کد مطلب: ۴۹۷۵۳۲

ورود نهادهای نظامی به عرصه تولید خودرو

ورود نهادهای نظامی به عرصه تولید خودرو

در کنار تقویت خودروسازان فعلی بخش‌خصوصی، وزارت صمت احتمالا سناریوی دیگری برای انحصارشکنی در بازار خودرو دارد، هر چند گفته می‌شود یکی از گزینه‌ها برای ایجاد قطب جدید خودروسازی، نهادهای نظامی است، اما نسبت به کیفیت حضور آنها تردیدهایی وجود دارد و برخی حتی معتقدند قطب نظامی خودروسازی، به تقویت انحصار کمک خواهد کرد نه شکست آن.

به گزارش تجارت‌نیوز ، وزیر صنعت، معدن و تجارت بار دیگر از انحصار در بازار خودروی کشور صحبت به میان آورد و بر لزوم تقویت بخش‌خصوصی برای خروج از این وضعیت تاکید کرد.

علیرضا رزم‌حسینی طی دوران کوتاهی که از سکانداری‌اش در وزارت صمت می‌گذرد، همواره بر انحصاری بودن بازار خودروی کشور تاکید و عنوان کرده که باید این انحصار شکسته شود، با این حال طرح و برنامه مشخصی از سوی وی در این مورد اعلام نشده است. در این بین تنها موردی که وزیر صمت همواره بر آن به‌عنوان راهکاری برای شکست انحصار بازار خودرو تاکید کرده، تقویت بخش خصوصی است.

به ‌نظر می‌رسد منظور رزم‌حسینی از تقویت بخش‌خصوصی، نخست حمایت از خودروسازان خصوصی فعلی است و دیگری، ایجاد قطب‌های جدید. اگر منظور وزیر صمت، ارتقای توان کمی و کیفی خودروسازان حال حاضر بخش‌خصوصی کشور باشد، این پروژه با مشارکت‌های خارجی به سرانجام خواهد رسید، موضوعی که فعلا با توجه به تحریم، چندان امکانپذیر نیست.

ستون خیمه بخش‌خصوصی صنعت خودرو کشور را شرکت‌های خارجی به ویژه چینی‌ها تشکیل داده‌اند و این در حالی است که به دلیل تحریم، بسیاری از آنها از ایران رفته‌اند. مرور شرایط خودروسازان خصوصی نشان می‌دهد برخی شرکت‌ها عملا تعطیل و نیمه تعطیل هستند، زیرا شرکای خارجی شان ایران را ترک کرده یا فعالیت‌های خود را به حداقل رسانده‌اند.

دیگر شرکت‌های بخش خصوصی نیز که هنوز سرپا هستند، بسیار کمتر از ظرفیت اسمی و با حداقل تیراژ فعالیت می‌کنند. با این حساب، اگر قرار است از مسیر تقویت بخش خصوصی، انحصار بازار خودرو شکسته شود، ابتدا باید تحریم‌ها لغو و شرکای خارجی برگردند در غیر این صورت، بعید است خصوصی‌ها بتوانند کمکی به شکست انحصار بکنند. البته با توجه به سیگنال‌های مثبتی که از سوی ایران و آمریکا بابت احیای توافق هسته‌ای و برجام ارسال شده، لغو تحریم‌ها محتمل به‌نظر می‌رسد، اما باید منتظر ماند و دید آیا خودروسازان خارجی باز هم ریسک حضور در خودروسازی کشور را می‌پذیرند؟

اما در کنار تقویت خودروسازان فعلی بخش‌خصوصی، وزارت صمت احتمالا سناریوی دیگری نیز برای انحصارشکنی در بازار خودرو دارد و آن، ایجاد قطب‌های جدید برای رقابت با ایران خودرو و سایپا است. این پروژه نیز اولا بسیار زمانبر است و ثانیا اگر قرار باشد با حمایت و دخالت وزارت صمت انجام شود، نتیجه آن، ظهور شرکت‌هایی مانند غول‌های جاده مخصوص خواهد بود و بعید است اتفاق خاصی در انحصارشکنی رخ بدهد.

هر چند گفته می‌شود یکی از گزینه‌ها برای ایجاد قطب جدید خودروسازی، نهادهای نظامی است، با این حال نسبت به کیفیت حضور آنها نیز تردیدهایی وجود دارد و برخی حتی معتقدند قطب نظامی خودروسازی، به تقویت انحصار کمک خواهد کرد نه شکست آن.

به هر حال وزارت صمت تا به امروز تنها از لزوم انحصارشکنی در بازار خودرو گفته، اما هیچ طرح و برنامه مشخصی در این مورد ارائه نکرده است. باید منتظر ماند و دید رزم‌حسینی با توجه اینکه چند ماه بیشتر به پایان عمر دولت باقی نمانده، سرانجام از برنامه‌های خود برای شکست انحصار در بازار خودرو رونمایی خواهد کرد؟

منبع: دنیای‌اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    برای شکستن انحصار نیاز به لغو تحریم ها نیست ، نیاز به آزاد سازی واردات خودرو و پایان دادن به گمرک هست ، یه ماشین 30 هزار دلاری که که نهایت با این وضعیت دلار 900 میلیون باید باشه با گمرگ میشه 10 میلیارد

  • کاوسی

    اگه نهادهای نظامی بیان حتما توی خودروسازی جز بهترینها میشیم، ما الان ازنظر تجهیزات نظامی باوجود اینکه خیلی زودتر از همه چیز دراین بخش تحریم شدیم، اما دردنیا حرف برای گفتن داریم

    • ناشناس

      بگو کارت ملی درست کنند .

    • ناشناس

      شما فعلا دلالی بکن به این کارا کار نداشته باش؟؟؟

    • ناشناس

      تو خودرو سازی اقتصادی بودن خیلی مهمه در حالیکه تو صنایع نظامی کارایی تجهیز و نه کم هزینه بودن ساخت تجهیز مهمه.
      این دو صنعت با هم متفاوتند

  • ناشناس

    نظامیان باید مشغول کار خود باشند نه در هر کاری دخالت کنند.اگر راست می گویید واردات خودرو را آزاد کنید تا مردم خودشان انتخاب کنند.

  • مسعود

    واویلاااااااااا….الان میان شکل داشبورد رو عوض میکنن اونوقت باید بری بانک بزنی تابتونی پول یه پژو یا پراید رو جور کنی.از من وعده به شما،تا۲۰سال دیگه همین گاریا سوارمیشیم البته باکرایه سوارمیشیم نمیتونیم بخریم

  • ناشناس

    ICU پراید را هنوز قادر نیستند بسازند میخواهند خودرو بسازند . تبلیغ و شعار و بزرگ نمایی هم حد و حسابی داره . پس این ۴۲ سال کجا بودند که الان بفکر افتادند؟

    • ناشناس

      منتظر اجازه از وزارت صمت بودن درضمن شما اگه اطلاعاتی از بخش های خودرو ندارید حرف نزنید.تمام بخش های خودرو در صنعت نظامی هم استفاده می شه. اگر نهاد های نظامی در خودرو سازی بیان انقلابی در صنعت خودرو سازی پیش می آید که از ژاپن هم جلو می زنیم .می گید نه برید خودرو ارس ۲ رو با تویوتای ژاپن مقایسه کنید

    • ناشناس

      Ecu

  • ناشناس

    سلام اگه سپاه خودرو سازی را به عهده بگیرید تمام نیاز کشور رو تامین میکند

    • خیر

      قطعا همین طور است?

  • ناشناس

    اگر از کشورهای صاحب صنعت الگوبرداری کنیم و از تجربیات دیگران استفاده کنیم اینقدر به زحمت مضاعف نمی افتیم

  • ناشناس

    وقتی واردات خودرو برای ملت ممنوعه وفقط برا اقازاده ها آزاده مثل اینه که تو کلاس ۱۰نفره که همشون تنبل ودرس نخون هستن کسی که معدل ۱۰ میاره میگه شاگرد اولم داستان پرایدو….از این دسته

  • ناشناس

    وقتی ۴۰سال وضعیت خودرو سازی با تکیه بر خارج هیچ پیشرفتی نداشته حتی عقب هم افتاده استدلال این کارشناس محترم جالبه ؟؟؟؟؟؟تا این طرز تفکر هست اقتصاد کشور بخصوص خودرو سازی پیشرفتی نخواهد کرد