به گزارش تجارتنیوز، دیروز (سهشنبه، یازدهم تیرماه 98) بیژن زنگنه پس از پایان نشست وزرای اوپک در جمع خبرنگاران حاضر شد و اعلام کرد که ایران همچون گذشته، از کاهش تولید نفت معاف شده است، سوالی که مطرح میشود این است که با توجه به تحریمهای یکجانبه دولت آمریکا علیه ایران و کاهش صادرات نفت آیا این معافیت از کاهش تولید نفت کارآیی برای بخش نفتی کشور و درآمدزایی از طریق این صنعت به همراه دارد یا خیر؟
جلال میرزایی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «تجارتنیوز» گفت: با توجه به شرایط امروز کشور گرفتن معافیت از کاهش تولید نفت شاید در اجرا و عمل آنچنان تاثیری بر میزان درآمدزایی از طریق این بخش نداشته باشد، اما وقتی از لحاظ حقوقی این امتیاز گرفته میشود راه را برای ما بازار میکند تا در آینده بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم.
نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی با اشاره به احتمال افزایش صادرات نفت در ماههای آینده تصریح کرد: معافیت از کاهش تولید نفت فرصت و ظرفیتی برای کشور تلقی میشود، اما اینکه تا چه اندازه بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم بستگی به تحولات ماههای آینده در روابط سیاسی ایران با آمریکا دارد، به عبارتی آیا میتوان تحریمهای نفتی را تقلیل داد و صادرات نفتی خود را بدون این مزاحمتها یا کارشکنیها انجام دهیم با خیر؟
در حالی روز دوشنبه یکصد و هفتاد و ششمین نشست اوپک شروع شد که بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در بدو ورود به مقر دبیرخانه سازمان اوپک در وین، در جمع خبرنگاران از سرتاسر دنیا نسبت به یکجانبهگرایی عربستان و دخالت روسیه در تصمیمات اوپک اعتراض کرد و از دیگر کشورهای عضو این کارتل نفتی خواست که با توجه به اینکه یکجانبهگرایی، حیات اوپک را تهدید میکند در مقابل اقدامات این دو کشور وحدت داشته باشند.
مقرر شده بود که نشست اوپک در سوم و چهارم تیر ماه در وین برگزار شود که با پیشنهاد برخی اعضا یک هفته به تعویق افتاد، اما در این یک هفته اجلاس G20 نیز برگزار شد و دو کشور عربستان و روسیه در حاشیه این اجلاس اعلام کردند که کاهش تولید را ادامه میدهند.
این اقدام مورد اعتراض هیچ یک از وزرای نفت و انرژی اوپک قرار نگرفت، اما وزیر نفت ایران طی واکنشی به این اقدام اعلام کرد که ما اینجا نیستیم تا تصمیمهایی را که در بیرون گرفته میشود، اجرا کنیم. در این رابطه نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با توجه به اینکه تولید نفت ایران کاهش پیدا کرده و سهم ایران از تامین میزان نفت مورد نیاز کشورها کاهش یافته، به همان اندازه هم قدرت و تاثیرگذاری ایران در بازار نفت و تصمیم گیریهای اوپک کاهش پیدا کرده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: در حال حاضر دیپلماسی نفتی ما بیشتر تحت تاثیر شخصیت و اقتدار و تجربه آقای زنگنه است، اما اگر براساس متغیرهای بازار در نظر بگیریم به دلیل اینکه تولید و صادرات نفت ایران کاهش پیدا کرده به همان نسبت هم جایگاه ایران به عنوان صادرکننده در بازار افت کرده و میزان تاثیرگذاری ایران در سازمان اوپک کاهش پیدا کرده است.