کد مطلب: ۶۵۱۲۰۲

سقف اجاره‌ خانه در سال ۱۴۰۱ هنوز تعیین نشده است

سقف اجاره‌ خانه در سال ۱۴۰۱ هنوز تعیین نشده است

با وجود آن‌که دولت در دو سال گذشته به منظور حمایت از مستاجران، مصوبه تمدید خودکار قراردادهای اجاره و تعیین سقف برای اجاره‌بها را اجرایی کرد امسال هنوز تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده؛ هرچند آمار دو سال قبل از بی‌اثری این مصوبه حکایت دارد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، طی دو سال گذشته در قراردادهای تمدید، مشاوران املاک، مصوبه دولت درخصوص رعایت سقف مجاز را به مالکان گوشزد می‌کردند. اگرچه مصوبه دولت در دو سال گذشته لازم‌الاجرا بود ولی شواهد و قرائن نشان می‌دهد که بسیاری از صاحبخانه‌ها قانون را دور زدند.

به نقل از جماران ، دولت برای سال ۱۴۰۱ هنوز تصمیمی درخصوص تعیین سقف مجاز برای افزایش اجاره بهای مسکن نگرفته است؛ البته تجربه دو سال گذشته نشان می‌دهد به دلایلی از جمله رشد تورم و نبود هماهنگی بین دستگاه‌های متولی، سیاست نرخ‌گذاری برای اجاره بها به کنترل قیمت‌ها در بازار اجاره منجر نشده است.

ایسنا نوشته است: دولت سیزدهم قرار است درخصوص مکانیزم کنترلی بازار اجاره تصمیم‌گیری کند. طی سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ که با اپیدمی ویروس کرونا مواجه بودیم، دولت دوازدهم به منظور حمایت از مستاجران، مصوبه تمدید خودکار قراردادهای اجاره و تعیین حدنصاب افزایش سالیانه برای اجاره بها را اجرایی کرد. به این ترتیب اعلام شد که قراردادهای اجاره باید تمدید شود و صاحب‌خانه‌ها در تهران نمی‌توانند بیش از ۲۵ درصد، مبلغ اجاره سالیانه را افزایش دهند. این میزان برای سایر کلانشهرها ۲۰ درصد و دیگر شهرهای کشور ۱۵ درصد تعیین شد.

در کنار آن به مستاجران وام ودیعه مسکن پرداخت شد که سقف آن در سال ۱۴۰۰ در شهر تهران ۷۰ میلیون تومان بود. البته بنا به دلایل متعدد از جمله سخت‌گیری بانک‌ها در معرفی ضامن رسمی، تکمیل ظرفیت سهمیه بانک‌ها و نبود منابع کافی، تعداد کمی از مستاجران موفق به دریافت این تسهیلات شدند.

از طرف دیگر آمار و ارقام نشان می‌دهد سیاست تعیین حدنصاب برای افزایش اجاره بها چندان جواب نداده است؛ چرا که مطابق آمار بانک مرکزی در پایان سال ۱۳۹۹ نرخ رشد سالیانه اجاره بها در کل کشور ۳۵ درصد بود و در سال ۱۴۰۰ این رقم به ۵۰ درصد رسید. در شهر تهران نیز سال ۱۳۹۹ میزان رشد سالیانه اجاره بها ۳۱ درصد ثبت شد و سال ۱۴۰۰ به ۴۶ درصد رسید. سال گذشته مصوبه تعیین سقف اجاره بها اوایل خردادماه به تصویب رسید.

طبق گفته محمد اسلامی ـ وزیر سابق راه و شهرسازی که روز نهم خردادماه ۱۴۰۰ اعلام شد تمدید اجباری قراردادهای اجاره تا سه ماه بعد از اعلام رسمی اتمام پایان کرونا قابل اجرا خواهد بود. هر فردی که اجاره‌اش تمام شده باشد با درصدی که اعلام خواهد شد مجددا اجاره‌نامه خود را تمدید خواهد کرد و نیازی به اسباب‌کشی وجود ندارد. در واقع مالکان نمی‌توانند مستاجران را جواب کنند.

با توجه به آن‌که میزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در سال جاری تا حد قابل توجهی کاهش یافته، باید ببینیم که آیا دولت هنوز هم سیاست تعیین حدنصاب برای قراردادهای اجاره را ادامه می‌دهد یا تصمیم دیگری اتخاذ خواهد کرد.

طی دو سال گذشته در قراردادهای تمدید، مشاوران املاک، مصوبه دولت درخصوص رعایت سقف مجاز را به مالکان گوشزد می‌کردند. در این خصوص مصطفی‌قلی خسروی ـ رییس اتحادیه مشاوران گفته بود: مصوبه تعیین سقف اجاره‌بها و تمدید خودکار قراردادهای اجاره لازم‌الاجرا است و در صورت اعلام شکایت از سوی مستاجران برای تنظیم قراردادهای خارج از ضوابط اعلام شده با دفتر معاملات ملکی متخلف برخورد قانونی انجام خواهد شد.

برخی نمایندگان مجلس در سال جاری نیز با هشدار نسبت به رشد اجاره بهای مسکن گفته‌اند که بازار اجاره باید فورا مدیریت شود. از طرف دیگر کارشناسان بر افزایش ساخت و ساز، عرضه واحدهای استیجاری توسط دولت و کنترل تورم عمومی تاکید دارند.

سید البرز حسینی ـ عضو کمیسیون عمران مجلس، اواخر فروردین ماه سال جاری در تذکری با اشاره به افزایش نرخ اجاره بها بیان کرد: بازار اجاره نشینی رها شده است. ۳۰ میلیون اجاره نشین در این بازار دچار مشکل هستند و تورم در این بازار به نقطه جوش رسیده است. کسی نیست که این حوزه را کنترل کند و هر کسی به هر میزان که می خواهد اجاره بها را بالا می برد و نیاز به متولی خاص دارد. وزارت مسکن، صنعت و معدن این مساله را در نظر بگیرند، چرا که مردم در این بخش به شدت در معرض خطر هستند.

اگرچه مصوبه دولت در دو سال گذشته لازم‌الاجرا بود ولی شواهد و قرائن نشان می‌دهد که بسیاری از صاحبخانه‌ها قانون را دور زدند. گرفتن سفته و چک و تضامین لازم یا نوشتن دو قرارداد جداگانه که یکی در دفتر املاک و دیگری به صورت غیررسمی منعقد می‌شود از جمله شگردهای مالکان در مواجهه با مستاجران است. بعضی مستاجران نیز عنوان می‌کنند که شکایت آنها از مالک به نتیجه نرسیده و شورای حل اختلاف، حکم به تخلیه واحد مسکونی داده است.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    من هم متاسفانه مستاجرم و الان که دارم نظرات رو می خونم میبینم صاحبخونه عزیزی نوشته امسال هم اجاره رو ۷۰درصد میبرم بالا…از ماست که بر ماست
    دوست مالک یک دستگاه آپارتمان عزیز یادت باشه تا ما آدما بهم رحم نکنیم نباید انتظار داشته باشیم که خدا هم بهمون نظر کنه..البته شماهم مال تونه و میتونین هرکار که میخواین بکنین از اون طرفم منتظر معجزه برای درست شدن اوضاع رو نداشته باشین..دنیا زیادم بزرگ نیست..اچه بسا چرخ بچرخه و شما یا عزیزتون یه روزی یه جایی دستتون بره زیر ساطور یکی دیگه…همین حالی که من امروز دارم…
    اون روز نوبت شماست که امروز من رو تجربه کنین و چه بسا بدتر از حال من و امثال من رو…
    خدا به هممون انسانیت داده اما اینکه چرا امروز اوضاع ماها اینه باید به نوع رفتار ما ادما برگرده….

  • ناشناس

    واقعا وقتی ملکی با گرانی دستمز اسا و بنا و گرانی مصالح ساختمانی ساختیم چطور مفت بدیم مستاجر مرض داریم مگه می فروشیم زمین میخریم الان با وام خونه ساختم باید قسط بدیم همین دولت اگر یه ما قسط دیر کرد داشته باشه اخطار برات میفرسته

  • مهران

    دولت غلط میکنه با وام خونه ساختن مردم مگه میشه مفت داد اونم با مصالح گران یه روز قسط عقب بیفته کلی اخطار و پیام میده همین دولت

  • ناشناس

    آقایون صاحب خونه هااینوبدونیدازدولت هیج خیری به ملت نیست پس بایدخودمون هوای هم داشته باشیم تاخداوندهم بانضررحمت به مانگاه کنه برکت رادوباره به زندگی های مابیاره اگراین این انجام دادیم خود خدااوضارادرست میکنه. اگرنه ماهی یگ میلیاردهم بگیریم خیربرکت نباشه بادهواست. هرچی بخودکنی گرهمه نیک بدکنی کس نکندتوخودکنی پس به هم رحم تاباران رحمت دوباره سرازیربشه

  • سارا

    تو همینجا ببینید یارو قیمت خونش ده برابر شده ولی حاضر نیست خونشو گرون نده، مستاجر وظیفه پر کردن خلا مالی موجر رو نداره، اعتراض به گرونی دارید به خود دولت بگید به مستاجر ربطی نداره، مستاجرم با همین گرونی ناچاره اجاره هم بده.. انسانیت خوب چیزیه

  • ناشناس

    واقعا چرا صاحب خونه ها فکر میکنن که باید تقاص گرونی رو از مستاجر بیچاره بگیرن؟کی گفته که مستاجر باید خرج خونه موجر رو بده؟افرادی رو میشناسم که چندین خونه و مغازه دارن و ماهیانه چندین میلیون اجاره دریافت میکنن ولی کوچک ترین رحمی به مستاجر نمیکنن که واقعا جای تاسف داره،نکته ی دردناکتر اینه که با وجود تورم فاجعه باری که روزبه روز شاهدش هستیم اون صاحب ملک روز به روز گردنش کلفت تر میشه و اون مستاجر بیچاره له میشه

  • ناشناس

    وای بر دل ما مستأجرا .چکنیم که دستمون از دنیا کوتاست .

  • ناشناس

    صاحب خونه ما ۱۰۰ درصد گرون کرده میگه نمیخواین تخلیه کنید آیا میتونه حکم تخلیه بگیره؟؟

  • ناشناس

    باسلام خسته نباشید سایت تجارت نیوز میتونه ی کمکی بکنه لطفا بگید فشار بیارید که ی نظارت رو اجاره ها و تمدید ها بکنن صابخونه ها فشار میارن نجومی زیاد کردن کرایه هارو تو رو خدا ی فشاری بیارید نضارت بشه

  • مهران

    موجر هم یکی مثل بقیه است اونهم باید قسط بده مگه خونه استهلاک نداره دولت نمیتونه قیمت یک خودرو که دهها برابر ارزش واقعی فروخته میشه کنترل کنه قیمت خوراک مردم چندین برابر میشه نمیتونه کاری کنه و… اگه واقعا دلش برا مستاجر سوخته اختلاف نرخ تورم و اجاره بها را به موجر بده نه اینکه ملت رو به جون هم بندازه . خود آقایون که این قانون رو می زارن حاضرند یکی از خونه هاشون رو با همین نرخ به یک مستاجر بدن ؟