آقای رضایی حرفهایی زدند درباره محاکمهکردن، اما آقای رضایی شما بروید و خدا را شکر کنید با شکایاتی که برای برخی عملیات علیه شما هست، از شما پیگیری نمیکنند. البته این را هم بگویم که ما به عنوان فرمانده جنگ برای شما احترام قائل هستیم اما آقای رضایی اگر من رییس جمهوری شوم شما را به عنوان یکی از مخلان اقتصادی به همین آقای رئیسی معرفی میکنم.
ستادهای تخریب علیه زاکانی
علیرضا زاکانی آخرین فردی بود که در این بخش به بررسی برنامه اقتصادی خود پرداخت و گفت: ابتدا از آقای همتی خواهش میکنم بهصورت علمی و دقیق صحبت کرده و تهمت نزند. بارها ستادهای تخریب علیه من، خانواده، همسر و بچههایم راه افتاده و رحم هم نکردهاند. انصاف را رعایت کنید.
وی افزود: من با مفاسد اقتصادی مبارزه کرده و مقابل فسادهای معاون رئیسجمهور، وزرای اطلاعات و نفت، برادر رئیسجمهور، دادستان تهران، رئیس دانشگاه تهران، مدیران قضایی درباره قرارداد کرسنت فرزند رئیس مجمع تشخیص مصلحت و دیگران ایستادم و برخورد کردم. نمیتوان با این صحبتها ما را از میدان به در کرد.
این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری با بیان اینکه باید در تمام حوزههای اقتصادی، مدیریت، فرهنگ و اجتماع و سیاست خارجی به فوریت ورود و اصلاح کرد، گفت: تمرکز و اولویت بنده جهش تولید و تمرکززدایی در حوزه مدیریت است. مبارزه با فساد اقتصادی، دیوانسالاری و همچنین رشد اقتصادی و توزیع مناسب ثروت را دنبال میکنم. موانع را از پیش پای تولید با مقرراتزدایی و تسهیل در صدور مجوزها برمیدارم که اکنون ۸۰ درصد مجوزها با رانت توزیع میشود.
وی مجددا خطاب به همتی گفت: آقای همتی تهمت بزرگی علیه ما زدند که ما به دنبال توزیع فقر هستیم. ما به دنبال جهش تولید، خلق ثروت و توزیع آن بین مردم هستیم.
بخش سوم مناظرات انتخاباتی آغاز شد
محسن رضایی در این بخش گفت: این دولت سیاه ترین دولت ۴۰ سال اخیر انقلاب بوده است که نه تنها قفلهای بیرونی را باز نکرد بلکه درهای درونی را بست. متوسط رشد اقتصادی در این دولت صفر و متوسط تورم ۵۴ درصد بوده است. وی خطاب به همتی گفت: آقای همتی نماینده آقای روحانی است. وقتی از آقای همتی سوال میکنیم میگوید من نبودم و این جوری با جا خالی کردن میخواهید کشور را اداره کنید؟
رضایی در ادامه گفت: خصوصیسازی در این دوران چگونه باید شکل میگرفت؟ کسانی که کارخانهجات دولتی را می گیرند و میبرند چرا نظارتی بر آنها نبود؟ کسی که می خواهد وارد خصوصی سازی بشود باید اهلیت داشته باشد. در روسیه آیین نامه خصوصی سازی ۱۰۰ صفحه ای وجود دارد که کارآمدی فرد را مد نظر قرار میدهد.
مافیای بزرگ واردات در کشور
قاضیزاده هاشمی در پاسخ به راهکار جلوگیری از واردات بی رویه گفت: ما شاهد مافیای بزرگ واردات هستیم. متاسفانه شاهد مافیای بزرگ واردات هستیم که با برخورداری رانتهای مختلف تولید را تهدید میکنند. واردات، تولید را تهدید میکند و از مبادی رسمی قاچاق صورت میگیرد. در فصل برداشت برنج در کشور برنج از خارج وارد میشود!
وی گفت: قانون گذار مکانیزم تعرفه گذاری را در اختیار دولت گذاشته ولی راه های دیگری به وجود آمده که واردات انجام می شود و تولید را تهدید می کند. یکی از آن ها قاچاق است آن هم از مبادی رسمی و مناطق ویژه و آزاد و دیگری ارز ارزان قیمتی که در اختیار صادرکننده قرار می گیرد.
وی ادامه داد: مثلا ما نیاز به تولید برنج داریم ولی همزمان در فصل تولید برنج اجازه واردات حجم زیادی برنج داده می شود. واردات همیشه باید کمتر از صادرات باشد و اقتصاد کشور باید صادرات محور باشد، ضمن اینکه تولید و اشتغال داخلی هم دچار مشکل نشود.
سعید جلیلی هم در این بخش در معرفی برنامه خود گفت: دولت باید برنامهای داشته باشد که با هرکدام از آنها بتواند کشور را اداره کند. یکی از فرصتهای اشتغال معدن است که به وسیله آن میتوان موتور اقتصاد کشور را راهاندازی کرد. یکی از مشکلات ما این است که معادن ما خام فروشی دارند. برای اشتغال و ارز آوری میتوان از بخش معدن استفاده کرد.
وی تاکید کرد: ما باید به دنبال جهش کشور باشیم که بخش معدن میتواند به جهش کشور کمک کند و نباید فقط بگوییم که مشکل دو معدن را حل کردهایم، بلکه باید در این زمینه دنبال جهش بود.
انگار همه از فضا آمدهاند
علیرضا زاکانی در بخش سوم در پاسخ به سوالی درباره عبور از اقتصاد مبتنی بر نفت گفت: دولت روحانی با پول از جیب مردم و تورم ارتزاق کرد. از طرف آقای همتی و روحانی از مردم عذرمیخوام
وی گفت: دولت بالغ بر ۹۰ درصد بر اقتصاد موثر هستند هیچکس مسئولیت این دولت را نمیپذیرد و انگار از فضا آمدند. وی گفت: هزار میلیارد معوقه مالیاتی داریم. امروز راهی نداریم جز جهش تولید. دولت باید دستش را در جیب مردم نکند. برنامه تک بعدی اقتصادی به درد نمیخورد.
محسن مهرعلیزاده، به دومین پرسش مناظره درباره اولویت سرمایه گذاری برای توسعه صنعتی و اقتصادی اظهار کرد: انجام طرحهای بزرگ اقتصادی نیاز به سرمایه اعم از داخلی و خارجی دارد؛ در داخل وضعیت مشخص است و هر سال با کسری بودجه مواجهیم و امسال نیز با همین وضعیت مواجهیم و در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد بودجه صرف مسائل کاری و عملا کمتر از ۱۰ درصد بودجه صرف امور عمرانی میشود.
وی گفت: باید راه را برای سرمایه گذاری بخش خصوصی باز کرد. برای واردات پول به داخل کشور باید راه های خاصی را باز کنیم. از همه مهمتر نداشتن تنش در سطح بینالمللی و داخل است بویژه درباره کشورهای همسایه و رفاقت و همزیستی مسالمتآمیز با آنها. ما در منطقهای قرار داریم که سطح دانش علمی، فنی، کارخانه، صنعت و تجربیات صنعتی ما در مقایسه با اغلب کشورهای همسایه بالاتر است و باید روی بازار ۵۰۰ میلیون نفر در منطقه حساب باز کنیم نه روی بازار ۸۰ میلیونی ایران.
روحانی مانند شما بینش اقتصادی ندارد
عبدالناصر همتی در پاسخ به سوال این بخش گفت: من برنامه دارم که کشاورزی را بهبود بخشم. ۲۴ درصد از محصولات کشاورزی ضایع میشود و برای تولید آنها مصرف آب داریم، برنامه چیست؟ وی گفت: من نماینده روحانی نیستم؛ اما روحانی دنیادیده و از نظر مدیریت و سیاست و فنبیان بهتر از شماهاست. اما مشکل روحانی مثل شما این است که بینش اقتصادی ندارد. وی در ادامه گفت: من از استقلال بانک مرکزی حمایت خواهم کرد.
ابراهیم رییسی در پاسخ به دومین سوال خود درباره مقابله با زمین خواری و تصرف اراضی گفت: یکی از مشکلات جدی کشور مساله زمینخواری است و زمین به جای کشاورزی و سکونت تبدیل به سرمایه و ابزار سوداگری شده است. سازوکارهای زمینخواری باید در دولت اصلاح شود. قوه قضائیه فقط میتواند با خروجیها برخورد کند.
وی ادامه داد: ما شورای حفظ حقوق بیت المال را ایجاد کردیم که از زمین خواری پیشگیری می کند. ما باید سند عادی را به سند رسمی تبدیل کنیم و با مجلس آن را دنبال کردیم و در گیر و دار مسایل اداری است. مساله حدنگار و کاداستر مهم است و کشور ما در این زمینه عقب است وان شاءالله تا اخر سال ۱۴۰۰ کاداستر به سرانجام می رسد.
سعید جلیلی هم در این بخش درباره شهرکهای صنعتی گفت: از بسیاری شهرکهای صنعتی بازدید کردم همه اذعان دارند که یکی از مهمترین موانع تولید تامین مالی است و اگر ما روزانه دو هزار میلیارد تومان خلق پول میکنیم، چطور این افراد مشکل تامین مالی دارند؟ این پولها به کجا میرود و به دست چه کسی میرسد؟
وی افزود: عدم ثبات در مقرارت اقتصادی برای صادرات هم یکی دیگر از مشکلات این شهرکهای صنعتی است. یکی از خواستههای این شهرکهای صنعتی این است که ما را هم در این جلسات مقررات گذاری شرکت دهید و حرف ما را هم بشنوید.
گفتند فلانی دلار را ۲۵ تومان میکند
علیرضا زاکاتی در بخش دیگر مناظره اعلام کرد: ۹۰ درصد بودجه کشور در مرکز، تصمیمگیری میشود در قالب طرحهای استانی و ملی. با اعطای اختیارات به شهرستانها، تصمیمگیری درباره بودجهها را به استانها واگذار میکنیم. تمرکززدایی یکی از برنامههای راهبردی است. هر استان فقط ۱۰ تا ۱۲ درصد در تصمیمگیری بودجه استانی دخالت دارد. دادن ظرفیت اعتباری به استانها، ۴۵۰ نقطه در کل کشور را وارد رقابت و مقایسه میکنند.
ابراهیم رئیسی در ادامه گفت: در همین سالن برخی در سال ۹۶ گفتند اگر فلانی بیاید قیمت دلار ممکن است ۲۵ هزار تومان بشود اما دیدیم که به ۳۰ هزار تومان رسید. برخی اعلام میکنند که اگر ما نبودیم کشور قحطی میشد. تورم راهکار دارد و ثبات بازار بسیار مهم است. ارز تک نرخی را باید در کشور باب کرد و ما شاهد هستیم چه مصیبتی در کشور درست کرد.
باید مساله ارز صادراتی را در کشور درست کرد.
جمعبندی سخنان کاندیداها
در آخرین بخش هر کدام از کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ظرف ۴ دقیقه به جمعبندی سخنان خود پرداخت.
علیرضا زاکانی در جمعبندی سخنان خود گفت: مردم عزیز جرم بنده به عنوان یک رزمنده این است که در مقابل مفسدان ایستادهام. تنها جرم انتسابی من مبارزه با فساد، فقر و تبعیض است، البته اتهاماتی هم میزنند مثلا دو بار در دیپلم تجدید آوردهام که مایع خجالت است، چون ۱۵ روز بود که از جنگ برگشته بودم و امتحان دادم و دو درس تجدید شدم. یا اینکه میگویند یک ترم مشروطی دارم. من با داشتن زن و فرزند ۱۱ ماه مسافرکشی کردم؛ اینها چیزهایی است که آدم را آزار میدهد.
مقصر نهادههای دامی همتی است
زاکانی افزود: در مورد محل تحصیل من صحبت کردند. من در دانشگاه علوم پزشکی تهران درس خواندهام. اگر شما خارج از کشور درس خواندهاید و بعد برگشتهاید من کنکور دادم و بعد رزیدنت شدم به دلیل معلولیت دستم گفتند که به پزشکی هستهای بروم.
وی گفت: به من میگویند نامزد پوششی که ان شاءالله دفعه آخری باشد که چنین چیزی را میگویند. اگر بنا باشد کسی پوششی باشد شما اصلیترین نامزد پوششی هستید که هشت سال افتضاح دولت را پوشش دادید. مردم شرایط را لمس میکنند. قرار بود قرارگاه اقتصاد مقاومتی راهاندازی کنید آخرش به قرارگاه مرغ رسیدید. مردم بدانند یکی از مقصران در مورد نهادههای دامی آقای همتی است که بیتدبیری ایشان و دیگران باعث تبدیل شدن قیمت مرغ به کیلویی ۳۵ هزار تومان شد.
وی خطاب به همتی گفت: شما میگویید با استقلال بانک مرکزی و قانون مجلس موافقید که اگر اینطور است اعلام کنید تا من بگویم در مجلس چه گفتید.
زاکانی اظهار کرد: تنها کار ما این است که دولت را از جلوی مردم کنار کشیده و در خدمت مردم قرار دهیم. بنا بر گفته وزیر اقتصاد دولت سال گذشته ۳۰۰ هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه برداشته است. آقای روحانی به چه حقی این کار را کرده است؟
قاضیزاده هاشمی، دیگر کاندیدای ریاست جمهوری در جمع بندی گفت: در جمع حاضر من جوانترین هستم ما جوان ها آرمان های بلندی داریم و می خواهیم تحولات عمیقی اتفاق بیفتد مردم میگویند چرا در هر انتخابات حرفها تکرار می شود و مشکل بیکاری، گرانی، معیشت و مرغ و تخم مرغ حل نمیشود.
وی اضافه کرد: نحوه اداره کشور مشکل دارد من جراح هستم ما بیماری های خطرناک را با مسکن درمان نمی کنیم سرطانی که راه نفس بیمار را گرفته باید جراحی شود ما باید کارهای اساسی تری انجام دهیم. البته در موضوعات اضطراری باید دستور العمل و برنامه باشد که داریم .
قاضی زاده هاشمی یادآور شد: ما در دولت سلام ۱۹ برنامه اجرایی دقیق را پیش بینی کردیم و ۲۱۳ پروژه اجرایی را در نظر گرفتیم اما نیاز به تغییر نگاه و رویکرد وجود دارد. دولت سلام آمده که حاکمیت مردم را تعمیق ببخشد. دولت باید پاسخگوی مردم باشد و جایی که خطا می کند با آن برخورد شود اما سطح نگاه ما این است که مردم بیایند به ما رای بدهند و بروند.
سخنان رئیسی درباره اینترنت
ابراهیم رئیسی در جمعبندی سخنان خود گفت: مردم دیدند من در قوه قضائیه برنامه ارائه دادم و در اختیار همه قرار دادم. مردم هم بعد از دو سال و اندی احساس کردند که اتفاقی افتاده و وضعیت متفاوتی رقم خورده است. من از جوانان و بچهها میپرسم، وقتی دارید در اینترنت گیم بازی میکنید چند بار حال شما گرفته میشود؟ باید کار بسیاری شود. من خودم صفحه دارم و دو میلیون فالوئر دارم و مسائل از این طریق به من میرسد. حق خانم ها ضایع میشود حتی خانم های خانهدار.
وی گفت: ما اصحاب «ما میتوانیم» هستیم. درباره بانکها گفتند به حرف گوش نمیکنند، من گفتم ببینید به حرف من گوش میکنند یا نه؟ زیرساخت ها مشکل دارد و باید کامل شود.
نظرات