در حالی که قیمت چای وارداتی طی یکسال گذشته بیش از دو برابر شده، چای ایرانی با وجود رشد هزینههای تولید با نرخ ثابت خرید و فروش میشود. این دوگانگی در بازار چای و نارضایتی چایکاران از نرخ خرید تضمینی چای، نشانهای از ضعف سیاستهای حمایتی و ناهماهنگی در تنظیم بازار است که تولیدکنندگان و مصرفکنندگان را متضرر کرده است.
با آغاز مذاکرات ایران و آمریکا، سناریوهای متعددی پیشروی صنعت فولاد ایران قرار دارد. اما با توجه به مشکلات صنعت فولاد در داخل، در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات و حل نشدن مشکلات تحریم، این صنعت زیانده میشود و احتمال تعطیلی آن وجود دارد.
افزایش مالیات بر سیگارهای وارداتی و داخلی به عاملی برای ملتهب شدن بازار و افزایش قیمت سیگار تبدیل شده است. در چنین شرایطی قاچاق رشد چشمگیری داشته است؛ طوری که 90 درصد سیگارهای داخل بازار هم از مبادی غیررسمی وارد کشور شدهاند.
طرح احیای معادن کوچکمقیاس، بهعنوان یکی از طرحهای مهم برای فعالساری و توسعه معادن راکد شناخته میشود و حتی در برنامه هفتم توسعه هم به اهمیت رشد ظرفیتهای معدنی، شفافیت در این حوزه و ... پرداخته شده است. حال باید دید که آیا اهداف برنامه هفتم توسعه در زمینه احیای معادن قابلیت اجرایی دارد؟
با آغاز بهار و ورود میوههای نوبرانه به بازار، قیمت گوجه سبز که پیش از شروع سال نو به ۱۰ میلیون تومان رسیده بود، حالا به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان کاهش یافته است. اما همچنان این قیمتها بالاست و بسیاری از خانوادهها توان خرید این میوهها را ندارند.
شکست سیاست ارز ترجیحی در هدفگذاری یارانهها و ایجاد زمینه فساد، به احیای کالابرگ الکترونیکی از سوی دولت منجر شد. این طرح که مدل حمایتی دهه ۶۰ را با فناوری ترکیب میکند، اکنون بهعنوان راهکاری در برابر تورم بالا و کاهش قدرت خرید، در دستور کار قرار گرفته است.
محدودیت برق پیش از آغاز فصل گرما، گریبانگیر کشاورزان شده و روند فعالیت این بخش را با چالش مواجه کرده است. در چنین شرایطی علاوه بر اینکه امنیت غذایی جامعه تحت تأثیر قرار میگیرد، کشاورزان هم خسارتهای سنگینی متحمل میشوند.
تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۳ با وجود بهبود اسمی، در سایه تحریمها و قرار گرفتن در فهرست سیاه FATF، در سراشیبی سقوط قرار گرفته است. حال با توجه به تداوم تحریمها و بیاعتنایی ایران به عضویت در FATF این پرسش مطرح است که آینده تجارت ایران به کجا میرسد؟
صادرات فرش ایرانی با چالشهای متعددی روبهرو شده است. از تحریمها گرفته تا سیاستهای داخلی، هر یک بهنوعی به صادرات فرش آسیب زدهاند. حال باید دید پیامد این آسیبها برای صادرات فرش ایرانی چیست؟
محدودیت برق سیمان، امسال از ابتدای فصل بهار آغاز شده که این اتفاق، زنگ خطر صنعت سیمان را به صدا درآورده است. احتمال میرود صنعت سیمان در سال جاری مانند سال گذشته نتواند نیاز بازارهای صادراتی و حتی بازار داخل را تأمین کند.
همزمان با آغاز برداشت محدود گندم، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران نرخ ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومانی خرید تضمینی را با توجه به جهش شدید هزینههای تولید، ناکافی و بدون صرفه اقتصادی خواند و خواستار افزایش آن به حداقل ۲۴ هزار تومان شد.
پس از واگذاری سهام ایرانخودرو، همچنان بحثهایی درباره خصوصیسازی سایپا نیز مطرح است. در میان متقاضیان خرید سهام این شرکت، نام گروه صنعتی انتخاب هم به چشم میخورد. گروهی که تاکنون در صنعت لوازم خانگی فعال بوده و با توجه به ممنوعیت واردات لوازم خانگی، همواره شائبههایی مبنی بر افزایش انحصارطلبیها در این صنعت وجود دارد. حال آیا قرار است بازار خودرو فرصت جدیدی برای این نوع انحصارطلبیها باشد؟
بازار سیب زمینی در روزهای اخیر، دستخوش تغییرات متعددی شده است. چراکه شائبههایی مبنی بر واردات سیب زمینیهای صادراتی ایران از طریق کشورهای ثالث به داخل کشور با نرخهای بالاتر مطرح شده است. حال باید دید که آیا این ادعا واقعیت دارد و علت ایجاد چنین شرایطی در بازار سیب زمینی چیست؟
در سال 1403 تجارت خارجی ایران فراز و فرود زیادی را پشت سر گذاشت. با وجود رشد نسبی صادرات، تراز تجاری کشور همچنان منفی ماند. با این اوصاف، این پرسش پیش میآید که تجارت خارجی ایران در سال 1404 چه وضعیتی پیدا میکند؟
وضعیت بازار لوازم خانگی در سال 1403 دستخوش تغییرات گوناگونی شد. از ناترازی انرژی و ممنوعیت واردات گرفته تا نرخ ارز بر بازار این محصول تاثیر گذاشتهاند. اما سرنوشت بازار لوازم خانگی در سال 1404 به کجا میرسد؟ آیا واردات لوازم خانگی آزاد میشود یا انحصار آن در اختیار بخش داخلی میماند؟
تولید یکی از ارکان اصلی پیشرفت اقتصادی هر کشوری محسوب میشود. گرچه چند سالی است که جهش تولید و کاهش تصدیگری دولت در اقتصاد مورد تأکید قرار دارد، اما به نظر میرسد همچنان موانع پر ضرب و زوری مانند تحریم و انواع ناترازیها مانع جهش تولید یا مشارکت مردم و بخش خصوصی واقعی در اقتصاد شدهاند.