به گزارش تجارت نیوز، قیمت برنج در بازار با وجود ثبات نسبی در میزان عرضه طی ماههای اخیر، با افزایش قابل توجهی همراه بوده است. بخشی از این گرانی به سیاستهای نادرست وارداتی، کاهش تولید داخلی و سوءاستفاده سودجویان از شباهت ظاهری برنجهای وارداتی با نمونههای ایرانی نسبت داده میشود.
قیمت انواع برنج در بازار چقدر است؟
بررسی فروشگاههای اینترنتی حاکی از آن است که در حال حاضر، برنج طارم هاشمی ممتاز با قیمت ۲۸۵ هزار تومان بهازای هر کیلوگرم به فروش میرسد.
همچنین، برنج امراللهی کشت دوم با قیمت ۳۲۰ هزار تومان و برنج صدری هاشمی ممتاز با قیمت ۲۹۹ هزار تومان بهازای هر کیلوگرم در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد.
برنج طارمی راتون و برنج هاشمی آستانه اشرفیه بهترتیب با قیمتهای ۳۲۵ هزار تومان و ۳۳۰ هزار تومان در بازار عرضه میشوند.
برنج نیمدانه کشت دوم ۱۹۵ هزار تومان، برنج شیرودی ۲۴۰ هزار تومان و برنج فجر سوزنی ۲۷۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قیمتگذاری شدهاند.
در بازار برنجهای وارداتی هم برنج هندی خاطره با قیمت ۷۲ هزار تومان، برنج هندی دانه بلند ۱۱۲۱ با قیمت ۹۵ هزار تومان و برنج هندی خوشبخت با قیمت ۹۸ هزار تومان بهازای هر کیلوگرم در اختیار مصرفکننده قرار میگیرند.
برنج پاکستانی دانه بلند ۱۱۲۱ با نرخ ۱۵۰ هزار تومان و برنج پاکستانی سوپر باستانی هم با نرخ ۱۸۲ هزار تومان در بازار عرضه میشوند.
قیمت برنج ایرانی نسبت به ماه گذشته ۱۱.۱ درصد افزایش داشت
بررسی دادههای مرکز آمار ایران هم بهخوبی نشان میدهد که قیمت برنج ایرانی نسبت به ماه گذشته ۱۱.۱ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۸۵ درصد افزایش داشته است.
قیمت برنج خارجی هم یک روند صعودی طی کرده و نسبت به ماه گذشته ۲.۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۸.۶ درصد رشد داشته است.
کمبودی در بازار برنج وجود ندارد
رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی، درباره وضعیت عرضه و قیمت برنج ایرانی و خارجی در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داد: برنج به میزان کافی در بازار وجود دارد، اما قیمت آن روندی صعودی پیدا کرده است. دلیل این امر به سیاست سال گذشته وزارت کشاورزی بازمیگردد. بر اساس این سیاست، واردکنندگان موظف بودند بهازای واردات هر دو کیلوگرم برنج خارجی، یک کیلوگرم برنج ایرانی هم خریداری کنند.
او گفت: این تصمیم باعث شد که چند شرکت واردکننده حدود ۸۰ درصد برنج تولید داخل را خریداری کنند و تنها ۲۰ درصد باقیمانده در اختیار کشاورزان و کارخانهها باقی بماند.
وی تاکید کرد که با آغاز فصل برداشت برنج، قیمتهای کاذب از بین میروند و قیمتها روند نزولی پیدا میکنند.
برنج هندی بهوفور در بازار موجود است
کنگری درباره وضعیت عرضه برنج هندی عنوان کرد: برنج هندی به وفور در بازار یافت میشود و با قیمت ۶۵ هزار تا ۷۰ هزار تومان در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد.
شباهت برنج پاکستانی و ایرانی عامل اصلی سوءاستفاده دلالان است
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی درباره علت جایگزینی برنج پاکستانی با برنج ایرانی توسط بعضی سودجویان تصریح کرد: برنج پاکستانی دقیقا مشابه برنج ایرانی است و به همین دلیل از برنج ایرانی قابل تشخیص نیست. این امر باعث شده تا برخی سودجویان با تغییر کیسه برنج پاکستانی به ایرانی آن برنج را با نرخ بالاتر به فروش برسانند.
قیمت بهترین نوع برنج ایرانی بین ۳۰۰ هزار تا ۳۵۰ هزار تومان است و بهترین نوع برنج پاکستانی هم بین ۵۰ هزار تا ۷۰ هزار تومان قیمت دارد
وی افزود: قیمت بهترین نوع برنج ایرانی بین ۳۰۰ هزار تا ۳۵۰ هزار تومان است و بهترین نوع برنج پاکستانی هم بین ۵۰ هزار تا ۷۰ هزار تومان قیمت دارد. از آنجایی که تقاضا برای خرید برنج پاکستانی افزایش یافته و همین موضوع باعث رشد تخلف در بازار شده، قیمت آن در بنکداریها به ۱۴۰ هزار تومان رسیده است.
سیاست ممنوعیت واردات برنج موفق نبود / واردات برنج پاکستانی ممنوع شود
کنگری درباره جلوگیری از چنین تخلفهایی پیشنهاد داد: با شروع فصل برداشت برنج، هر ساله واردات این محصول ممنوع اعلام میشود، اما این سیاست تاکنون موفق نبوده و باعث شده قیمت برنج خارجی از زمان اعمال ممنوعیت تا آذرماه بین ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش یابد.
او ادامه داد: ازاینرو، پیشنهاد میشود که واردات برنج هندی ادامه پیدا کند، اما واردات برنج پاکستانی بهدلیل سوءاستفاده سودجویان، زیان مصرفکنندگان و کشاورزان و عرضه نشدن این محصول با نرخ واقعی ممنوع شود.
وی افزود: این امر باعث میشود که برنج ایرانی نسبت به کیفیت خود به فروش برسد و کشاورزان و مصرفکنندگان هم متضرر نشوند. با ممنوعیت واردات برنج پاکستانی، مشکل آشفتگی بازار هم برطرف میشود.
قیمت لوبیاچیتی تا ۲۰ روز آینده کاهش مییابد
کنگری درباره وضعیت سایر مواد غذایی در بازار تشریح کرد: در سایر محصولات نیز مشکلی وجود ندارد، اما قیمت لوبیاچیتی در روزهای اخیر افزایش یافته است. با توجه به اینکه ۷۰ درصد لوبیاچیتی موجود در بازار تولید داخل است و سال گذشته بهدلیل آفت میزان تولید کاهش یافت، کمبودهایی در بازار بهوجود آمد. با این حال، محصول جدید تا ۲۰ روز آینده وارد بازار میشود و انتظار میرود قیمتها کاهش یابند.
مشکل افزایش قیمت برنج در حال پیگیری است
این فعال صنفی درباره پاسخ به این پرسش که آیا در حال حاضر در بازار برنج کمبود وجود دارد، عنوان کرد: مشکلی در تأمین برنج مورد نیاز بازار وجود ندارد، اما موضوع افزایش قیمت این محصول در حال پیگیری است. در این زمینه جلساتی برگزار شده و پیشنهادهای لازم ارائه شده است. اکنون نهادهای تصمیمگیرنده باید برای رفع این مشکل اقدام کنند.
بر اساس این گزارش، افزایش چشمگیر قیمت برنج در بازار، حاصل مجموعهای از سیاستهای ناکارآمد، ضعف نظارت بر واردات و تخلفات پنهان در عرضه است. هرچند، برنج به میزان کافی در بازار وجود دارد، نبود کنترل مؤثر بر قیمتها و فقدان شفافیت در چرخه توزیع، باعث شده فشار بیشتری بر مصرفکننده وارد شود.
اگر تصمیمگیریها بر پایه واقعیتهای تولید، واردات و تقاضا صورت بگیرد، مشکلات این حوزه هم برطرف میشود.
برای مطالعه بیشتر به گزارش بازار برنج در تب گرانی در تجارتنیوز مراجعه کنید.