خبر مهم:

کد مطلب: ۶۵۷۷۰۲

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

وام مسکن ۷۰۰ میلیون تومانی چه پیامی برای بازار دارد؟

وام مسکن ۷۰۰ میلیون تومانی چه پیامی برای بازار دارد؟

وزیر راه و شهرسازی در روزهای اخیر از پیشهاد وام مسکن ۶۰۰ یا ۷۰۰ میلیون تومانی گفته است و برخی رسانه‌ها از تصویب افزایش تسهیلات این حوزه خبر داده‌اند. اما وام مسکن ۷۰۰ میلیون تومانی چه پیامی برای بازار دارد و آیا می‌تواند از مصرف‌کننده واقعی حمایت کند؟ یک کارشناس معتقد است این رقم می‌تواند سیگنال افزایشی به بازار ارسال کند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی در روزهای گذشته از ارائه پیشنهادی برای افزایش سقف وام خرید مسکن به ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون تومان برای اهالی تهران خبر داد. یک روز بعد تسنیم در خبری مدعی تصویب این پیشنهاد در شورای‌عالی مسکن شد اما به رقم نهایی اشاره‌ای نکرد.

این رسانه در خبری دیگری نوشت که اگر وام مسکن ۷۰۰ میلیون تومانی در تهران به تصویب برسد، اقساط بازپرداخت آن ماهانه ۱۱،۶۰۰ میلیون تومان است.

وام مسکن چقدر از هزینه‌ خرید را پوشش می‌دهد؟

اما دریافت چنین مبلغی چقدر از هزینه خرید مسکن را پوشش می‌دهد؟ به گزارش تجارت‌نیوز، بانک مرکزی در گزارش خود از تحولات بازار مسکن تهران در فروردین ۱۴۰۱، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی در پایتخت را ۳۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان اعلام کرد.

بر اساس این گزارش، واحدهای مسکونی با سطح زیربنای کمتر از ۸۰ متر مربع، سهمی معادل ۵۶،۳ از معاملات انجام شده را به خود اختصاص داده بودند. در این میان سهم واحدهای ۵۰ تا ۶۰ و ۶۰ تا ۷۰ متری، هر کدام ۱۵،۲ درصد بود.

بر این اساس تهرانی‌ها برای مثال به منظور خرید یک واحد ۶۰ متری در فروردین سال جاری، به طور متوسط دو میلیارد و ۵۲ میلیون تومان پرداخت کرده‌اند. به عبارت دیگر وام مسکن ۷۰۰ میلیون تومانی، می‌تواند حدود ۳۴ درصد از متوسط قیمت مسکن را در صورت ثبات قیمت‌ها، پوشش دهد.

البته در تهران، هم خانه‌ای‌هایی با قیمت هر متر مربع ۷۵ میلیون تومان یافت می‌شود و هم آپارتمان‌هایی با قیمت هر متر ۱۵ میلیون تومان.

اما گذشته از این ارقام، وام مسکن ۷۰۰ میلیون تومانی چه پیامی برای بازار دارد و آیا می‌تواند از مصرف‌کننده واقعی حمایت کند؟ منصور غیبی، کارشناس بازار مسکن معتقد است این رقم می‌تواند سیگنال افزایشی برای بازار ارسال کند و جنبه حمایتی واقعی هم ندارد.

شاخصی برای قیمت تمام شده مسکن

او به تجارت‌نیوز می‌گوید: یکی از شاخص‌های اصلی که نشان می‌دهد قیمت تمام شده مسکن در ایران بالاست و برای مصرف‌کننده گران تمام می‌شود، نرخ بسته‌های حمایتی دولتی است.

غیبی توضیح می‌دهد: وام مسکن از دو و نیم میلیون تومان در اواسط دهه ۷۰، به پیشنهاد ۷۰۰ میلیون تومانی در سال ۱۴۰۱ رسیده است. در حالی که مبلغ نخست، برای چندین سال متمادی ثابت بود و در توان متقاضیان برای خرید مسکن نیز تاثیر بیشتری داشت.

او ادامه می‌دهد: به تدریج هزینه ساخت و ساز و قیمت تمام شده مسکن از تورم عمومی پیشی گرفت. در نتیجه در سال‌های اخیر، دولت برای تنظیم سبد حمایتی این حوزه، در بازه‌های زمانی کوتاه‌تری رقم وام مسکن را افزایش می‌دهد.

حمایت از مصرف‌کننده یا اقدامی نمایشی؟

این کارشناس بازار مسکن تاکید می‌کند: وام مسکن ۷۰۰ میلیون تومانی، بیش از اینکه جنبه حمایت از مصرف‌کننده را داشته باشد، نوعی اعتراف اقتصادی است. در واقع دولت با این تصمیم می‌پذیرد که مسکن در ایران گران تمام می‌شود.

غیبی می‌افزاید: چنین تسهیلاتی با توجه به اقساط آن از سوی بسیاری از مصرف‌کنندگان واقعی و مستحق، قابل دریافت نیست و احتمالا استقبال چندانی از آن نمی‌شود. افراد کمی می‌توانند هم مسکن مورد نیاز خود را گران بخرند و هم وام گران را برای آن بازپرداخت کنند.

او ادامه می‌دهد: حتی دریافت‌کنندگان وام مسکن ۷۰۰ میلیون تومانی نیز احتمالا در بازپرداخت اقساط آن با مشکل مواجه می‌شوند. در چنین شرایطی، سیاست افزایش این وام، بیش از اینکه بعد حمایتی برای عموم مردم را داشته باشد، جنبه نمایشی دارد.

غیبی می‌گوید: ۷۲ میلیون نفر از مردم، مشمول یارانه جدید دولت شده‌اند و این موضوع نشان می‌دهد که درآمد آنها زیر ۱۰ میلیون تومان در ماه است. پرداخت اقساط وام ۷۰۰ میلیون تومانی برای این افراد ساده نیست.

او تاکید می‌کند: اعلام افزایش مبلغ وام، ممکن است نوعی سیگنال را به بازار ارسال کند که نقدینگی بیشتری برای تهیه مسکن وجود دارد و در نتیجه قیمت‌ها صعودی شود. در حالی که این سیگنال، کاذب است و بیشتر از اینکه واقعی باشد، جنبه روانی برای سازندگان و فروشندگان مسکن دارد.

آخرین اخبار حوزه مسکن را در صفحه بازار مسکن تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    با سلام ما ملت از وزیر رفاه و شهر سازی خواهش میکنیم که ان‌کسانی که این تصمیم‌ها را می‌گیرند از افراد متخصص باشد شما با این کار قیمت مسکن را به خدا تومان میرسانید پس فکر کنم این تصمیم بسیار ناشیانه است

  • ناشناس

    تو رو خدا این کارو نکنید مردم بدبختن توانایی خرید که ندارن هیچ اگه یه روزنه ای هم وجود داشته باشه که یه روزی یه آلونک بخرن به نقطه کور تبدیل میشه

  • ناشناس

    همین پولی که میخاین به عنوان وام به مردم بدین اپارتمان خودتون بسازید و اجاره به نرخ دولتی بدین به مردم. اینجوری بازار آزاد مسکن مجبور میشه برای اینکه تو رقابت با مسکن دولتی جا نمونه قیمت ها رو بیاره پایین.

  • ناشناس

    این پول ها رو میدن درجهت پرکردن بیشتر جیب پولدارها و دلالها ودر نهایت قسطهاشو ما ینی عامه ی مردم باید بدیم والبته جونمونم در بیاد آخه اینجا مملکت دلالاست ما فقط برده هاشونیم

  • ناشناس

    سلام،ما بیست وخورده ای سال ازدواج کردیم ،سی میلیون پول پیش داریم ،توان اجاره کردن نداریم ؟لطفا کمک کنید

  • علی

    یعنی تورم و گرانی بیشتر

  • ناشناس

    کی حاضره بره اوراق گران رو بخره؟ اینا همه بازی های خود بانک مسکن هست. اوراق دست خودشون هست و خودش اوراق رو گرون میکنه بعد میاد تخفیف 50 درصدی با منت میده به ملت تا بازار وام 18 درصدی خودش رو گرم کنه.

  • ناشناس

    از کارشناسان محترم خواهش میکنم این کار رو نکنن با این کار میانگین قیمت ملک از ۳۴ میلیون به حداقل ۲ برابر این قیمت میرسه
    لطفا این کار رو نکنید مردم توان پرداخت قسط و قیمت بالاتر ملک رو ندارن

  • مهدی

    بهترین کار این هست که دولت به جای وام 700میلیونی که به قول خودتون 72میلیون زیر 10میلیون حقوق میگیرن و اقساط این وام ماهی11.600میلیون تومان هست خونه های خالی و قیمت کاذب مالکان رو به قیمت پایینتر به مردم اجاره بده و همه رو مجبور کنه که قولنامه ها رو در سامانه املاک ثبت کنن تا صاحبخانه ها نتونن اجاره اضافی بگیرن و دیگه نیازی به وام ودیعه اجاره و وام خرید مسکن کسی پیدا نمیکنه والا من صبح تا شب کار میکنم آخر ماه بیشتر از 6میلیون درآمد ندارم

  • ناشناس

    اینای که این وام ها را می گذاره از سفره خالی مردم خبر ندارن